Receptek

Sziasztok!
Mivel nem találtam ilyet ezért gondoltam nyitok egy témát ahol mindenki megoszthatja a kedvenc receptjét legyen az akár diétás akár nem. Esetleg vastaggal ki lehet emelni, ha diétás vagy paleo stb…
(Főzési-sütési praktikák is mehetnek, szerintem azt is kiemelve/elkülönítve valahogy pl.: vastag zöld [csak, hogy egységes legyen])

10 Likes

Elsőnek ki is rakom a saját édességreceptemet, bárki elnevezheti, én nem tettem :slight_smile:
250g zsírszegény túró
15g kókuszreszelék
25g xilit
1 db citrom (csak a héja kell)
pörkölt sótlan földimogyoró

"Gyúrjuk össze a túrót (valószínűleg kell hozzá egy kis víz, de inkább óvatosan, ne legyen folyós), kókuszreszeléket, xilitet és a citrom reszelt héját. Ha jól összekevertük akkor formázzunk kis golyókat és forgassuk meg a darált földimogyoróban. Ennyi :slight_smile:

4 Likes

Jó ötlet ez a topic :slight_smile:
Én még mostanában keztem el főzni tanulni :sweat_smile: de főzés és sütés közül inkább a sütés jön be, ezt a sütit már párszor el is készítettem, a kedvencem. Nyárra tökéletes, bár igaz, nem egy fitness süti.
Ribizlis-habcsókos pite (ha esetleg a jövőben valami gond lenne a weboldal elérhetésével)

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál víz (meleg)
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál vaníliás cukor - bourbon
  • 200 g búzaliszt (BL55)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 4 evőkanál 2,8%-os tej
  • 1 csipet só

Habréteghez:

  • 300 g piros ribizli
  • 3 db tojásfehérje
  • 170 g kristálycukor

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét hűtőbe rakjuk felhasználásig, a sárgáját pedig a vízzel és a cukorral kikeverjük.
  2. Hozzáadjuk a puha vajat, vaníliás cukrot, jól átkeverjük majd hozzászórjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet és a tejet. Jól elkeverjük a tésztát.
  3. Egy 38x23 cm-es nagyságú tepsit kissé kivajazunk és lisztezünk, majd belesimítjuk a tésztát. Vékonynak fog tűnni, de megemelkedik a sütőben sülés közben.
  4. 190 C-ra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük a tésztát. Ha a tészta megsült, kivesszük a sütőből és lejjebb vesszük a hőfokot 150 C-ra.
  5. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, apránként hozzáadagolva a cukrot. Mikor kemény habot kapunk, hozzákeverjük a lecsepegtetett ribizliszemeket.
  6. A habot a tésztára simítjuk és még 20-25 percig sütjük a 150 C-os sütőben.
  7. Szeletelve tálaljuk.
7 Likes

Hali! Kedvenc topic lesz. :smiley:
Engem valamilyen vegán recept érdekelne, ha esetleg van valakinek ilyen írja le nyugodtan, előre is köszi:slight_smile:

1 Like

A tejberizst próbáltad már mandula/kókusz tejjel? (csak egy ötlet, nem vagyok otthonos a vegán kajákban) :slight_smile:

Köszi, de hogy őszinte legyek valami komolyabbra gondolotam :slight_smile: És nem is arról van szó, hogy ne tudnék magamtól neten keresgetni csak kiváncsi lennék a többiek kedvencére. ^^

Három és fél évig voltam vegetarianus. Indiai és Olasz kajákat faltam,

Nagy kedvenc volt nyaranta a lecsó bográcsban és az utolsó 3-5 percben hozzáadott füstölt sajt kockák bőséges mennyisége mennyei lakomákat eredményezett.

2 Likes

Túrórudi torta. :slight_smile::slight_smile::slight_smile:
Link hozzá: https://cookpad.com/hu/receptek/2408533-turorudi-torta :slight_smile:

1 Like

Nem annyira Vegán csoda:

Tejszínes, fűszeres katyvasz

Hozzávalók:
1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
1 fej hagyma
1 jól megtermett cukkíni
Oliva és étolaj keveréke
Só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint.
Főző tejszín.

Köretnek a rizst ajánlanám.

Elkészítés:

A hagymát egy kis kevert olajon üvegesre pároljuk.
Ezután a darabokra tört brokkoli és karfiol megy bele. Amit kb. 3 deci delikátos, oldatos vízben főzünk. De nem agyon főzzük. Közben fűszerezzük.
Amikor a víz kellő képp elpárolgott hozzá adjuk a cukkínit. Mivel az puhább mint társai, és nem akarjuk,h taknyos vagy keserű legyen.
Aztán hozzá adjuk a nem annyira vegán főző tejszínt. És kóstolgatás mellett tökéletesítjük az ízvilágot.
Kifőzünk mellé egy bögre rizst, amit kis kupacban a tányérra helyezünk. Mélyedést nyomunk bele a merő kanállal. Majd ebbe a kráterbe kerül a finom tejszínes, zaftos csoda.

Nyamnyam

2 Likes

Már jól laktam attól is, hogy ezeket elolvastam, köszönöm XD

A kedvencemet fogom most megosztani veletek.

