TheVR Fórum

Rift S vs Valve index

Sziasztok!

VR headset váltás előtt állok (jelenleg egy Oculus Rift tulajdonosa vagyok), '17-es fórumbejegyzéseket olvasgatok, de azóta bejött két “nagyágyú”, a Valve Index meg a Rift S. Külföldi fórumokon is keresgéltem, de nekem kicsit marketingszagú volt az összes.
Személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi a két vasról.
Előre is köszi.

Üdv. Szikimo

Szia!

Sajnos most az a tipikus generációk közti helyzet van, hogy hallod balról, jobbról az új infókat, hogy ez meg az lesz. De jelenleg nincs egy headset sem ami mindenben jobb lenne mint a többi. És 1-2 év is lehet mire meglépik ezt a generációs lépcsőt.

Én tavaly ástam bele magam a témába, azóta egy HTC Vive-om és egy Oculus Quest 2-őm is van. Illetve most várom, hátha bejelent valamit a valve, amire lecserélhetem a Vive-om (index v2 stb.).

A Rift S-et nem ajánlanám. A Quest 2 mindenben jobb nála, és nem csak pc-vel használható. Több ismerősnek is bevált. Viszont manapság tesztelik benne az in-game reklámokat, amin sokan felháborodtak (facebook pls :sweat_smile:).
A Valve Index meg “le van maradva”, ugyan alig 2 éves, de a 144Hz-es kijelzőn és a kontrollereken kívül (amik elég törékenyek) le van maradva az újabb modellektől.
Jelenleg sok olyan újítás van amit várnak az új generációs VR-nál mint a beépített szem követés + foviated rendering (ez a dlss-el együtt elég nagy dolog lenne), a PS5 kontrolleréhez hasonló ravasz, hip tracker, wifi6 stb.
A legújabb headset az az új HTC Vive Pro 2, nagy felbontás, 120Hz, ugyan az a form faktor stb. Viszont elvileg nagyon melegszik, a mikrofon nem fejlődött semmit. Illetve a HTC kiegészítőként árulja a szem és száj trackereket. És sokaknak a 3080 sem volt elég hozzá.
Ígéretes lehet még a Decagear ám nem sokat hallani róla egy ideje.

Szóval a “választék”:
Quest 2 - Vezeték nélküli (vagy wifi 6 vagy standalone módban), standalone/pc. Jelenleg 90Hz, de ígérik a 120Hz-et is szoftver updattel, ennek a legkissebb a látószöge. Sokan szeretik a kontrollerét, nekem túl kicsi és könnyű. Ez a legstrapabíróbb kontroller és headset.
Valve Index - 144Hz, felbontásban elmarad a többikől, nagy látószög, hangzás, kényelem, kontroller, tracking
HTC Vive Pro 2 - Felbontásban a legnagyobb, 120Hz, akár vezeték nélküli is lehet, tracking
Hp Reverb G2 - Felbontás, 90Hz, hangzás - WMR kontoller

Vagy az ígért/pletykált új headsetekre vársz. A nagyobb felbontás és frissítési ráta nagyobb teljesítményt is követel. Ezzel is érdemes számolni.

Remélem segítettem. :slight_smile:

3 Likes

Köszönöm, akkor várunk még mi lesz :slight_smile:

1 Like

Nekem is egy sima Rift van már jó pár éve, és jelenleg nem látom értelmét a cserének.
Igaz gondolkoztam a Quest 2-n egy darabig a hordozhatóság, egyszerübb setup miatt, viszont amíg megy a Rift, meg nem jön ki valami igazán jó alternatíva, nem fogok váltani én sem.

1 Like