Régi generációk hozzáállása a mai játékos kultururahoz

Sziasztok mi a véleményetek azokról a szülőkről akik nem engedik a gyereküknek hogy játékot vegyenek vagy a Gamer társadalomban részt vegyenek?

Ugye a játékokkal való játszás eléggé drága dolog kell egy gép ami futtatja a játékot és manapság egyre drágábbak a megjelenő címek és a szülők nem feltétlenül nézik jó szemmel ha azt látják hogy tünik el a pénz a kártyárol egy bizonyos MARSZUKABLEAT nevű accauntra. Meg szeretné vetetni anyukájával azt a bizonyos AC-t vagy Wildlands-et ami sokszor elég húzós egy átlagos család havi fenntatásához. Ilyenkor mit tegyen a gyerek vagy a szülő? A gyerek torrentezze le és addja fel a multiplayer részét a játékoknak? Vagy a szülő engedjen valamennyit?

3 Likes

én is nagyon félek ettől a problémától, mennyi idős kortól lehetne odaengedni az unokatesóimat játszani, ill h ha egyszer belekeverednek vajon lesz-e anyagi háttér…
Unokaöcsém most 8 éves és szerintem jót tenne a koncentráció képességének ha találnék neki egy játékot ami leköti a figyelmét

1 Like

Teljesen lenyegtelen, hogy fizikai vagy digitalis jatekot akar a gyerek. Ha van ra penz van ra, ha meg nincs akkor nincs. A digitalisban annyival jobb a helyzet, hogy vesznek egy gepet a gyereknek, aztan o majd letolti amit akar, mig fizikai jateknal ez nem lehetseges. Ha igy nezzuk a gep olcsobb.

A játék az játék.Régen a matchbox,meg a játékkatonák voltak a jatékok,manapság pc,és konzol.szerintem ezzel semmi baj,a mai “első generációs szülők” is már számítógépek,konzolok mellett nőttek fel.(Commodore64,486-os,amiga,gameboy…stb).és akkor sem voltak ezek olcsó mulatságok.Szerintem inkább megválogatni kéne azt,hogy mivel játszik a gyerek,mennyi idősen.Nem hiszem,hogy 8-10 éveseknek az olyan játékok valók,ahol kitüntetést kapsz a headshot-ra,vagy éppen a multiplayer arra törekedik,hogy leöld a másik csapatot(mint szinte minden multiplayer)

Nem beszélve arról hogy a pvp játékok community szinten eléggé cancer, nem jó ha a gyerek ezt veszi fel abban a korszakban mikor a leginkább fogékony az új dolgokra.

Összességében nézve meg szerintem ez még mindig olcsóbb hobby mint bármi más. Ha jól vásárolsz a gép kibír legalább 5 évet anélkül hogy hozzá kelljen nyúlni. A játékok meg hát ne legyünk álszentek úgyis csak azt fogja majd megvenni/megvetetni ami csak multiban játszható, single player gameket le fogja torrentezni. Egyébként ha nekem lenne gyerekem és látnám, hogy érdekli ez a dolog arra buzdítanám hogy vállaljon diákmelót iskolaszünetben és az ebből befolyó pénzből vegyen magának játékot. Ez persze nem azt jelenti hogy szülinapjára vagy karácsonyra nem vennék neki ilyesmit de igenis tanulja meg hogy az életben nem leszek mindig mögötte és neki kell megdolgoznia azért amit szeret, nem pedig várni hogy valaki ezüsttálcán átnyújtsa.

6 Likes

A szülő megveszi a pc-t meg a játékot mert egyszerűbb minthogy foglalkozzon a gyerekével. Én 15 évesen dolgoztam azért hogy legyen pc-m. Sose volt csúcs kategória , édesanyám kiegészítette.

Sok mai játékos ha jól látom függők , olyan ez mint a drog. Legális drog. Meg kéne találni a játékvilág és az élet között egy közép utat, hogy legyen életük a srácoknak.