Vegetáriánusoknak lehet jobban fog tetszeni :slight_smile:

Olaszos rakott cukkini sok-sok mozzarellával


Hozzávalók:

2 db cukkini
2 ek. olívolaj
1 tk. só
1 tk. bors
1 fej vöröshagyma
3 dl paradicsomszósz
1 mk. kakukkfű
1 mk. oregánó
2 db mozzarella
reszelt parmezán

A megmosott cukkiniket vékony karikákra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, sütőben 180 fokon, 15 percig sütjük. Ez alatt a hagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, és fűszerezzük: kakukkfűvel, oregánóval, sóval és borssal. Természetesen lehet hozzá tenni darált húst, csirkemellet is ha szereted a húst.
Jöhet az utolsó folyamat: egy hőálló tálba rétegezzük a hozzávalókat, a következő sorrendben: paradicsomszósz, sült cukkini, mozzarella, majd a tetejét reszelt parmezánnal zárjuk.
Mehet vissza a sütőbe, 180 fokra, amíg a parmezán aranybarna nem lesz.

5 Likes

Sziasztok!
Én nem vagyok vegán, így nem sok dolgot készítek el így, de ez nagyon bejött nekünk :slight_smile:
Paleo-Vegán Ishler:
60 g Szafi Reform nyújtható ÉDES lisztkeverék
pici csipet só
20 g Szafi Reform kókuszolaj
30 g cocomas
30 g víz

Az alapanyagokat gyúrjuk össze, majd pár perc pihentetés után nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra a tésztát. Ezután tetszőleges nagyságúra szaggassuk ki.
Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső funkción 16 percig süssük készre.
Ha kihűlt baracklekvárral töltsük meg, és mártsuk olvasztott paleo csokiba (vagy házi csokiba)

a receptet itt találtam: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2015/10/szafi-fitt-mindenmentes-dietas-isler.html

1 Like

És a mindenevőknek egy menü :slight_smile:

Kenyér:

2.5 bögre kenyérliszt
0,5 bögre zabpehelyliszt-zabkorpa keverék
szezámmag és lenmag ízlés szerint
1 cs instant élesztő
2 ek. olaj
1 bögre tej
só, cukor

A tejet meglangyosítjuk, a cukrot is ebbe tesszük, majd az élesztőt felfuttatjuk benne(jó habos lesz a teteje, de vigyázzunk a tej tényleg csak langyos legyen!). A hozzávalókat összegyúrjuk(lehetőleg kézzel, mert a test hője fontos szerepet játszik), langyos helyen megkelesztjük(instant élesztőnél rövidebb idő alatt is kétszeresére nőhet a tészta), aztán kenyeret formálunk belőle. Sütni először 15 percig alsó sütés 230°C-on(hogy kérgesedjen), majd 30 percig alsó-felső légkeverés 180°C-on(hogy átsüljön) kell, úgy hogy közben hőváltáskor és a végén vízzel beecseteljük többször(mosdatás). Rácson, konyharuhákkal letakarva hagyjuk kihűlni. :slight_smile:

Gulyás leves receptje:


És a palacsinta szintén saját recept, elég fura mennyiségekkel, bocsi :smiley:

268g liszt
1 M-es tojás
2 g szódabikarbóna
1 cs vaniliás cukor
110g cukor

76g olaj
205g tej
4,5 dl víz

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd ráöntjük először csak a felét a folyékony hozzávalóknak, majd miközben csomómentesen elkeverjük(robotgéppel könnyebb), fokozatosan a maradék hozzávalókat is hozzáadjuk. Később, ha sűrűsödik én vízzel higítom, mert a jó vékony, puha placsintát szeretem :smiley: Sütni közepes rózsán, közepes lángon szoktam, a serpenyőt csak az első adag előtt olajozom. :slight_smile:

2 Likes

A videó magáért beszél:
https://www.youtube.com/watch?v=05Byne839Pg

2 Likes

Rosszak az idegei a “bácsinak”? :smiley:

1 Like

A chilis jobb :smiley:
Kár, hogy már nem csinálja.
Ja és Mr.Fox for president :smiley:

1 Like

Gyümölcs turmix.
Képem nincs róla, nem ma csináltam utoljára :sweat_smile: . Nekem ez a kombináció jött be legjobban:
-őszibarack
-eper
(- esetleg egy kis banán)
-tej
-vaníliás cukor
Aztán csak be a turmixba :smiley:

1 Like

Egyszerű és egészséges kaja, én is szeretem, bár a cukrot kihagyom belőle, főleg ha eleve ilyen magas cukortartalmú gyümölcsöket használok.

Ha viszont kerül bele kivi, narancs, vagy más, savanyúbb gyümölcs, akkor megy bele, de inkább barna cukor.

Valamint ha edzés után fogyasztja az ember, akkor mehet bele pl ízesítetlen fehérje.

1 Like

Igazából a vanília aroma lenne a lényeg, ez volt itthon, de vaníliával tuti jobb.
Az edzés utánimat én csak “Diabétesz”-nek hívom: kb 30g zab, 50g dextróz, 30g fehérje.

2 Likes

Reggeli!
Tojás kicsit másképp
különválasztjuk a fehérjét és a sárgáját, a fehérjét habbá verjük, majd sóval borssal ízlés szerint összekeverjük. Sütőpapíron nagy méretű tepsibe halmozzuk és be a sütőbe, kb 150°C de a tetejét kanállal homorúvá formázzuk, mikor megsült de még hó fehér kivesszük és a tetejébe beletesszük a sárgáját. És vissza a sütőbe, a fehérje kicsit megsül, itt ott bebarnul, a sárgája megsül de folyós marad. Tányérra vele, tápláló, ropogós és finom tojás.

3 Likes