RGB ventilátor MSI alaplaphoz

Sziasztok!
Szeretném kicsit feldobni a gépemet. :smile:
MSI X470 Gaming Pro (MS-7B79) alaplapom van, ehhez milyen ventilátorokat tudtok ajánlani, aminek a színét az alaplapról tudom vezérelni.
Előre is köszi a segítséget!

Szia!

Alapesetben csak RGB (4 pin-es, 12 voltos) világítású ventiket lehet rákötni a lapra. ARGB (3 pin-es, 5 voltos) ventiket nem. (csak átalakítóval, ami nem mindig nyerő)
A legtöbb komoly gyártó csak ARGB ventilátorokat készít már csak, kevés a sima RGB-s, de azért akad, pl.:
SilentiumPC Stella HP RGB 120 PWM, SilentiumPC Corona HP RGB 120, Cooler Master MASTERFAN SF120R RGB, MASTERFAN MF140R RGB, MASTERFAN MF122R RGB, Arctic P14 PWM PST RGB, P12 PWM PST RGB, Deepcool RF120, etc.

Szia!

Ezeknek a színét nem is fogom tudni állítani?

1 Like

Amiket felsoroltam, azoknak a színét TUDOD állítani. Ha ARGB ventiket veszel, azokat nem fogod tudni az alaplapra kötni. (nyilván csak a világítás részét)
Írd meg amit kinéztél és megmondom, hogy kompatibilis-e a lappal vagy sem, vagy válassz a felsoroltak közül.

Megnéztem ezt a típust, amit küldtél: SilentiumPC Stella HP RGB 120 PWM ez teljesen jó. Jól néztem létezik belőle 140mm is?

Igen, van 140mm-es változata is. (a többinek is van)

Ezeket, hogy tudom vezérelni? A sima 4pin-ről tudom állítani a színét?

Kétszer 4 pin-esek a ventik. Az egyik a PWM-es venticsati, a másik az RGB csati. Az PWM-es csatikat is össze kell fűzni, mivel annyi aljzat (általában) nincs az alaplapon amennyi kell: pl. átlagos házban 3 → 1 PWM elosztó és az megy mondjuk a “SYS_FAN 1”-re, a három venti pedig a gépház elejébe kerül, a hátsó meg pl. meg a “SYS_FAN2”-re. Ezt úgy keveri az ember ahogy akarja.
Az RGB csatikat viszont “muszáj” összefűzni, mert abból csak kettő van általában (meg ugye szinkronizált fényt akarunk), szóval őket 4 pin-es RGB elosztóval/hosszabbítóval össze kell fűzni és utána megy az egy darab csati a lapra.

Ha ezek megvannak, akkor az MSI Center/MSI Mystic Light progival lehet állítani a színeket/effekteket.

Ehhez az összefűzéshez milyen vezeték kell?

Melyikhez? Írd le, hogy hány és milyen ventit építesz be és hova aztán okoskodok. :smiley:

Egy ilyen házam van: SHARKOON BW9000 Glass ablakos fekete
Ebbe szeretnék 3x140 mm (2 előre, 1 felülre) és 1x120mm (hátra) ventit. (4 db 4 pin-es system fan 1 db cpu fan csati van az alaplapomon és egy pump fan [Erre nem tudom lehet-e házhűtőt tenni, mert akkor még egy 140mm-est tennék be?]
Amit ajánlottál ez a SilentiumPC Stella HP RGB 120 PWM ez jó, mert ebbe létezik 140 mm-es is, így egyforma lesz minden házhűtő.
Proci hűtőm egy AMD Wraith Prism RGB, ezt sikerült használtan beszerezni. Még igazából ezt sem tudom, hogy csatlakoztassam, hogy állítani tudjak rajta. Az alaplapi front paneles USB-re kell, úgy olvastam.
Remélem mindent leírtam, ami fontos.

Háááát, nem a legszellősebb ház. A 5.25"-os meghajtótálcán kívül el lehet távolítani a többi (alatta) lévő légfogót? Ha nem akkor én cserélném inkább a házat.

Felülre nem szabad ventit tenni! Előre és hátra kell csak. Úgy optimális a túlnyomásos szellőzéskialakítás, a felső venti bekavarna csak, sőt el is szippantaná a VGA elől a friss levegőt.

