TheVR Fórum

Reciever Router vásárlás

Sziasztok!

Mivel a hálózati dolgokkal (sajnos még) nem nagyon vagyok képben - nem biztos a tudásom, mondjuk így -, így a segítségeteket szeretném kérni. Ahogy néztem, ilyen jellegő kérdést a fórumban még nem találtam - ha mégis lenne, de elkerülte a figyelmemet → Sorry :frowning:

A COVID egyik folyománya az életemben, hogy úgy néz ki, hogy az ezen időszak alatt kialakult Home Office rendszer állandosulni fog az élemben (a leendő munkahelyem - fingers crossed - Home Office-ban kíván majd foglalkoztatni).
A (még) jelenlegi munkám során az otthoni “munkahelyem” nem különült el a hálószobámtól, ám ha ez állandósulni fog, szeretném, legalább minimális szinten a munka- és magánéletemet elkülöníteni (mentálisan megnyugtató lenne nekem).
Mivel van egy használaton kívüli szoba, ami jobbára raktárként működik, így azt gondoltam, azt ki tudnám használni, és tudnék bele egy irodaszerűséget rittyenteni. És itt kezdődik a dillemmám.

A jelenlegi szobában van minden electronikai cuccom, így a router (UPC Connect BOX) is, ami az éltető erőt adja - összeköt a munkahelyemmel. Nahmost az ide bejővő kábelek fixen rögzítettek (van, ami a falban is megy), így ezt bolygatni nem szeretném. Viszont, ha átviszem a gépemet, és minden egyébb cuccomat, akkor a netet is szeretném “idehozni”.
Ugyan van wifi-s routerem (Acces Pont-ként - TP-Link Wireless Router Archer C1200 - a Connectbox előtt mást adott a UPC, aminek a WIFI-je egy füstölgő kalap végterméket sem ért…), szintén fix helyen, rögzített gábelekkel, de a ház kialakítása miatt elég sokat veszít a jelből (500/20 helyett perpill 5G-n 36.8/21.8, 2G-n 17.2/20.0 - a semminél több, de ha egyszer fizetek a sokért, akkor ki is szeretném használni :slight_smile: ).

Ahogy néztem, 2 út áll előttem:

 1. A jelenlegi routertől viszek egy hosszú (20-25m) UTP kábelt, és azzal viszem át a netet. Az új szobában aztán rá tudok kötni egy újabb routert Access Pointként, és akkor több cuccost is rá tudok rakni (ha úgy alakul), illetve a wifi is meg van oldva. Itt egy kérdés merült fel bennem:

  • Az UTP kábel hossza befolyásolni fogja a végponton elhelyezett routerhez érkező jelet - értsd: mekkora veszteséggel kell számolnom (vagy kell-e ilyen méretnél veszteséggel/gyengeséggel számolnom)?
 2. Az UTP kábel helyett vennék egy wifi receiver router (nem tudom, hogy ez a helyes kifejezés e, valami ilyesmire gondolok: youtuber videósnál láttam, hogy ő ilyet használt). Itt viszont több kérdés is felmerült bennem:

  • Ha már most ilyen “gyenge” jelet mértem, akkor az eszköz ugyebár ezt a gyenge jelet kapja meg - vissza tudja erősiteni az eredetire? Vagy hülyeséget beszélek/gondolok, és ez nem így működik?

  • Az előző pont folyománya: ha ezen megoldás mellett döntenék, akkor számíthatok az eredeti jelerősségre (vagy legalább akkorára, mint az 1. pontban leírt megoldás eredményezne)? - újfent, számomra ez új terület, elnézést, ha badarságokat beszélek…

  • Ha ezt a megoldást választva hálózóm be az új “irodámat”, akkor a vezetékes csatlakozást meg tudom oldani, de a vezeték nélkülit is tudni fogja kezelni - vevő-adóként fog működni, vagy kéne vennem még egy wifis routert?

  • Amit linkeltem, azt elsősorban szemléltetésnek gondoltam, így az utolsó kérdésem/kérésem az lenne, hogy tudnátok-e ajánlani olyan eszközt, ami megfelelne az elvárásaimnak (WIFI jelet megfogja, tudok vezetékesen csatlkozni rá, illetve a WIFIt is újraszórja az új helységben)?

Előre is köszönök minden választ/hozzászólást/tanácsot/ötletet!

Hasonló toppik elég sok van itt a fórumon, nagyjából mindig ugyanaz a megoldás. Kérdéseidet nézve úgy látom magad is kapizsgálod hol van elásva a probléma a kábelnélküli jelerősítős megoldásokkal. A lényeg, hogy nem tudná visszaerősíteni az eredeti sávszélre, de még be is iktatál egy plusz eszközt cserébe. Egyébként ehhez elég lenne bridge üzemmódban üzemeltetni a c1200-ast, de dobjuk is el gyorsan ezt a verziót.

Ami kábelt illeti. Vesztességgel nem kell számolni, ez nem távolság kábelen, viszont érdemes figyelni mit veszel és hogyan helyezed üzembe. CAT 6 -os kábelt vegyél, abból is leginkább ftp-t, és lehetőleg ne az erős áram mellé húzd be a falba madzagot, mert azt nem fogja szeretni. Vannak persze erősebben árnyékolt kábelek, de azokkal meg nehezebb dolgozni, elég merevek.
Szerk.: Természetesen nyugodtan választhatsz jobban árnyékoltat, azzal nincs baj, sima pucér utp ne legyen, inkább az a fontos.

Utána már csak LAN-LAN -ba kell kötni a UPC box-ot meg a C1200-ast, AP üzzemódba teszed utóbbit és nem kell többet magyarázkodni miért léptél le meeting közben. :smiley:

6 Likes

@roleeka1881
Ha kész vagy a megvalósítással írd meg ide, és lezárja a topikot egy illetékes személy. Közben ha felmerül bármi kérdés az is nyugodtan jöhet ide, és akkor nem kell neki új topik.