TheVR Fórum

Régebben "ZÖLDEBBEK" voltunk !/?

Erre az eszmefuttatásra találtam a minap. Ezeket külön-külön magam is felvetettem de így teljesebb a kép. Jó lenne egy HH témának de igazából a fórum a jó hely rá (meg oda már amúgy sem lehet ajánlani)
A hatásfokban érdemes szerintem keresni az igazságot. Nem csak a geo lábnyom volt kissebb.

"Egy szupermarketben vásároltam, amikor a fiatal pénztáros hölgy azt javasolta nekem, inkább a saját táskáimat használjam, mert a műanyag zacskó nem környezetbarát. Bocsánatot kértem, és elmondtam neki, hogy „az én időmben nem volt még ez a „zöld” dolog.
A hölgy azt válaszolta, hogy „azért van ma ezzel problémánk, mert az Önök generációja nem törődött eléggé azzal, hogy a környezetet megóvja a jövő nemzedékének”.
Elgondolkodtam. Annak idején tényleg nem volt még ez a „zöld” dolog. De akkor mink volt helyette? Nos, leírom, mire emlékszem…

Annak idején visszavittük a tejesüvegeket, üdítősüvegeket és sörösüvegeket a boltba. A boltból visszakerültek az üzembe, ahol mosás és sterilizálás után újratöltötték őket. Így voltak mindig újrahasznosítva. De ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

A lépcsőn gyalog jártunk, mert nem volt mozgólépcső minden boltban és irodaházban. Gyalog mentünk a boltba, nem pattantunk be a 300 lóerős verdánkba, valahányszor volt valami elintéznivalónk kétsaroknyira. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Annak idején kimostuk a gyerekpelenkát, mert nem volt még eldobható pelenka. A ruhát szárítókötélen szárítottuk, nem pedig egy 2,0 kW-ot zabáló masinában. A szél- és a napenergia szárította a ruhákat a mi időnkben. A gyerekek a testvéreiktől örökölt ruhákban jártak, nem kaptak mindig vadonatúj göncöket. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Annak idején egy tévé volt egy háztartásban, nem pedig szobánként. A konyhában kézzel kavartuk az ételt, mert nem volt elektromos gépünk, ami mindent megcsinált volna helyettünk. Ha törékeny tárgyat akartunk postán küldeni, régi újságpapírokba csomagoltuk, hogy megvédjük, nem pedig buborékfóliába. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Annak idején nem használtunk benzinmotoros fűnyírót. A füvet emberi erővel hajtott tologatós fűnyíróval nyírtuk. A munka jelentette számunkra a testmozgást, ezért nem kellett fitnesztermekbe járnunk, hogy árammal működő futópadon fussunk. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Ivókútból ittunk, ha szomjasak voltunk, nem vettünk műanyag palackos vizet, valahányszor inni akartunk. A tollakat újratöltöttük tintával, ahelyett, hogy mindig új tollat vettünk volna. A borotvában csak a pengét cseréltük, nem dobtuk el a teljes borotvát csak azért, mert a pengéje életlen lett. De ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Annak idején az emberek buszra szálltak, a gyerekek biciklivel vagy gyalog mentek iskolába, és nem használták az anyukájukat 24 órás taxi szolgálatként. Egy szobában egyetlen konnektor volt. Nem volt szükségünk egy rakás konnektorra, hogy több tucat készüléknek áramot biztosítsunk. És nem volt szükségünk számítógépes kütyüre és az űrben keringő műholdaktól érkező jelekre ahhoz, hogy megtaláljuk a legközelebbi pizzériát.De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a „zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Hát nem szomorú, hogy a mostani generáció arra panaszkodik, hogy mi öregek milyen pazarlók voltunk, csak mert ez a „zöld” dolog még nem létezett annak idején?”
/Fon Gabi nyomán/

4 Likes

Ezt a “zöld” kifejezést saját időben kell értelmezni. Lehet hogy nem töltött otthon egyszerre 10 laptop meg mobil de az ózonlyuk nem tegnapelőtt tágult ki.

3 Likes

Na jó, az az úgynevezett Zöld dolog, nem egyszer marketing duma, vagy éppen újra feltalálják a spanyol viaszt.
Oké, régebben létezett, sőt! Lehet, hogy még jobban is, de! Miről írsz, nekem a “régen minden jobb volt”-hoz tudnám hasonlítani, mert csak a jó dolgok lettek kiragadva. Mintha régebben nem voltak problémák, nem volt meg a környezet szennyezés sem. Ott voltak a vágóhidak, amik a folyókba engedték a szennyeződést, de a sokkal kisebb hatásfokú szénerőművek is gondolni kell.
A járművek motorjai is sokat fejlődtek azóta. Ma már el lett oda jutva, hogy elektromos autóval is sokkal többet lehet menni, aminek a töltését nem egyszer, napelemes töltővel lehet intézni és ez nem csak koncepció.
Szénnel való fűtést is, sokkal több dologgal tudják kiváltani. Igen, akár az atomerőművel is, ami sokkal nagyobb a hatásfoka, de emellett a napelemek hatásfokai is sokat fejlődtek. Emellett a geotermikus energia is egyre nagyobb teret hódított.
Energia felhasználás terén, a világításnál a LED-et alkalmazzák sok helyen, ami nem is csoda: sokkal kisebb az energia felhasználása.
Úgyhogy a képet inkább árnyalni kell. Nem tagadom, hogy az újra felhasznosítás, nem új keletű dolog. Az az én bajom, hogy ezt nem egyszer, valami idiotizmus miatt lett ebbe belerúgva (meg hát, valamivel ellent kell mondani a régebbi generációnak, csak az a gond, hogy ez is belekerült), most meg inkább visszanyúlnak hozzá és ezt akarják újdonságként, zöldként eladni.