1 Like

Nevelés kérdése. Én pl attól kapnék sokkot ha a gyerek az én account-ommal randalírozna. Bele kell nevelni a gyerekbe,hogy ha ilyen igényei vannak akkor bizony össze kell spórolnia azt a pénzt. Hiszen nem minden szülö engedheti meg magának,hogy ilyen drága dolgokat vegyen.
Húsvéti pénz, zseb pénz, szülinapi és egyéb pénzek. Így a gyerek is megtanul kialakítani egy prioritási sorrendet. Késöbb jöhetnek a nyári munkák. Így erösödik a tudat a gyerekben ,hogy ezekböl a munkákból ám nem nagyon lehet elöre jutni és még a tanuláshoz is megjön a kedve,hogy olyan szakmát/foglalkozást válasszon amivel az igényeit ki tudja elégíteni.
Tudom,hogy a legtöbbek arra hajtanak,hogy az ö gyereküknek “ne kelljen úgy felnönie, mint nekem“
De azért mert a gyereket arra neveled,hogy hogyan tud boldogulni az nem rossz. Nem leszel rossz szülö attól,hogy nem-et mondassz,ha kínálsz alternatív megoldást.
Az a rossz ha ezeknek a dolgoknak a megvételével próbálja az ember pótolni a szülöi figyelmet/szeretetet.
És ez hamarabb tudatosul a gyerekekben mint azt gondolnánk.

3 Likes

En ha gyerekemlessz, csucs-Hackert nevelek belolle, hogy a szemet is kilopja az osszes banknak :slight_smile:

De a viccet felreteve nincs a jatekokkal semmi baj, csak egyutt kell csinalni azt is a gyerekkel…mondjuk egy kis co-op…strategia… Nem ugy kell tekinteni a gepre/jatekra, mint ingyen dadus :stuck_out_tongue: ami lekoti a lurkot par orara ameddig a szulok “kipihenik” a gyereknevelest…

4 Likes

Nagyon egyszerű mit tegyenek. Legalábbis az én véleményem szerint. A szülő ne tiltsa meg a gyereknek ezt a hobbiját viszont ne is finanszírozza. A gyerek pedig ha szeretné akkor játsszon nyugodtan viszont ne a szülőktől kérje az új gépet meg a 40-60 eurós játékokat. Ha még kisebb a gyerek akkor gondolom van zsebpénze azt tegye félre. Ha már nagyobb akkor pedig tudd akár kisebb munkákat is vállalni és ugyan csak tegye félre a pénzt.

3 Likes

Hát a letölti amit akar kifejezés életszerű, de ne feltételezzük. Én inkább megvenném a gyerekemnek az eredeti játékot.
Engedékenyen ugyan, de megpróbálnám betartani a korlátozásokat.
A mai szülők legtöbb esetben a gondot letudva hagyják kockulni a gyereket. Ez inkább káros, mint hasznos, de mindenre van ellenpélda…

Haladni kell a korral, gyerekek is szeretik nyomodni a kütyüket. Főleg ha azt látják hogy otthon az ősök / idősebb testvérek is így tesznek. Modernizálódik a világ, ez van.

Pár meglátásom a PC-hez és anyagi vonzatához:

  • Gimnázium / Szakközép iskola előtt egy saját számítógép gyereknek nem szükséges, hanem luxus cikk.
  • Ha ez alatt a kor alatt mégis vesznek neki PC-t, akkor tessék kornak megfelően korlátozni az elérhető tartalmakat a gépen. Legyen szó internet elérésről vagy a futatható szoftverekről.
  • Tessék beosztani a gyerek idejét, hogy a PC használat ne menjen a tanulás vagy egyéb szabadidős tevékenység rovására.
  • Tessék azt is megértetni a gyerkőccel, hogy igenis pénzbe kerülnek az áhított játékok és nem mindig tudja apa-anya kigazdálkodni.

Ugyan akkor azt sem értem teljesen amit említettél, hogy bizonyos szülök miért hagyják hogy a gyermekük hozzáférjen az ő bankkártyájukhoz vagy számlájukhoz. Ha pedig ezt suttyomban csinálják a gyerekek, akkor ott a legkisebb probléma hogy van-e a saját gépe a lurkónak vagy sem. Ott komoly nevelési problémák vannak, hogy a legalapabb viselkedési formákat sem sikerült csemetéknek.