Nos. Mivel nem írja a gyártó a kábelek hosszát, így egy videóból kell saccolnom, de elég hosszúak a kábelek, nem kell szerintem hosszabbító, csak egy PWM elosztó. (függ attól is, hogy mennyire akarod bújtatni a kábeleket) Meg egy RGB elosztó.

A két 140-es megy előre ugye, ott magánál a ventinél egymásba tudod dugni a 4 pin-es RGB csatikat szóval egy lesz belőlük. Ezt az egyet kell valahogy párosítani a hátsó 120mm-essel, ilyesmi kábellel:

Aztán a mehet az alaplapra. (nagyon tessék figyelni a csatikon a kis nyilakra, hogy találkozzanak, mikor egymásba dugod őket, mert lehet fordítva is, ami nem egészséges!)

A világítás megvan.

A hátsó 120-as PWM kábelét oda kötöd ahova gondolod, vagy ahol a legkevésbé zavaró/látható. Az első 140-eseknek kell egy ilyen:

https://www.pcx.hu/kolink-4-pin-pwm-eloszto-2-es-kl-pwm-2--00676564

és utána mehet az alaplapra a vége. (szintén ahova jól esik)

Ha ezt is szeretnéd bevonni a szinkronba, akkor hozzá mellékelt RGB kábelt is hozzá kell fűzni a többihez, szóval eggyel több RGB port kell, azaz akkor egy ilyen 3-as elosztó kell:

Az alaplapi front USB csatlakozás nem kell, az mindössze tápot adna csak neki, ha nem lenne RGB csati az alaplapon.

Egyébként milyen procit fog hűteni? Ill., célszerű pasztával felpakolni, tehát arra is szükséged lesz. (Thermal Grizzly Kryonaut, Noctua NT-H1 / H2, Arctic MX4 / MX5, ProlimaTech PK-3 javasolt)

Sajnos kellenek a HDD helyek, nem tudom kiszedni. Csak olyan ház jöhet szóba, amibe legalább 4 HDD hely van. Érdemesebb lenne cserélni? Elég horror árak vannak, amik hasonló befogadó képességűek.
Ryzen 5 2600 X van a gépbe. Melegedési gondok nem voltak a gépbe. Talán Artic MX4-el van most pasztázva, ha jól emlékszem, de még nem ez az AMD Wraith Prism RGB van rajta.

Amíg nincs melegedés probléma és nem akarsz alkatrészeket cserélni addig nincs probléma. Azt megkérdezhetem, hogy miért van szükséged 4db HDD-re? Mert pl. ez, egy “hibátlan” ház, az alsó-közép osztályban, igaz, csak két 3.5"-os HDD-t fogad és két 2.5"-ost.

https://www.silentiumpc.com/en/product/signum-sg1-tg/

1 Like

Filmek… :smiley:
Még 2 db HDD van bent, de még 2 napirenden van.
Ez a ház kisebb nem?
Egyszer szerettem volna még egy blu-ray író/olvasót is a gépbe, azért választottam anno ezt az 5,25 hely miatt.

Óóó, értem. Mondjuk a filmeket célszerűbb lenne egy NAS-on tárolni, mintsem a gépen és akkor a gépednek lenne jó szellőzésű háza. Persze csak ha játszol egyáltalán, ha amolyan “film-szerverként” használod akkor nem mondtam semmit. :smiley:
Azért teszel bele 2-2-t mert RAID-ben használod őket?

1 Like

Usb-s. Csak külsőt. A beépítettek kora rég leáldozott.
Normális ház+külső olvasó+nas.
Nekem is van 10-12 gyűjtői kiadásom és melléjük egy külső olvasó.
Amikor kell, rádugom és megy.

Gondoltam én is NAS-ra, de szerintem a beállítása nem menne nekem. Hogy ott fusson a … és onnan nézni is tudjam. Meg ahogy nézegettem ha ilyen 4TB HDD-k be és RAID-be menne legalább egy 6 HDD-s kellene az meg horror ár.
Nem RAID-be vannak most és megtöltök 2 db 4 TB megeszik mindent a 4K.
Játékra már csak ritkán marad idő, havi pár óra.

Értem. Nem vészes egy NAS beállítása egyébként, ill. nem kötelező RAID-ben használni, bár célszerű. Akkor maradnak az RGB ventik?

Így a végére elbizonytalanodtam :smiley: Érdemes lenne-e az egész itthoni rendszert átvariálni.