3 Likes

Már ott sántít az egész, hogy nincs az a minimálbéren tartott “fiatal pénztáros” aki ne szarná le magasról, hogy ki mibe csomagolja amit vesz…inkább arra koncentrál, hogy se magát se mást ne gyilkoljon meg aznap. Az, hogy ki mennyire zöld pont annyira fontos neki mint disznónak a kés. :smiley:

Persze értjük mit akar mondani a költő…deh őszintén a hal mindíg a fejétől bűzlik. Vállhat az emberek 90%-a olyan zöldé, hogy nemlátszik a bokorban; ha a cégek, országok sokkal többet profitálnak ha továbbá is ott spórolnak ahol lehet ÉS AZ általában a környezetkímélő vagy természetes energia és infrastruktúra.

De remélem, hogy nagyon rossz vége lessz egyszer és mind ittpusztulunk, a Föld pedig szépen lassan nélkülünk ismét helyreáll.

5 Likes

Egyet kell értenem az alap dolgokban a topic létrehozójával, habár tudni kellene, hogy a penztáros hölgy melyik generació tagja és a szerző melyiké.

Általánosságban írok pár gondolatot de a téma végtelen…

A fogyaszrói társadalom gondolata baromi régi fogalom de a globális, minden termékre kiterjedő megvalosítása 20-30 éves történet ami még mindig ezerrel pörög és összefonodik a tervezett elavulással.
Gondolom sokan tapasztaljátok, hogy bizonyos cikkekre eltüntek a szervizek vagy olyan áron dolgoznak hogy olcsóbb egy újat venni.
Sötétebben fogalmazva: Ami nem romlik el azt nem kell cserélni/javítani vagyis nincs szüksèg munkaeröre akik a vasárlóképes keresletet adnák így összeomlik a kártyavár. Masik oldalról: szükségletet teremtenek arra amire nincs is szükséged.

A számok oldalárol nézve meg egyre többen vagyunk egyre nagyobb erőforrás szükséglettel, ami hála a globalizaciónak, változó izléssel párosul, vagyis már nem “elég” a hejben megtermelt termék, hanem a vilàg bàrmely pontjáról is “kell”.
Ha valakit érdekel rengeteg anyag van pl arról, hogy mit okoz a megnövekedett szója fogyasztási igény a termőföldekkel és az erdőkkel amiket kivágnak miattuk. 15-20 éve lehet hogy valaki hallot a szójáról de nem nagyon volt rá igény.

Még én is vittem vissza fater sörös üvegeit zsebpénzért a gyüjtőbe. Az üditős palackokból volt olyan a coca-colanal amik visszaválthatóak voltak és olcsobban adták ha azt vetted. Mára nagyon ritka kivétellel eltümtek. Igaz, hogy van szelektív kuka szinte mindenhol, de sok esetben azokban minden van ami nem kellene sajnos mert szomoru de a többséget jobban motiválja a pénz, ezért meg semmit sem kap.

Vannak kisérletek a szennyezés csökkentésére ami nagyon is pozitív mert valóban kinyírja magat az ember. Talán hatásosabb lenne a komunikació, ha tudatosulna a tény, hogy a Föld ugyan itt lesz emberek nélkül is.

Sikerült elkalandozni a dolgoktól és a lényeg szinte lemaradt: nem kellene azzal foglalkozni, hogy ki mit mikor mennyire qurt el, sokkal hasznosabb ha mindenki a saját életét próbálja tudatosabban élni és a megoldáson dolgozik.

1 Like

Azért egy világégés jottenne a környezetnek… Mondjuk egy szuperbaktérium ami kiírtaná az emberiség 50-60%-át mire megtalálják a gyógymódot…

Nyugodtan jöjjön mindenki a “jaj hogy lehet ilyet mondani” szöveggel…attól még igaz és a Földnek jót tenne ha mondjuk feleennyien SE lennénk…vagy egyáltalán nem.

Az a kár, hogy ennyire ritka az élet az általunm ismert bilágegyetemben. Így összehasonlítási alap hiányában az emberiség mindíg is elvolt és mindíg el is lessz szállva magától mint a “legtökéletesebb” aki bármit megtehet következmények nélkül.

4 Likes

Sajnos ez nem ilyen egyszerű és nem megoldás a problémára, ráadásul csak ideiglenes lenne. Az embereknek, főleg a vezetőknek kéne elkezdeni komoly áldozatokat hozni, az újabb generációk oktatásába kéne alaposan bevenni a témát, sok fronton elkezdeni a dolgokat csinálni és talán nem lenne késő. Reálisan nézve viszont sajnos csak a csodában bízhatunk.

5 Likes