1 Like

Ez mondjuk hulyeseg. Mi ezerrel toltuk a CS 1.5-ot meg a HL1 Deathmatch-et plusz a WarCraft modokat (fokent 2-3 napos lanokon)11-14 evesen aztan megsem lett senki sem retardalt. Az elso “szelessavu” Internetunk egy 256 -os net volt… Persze a poresz is ment ezerrel (mint mindenkinel, a csodas 2 napos letoltesi idok Michelle Wild miatt…), csak ma baromi nagy divat jatszani az alszentet es nem bevallani az ilyet.

3 Likes

Kutya nem mondta hogy retardáltá válnál a számítógép használattól vagy attól hogy pornót nézel süldő fejjel. Internet széleskörű elterjedése előtt is megoldották a fiatalok hogy lássanak ilyet, mindegy hogy VHS kazettán vagy nyomtatott média képében.

Mondhatod hogy álszent vagyok. De szerintem bizonyos szellemi érettség alatt szerintem valamennyi szűrést igényel az hogy mihez fér hozzá a gyerek az interneten. Egy kis iskolásnak semmi keresni valója bármilyen online játékban, ahol válogatás nélkül küldik el egymást az anyjukba az emberek, legyen az kompetitív FPS, RTS, vagy MMORPG. Ugyancsak nem hiszem hogy el kéne érjen töménytelen mennyiségben 18±os tartalmakat.

1 Like

Az én szüleim elég komolyan vették a korlátozásokat és olyan 12-14 éves koromig minden téren betartatták (filmek, sorozatok, zenék stb.), ezt a hozzáállást abszolút pártolom én is, igazából nem veszít semmit, ha később más szemmel néz ezekre a dolgokra, sőt. Az is jó döntés volt, hogy PC-t 7 évesen kaptam teljes használatra, ennek az lett az eredménye, hogy buheráltam, szoftvereket próbálgattam, ami sokat tett hozzá a gondolkodásomhoz. Sok más dolgot is jól csináltak.

Ami elég rosszul jött ki, a videójátékok ellen valóságos inkvizíciót vezettek. Szerintük, a mai napig, maximum 12 évesnek való dolgok, függővé tesz, primitív, fizikailag megnyomorít, káros stb. Nemhogy nem vettek játékot, napi szinten többször ellenőrizték, hogy nem játszom-e, olyankor eléggé leszidtak, nem kaptam zsebpénzt és hasonlók. Ennek csak az lett az eredménye, mint minden túlzott szigorúságnak és elzárásnak, jól megtanultam hazudni és trükközni. Megkerültem az ellenőrzéseket, szereltem számítógépet játékokért cserébe.
Nagy hátránya pedig az lett, hogy ahogy elkerültem egyetemre otthonról, napi 8-10 órákat játszottam 1-1,5 évig. Társas érintkezésben (bulizás stb.) is ennyire korlátozóak, szabályozók voltak, ennek is hasonló eredménye volt.
1,5 év után szépen kijózanodtam magamtól és normalizálódott az életvitelem, de majdnem rossz vége lett.

Egy biztos, az én gyerekeimnél máshogy csinálom majd, minden téren sokkal fontosabb, hogy a szülő akarja megérteni azt amit a gyerek csinál, legjobb, ha partner tud lenni benne és segít értelmezni, jól megélni az élményt.

7 Likes

@lengyelb Szerintem a Lego játékok jók kezdésnek. 6-8 ezer forint körül vannak árban, pc-re és konzolokra is elérhető, és sokáig el lehet vele lenni. Az én unokatesóimnak a Marvelles van meg, és imádják! :smiley:

2 Likes

Vegyél egy doboz legót inkább :smiley:

4 Likes

Drágábbra jön ki… :joy:

De sokkal jobb.

Nekem a kedvencem az a korszak amikor még viszonylag komolyan gondoltuk a csgo csapatot… Minden nap gyakoroltunk, rengeteget játszottunk, folyton beszéltem azzal a megszokott 4 fővel, plusz a többiekkel akik igaz mással játszanak de ott vannak velünk. Folyton csak nézte hogy hogy bele tudom élni magam a játékba… Majd kB 1,5 év után egyszer beszolt hogy hogy a picsaba nem tudom megunni, bele vagyok buzulva, ez egy szaros játék etc etc… Majd elkuldtem neki két videót amihez magam csináltam feliratot…

Majd ezt.

És konkrétan fel nem fogta a mai napig hogy milyen élet van abban a játékban… Azóta egy szava se volt xd