RTX 3080 Ti, hosszabb játék idő után csökken a teljesítmény

Sziasztok.

Bár még más játéknál nem biztos, de itt a grounded-ban azt vettem észre hogy másfél óra játék után az MSI after…-el nézve anomália lenne a rendszerben. Konkrétan elkezd csökkeni az fps 100-125-ról 59-65-re miközben látható hogy a videókártya 98% kihasználtságból már csak 55%-ot használ (ez látható a fogyasztáson is mivel 355w le esik 280-ra) amit nem értek miért mivel a hőfok az 67-72C fok között mozog.

A gép
Amd 7 5800X
Gigabyte Rtx3080 Ti
4x8gb corsair ram 3200mhz
NZXT Kraken Liquid Cooler X73 360mm vízhűtés
be quit 850w
Asus x470-f alaplap
cooler master mastercase h500p gépház

Okát nem tudom és nem is értem.
Mi okozhatja ezt?

1 Like

E közben mennyi a CPU kihasználtság és hőfok, valamint a ram használat?

2 Likes

A CPU 33% és 10% között mozog és 70-75C fok között.
Ram 11.2gb használ

Érdekes hogy most nem is nagyon akar GPU 50% fölé menni a kihasználtság.

1 Like

Na úgy néz kis, hogy csak ennél az egy játéknak van jelen ez a dolog…

Akkor max a fejlesztőknek tudod jelezni hogy van valami bugjuk.

2 Likes

Köszönöm szépen.
Azóta több játékkal is teszteltem, de csak ennél vettem észre. Viszont gép hazát minden fele képen cserélni fogok mert meleg van itt fent a padlás térben és bár 73C fok fölé nem mászik a VGA azért biztos ami biztos.

Ártani nem árt jobban szelőzőre cserélni, de ilyenkor nyáron a legjobb hűtés magának a szobának a hűtése. Ahogy melegszik a levegő, a számítógép hűtése egyre kevésbé hatékonyabb. Ergo ha 35 fok van a szobában, akkor nem lesznek nagy csodák.

1 Like

Sajnos most próbáltam és ugyan ez a probléma COD Warzone-ban is. nem marad nyugisan 95-99%-on hanem 65-99 között ugarál és emiatt 100-134 fps között ugarál a 3080 ti vga-val :smiley:
Mit rontok el?

Megnéztem és másoknak nem mozdul a kihasználtság 94% alá…. Ja és itt az illetőnek 3080 ti és i9 12g van egy 750w gold táppal…

Szia!

Ki kéne próbálni egy másik videokártyát is a gépedben. Gyanús nekem ez a Gigabyte is.

Az is érdekes, mert egy 12900K és 3080 Ti 808W-ot eszik. Az nem fog menni 750W-os tápon, max. olyan power throttling-al, mint az állat. Peak-eknél meg egyszerűen kikapcsol a gép…

2 Likes

Nem kell másik mert az előtte kiszerelt 2080 Ti nem csinált ilyet.

Bár tudod az is érdekes, hogy ha például most a warzone alatt elindítok egy letöltést steam-n akkor a processzor hőmérséklet 84c fokon van és ez a istenverte 3 ventilátoros 100% pumpán pörgő vízhűtés hogy nem képes lehűteni ezt a processzort? Egyszerűen vicc. Na, csak steam játék letöltés közben 77C fokon van a processzor és nem értem hogy hogyan.

A Steam rendesen használja a procit letöltéshez, szóval azon ne is lepődj meg, hogy akkor felszalad. A hűtés “hiánya” viszont érdekes. Léghűtővel próbáltad már?

1 Like

Nem és azt is le írom miért nem.
3 gépet raktam össze itthon és mind a 3 vízhűtést kapott. Semmi bajom a léghűtéssel csupán az első bevált már évek óta és most a másik gépben lévő is izzad lassan 7 hónapja és semmi baj. Na de ez a mostani… nem is értem. Kezdem úgy érezni hogy talán a vízhűtésem a rossz… bár az előtte lévő kisebb tesójával is ennyi volt a hőmérséklet.

Ahh remélem nem értetlenkedek túlságosan. Csak fogalmam sincs mi lehet a gond és egyszerűen nem esik már jól a szabad hétvégémet ezzel elcseszni… pedig imádom a PC-t minden formában. Hétköznap dolgozom így nem tudok vele bajlódni. Az a baj hogy szerintem itt nagyon mellé lőttem valamit mert ez az első ilyen több problémás gépem.

Na egy kis érdekesség.
Kipróbáltam a Lost Ark nevezetű játékkal a gépem és ott is 50-70% használt csak a videókártyából. Leszaladtam gyorsan Öcsémhez és megnéztem az ő gépén is. Nagy megelepetésemre nála is ugyan úgy használtam a videókártyát és egyikünk esetében sem volt baj az fpssel.

Viszont a warzonnál nem ez a helyzet. Még nekem le-le ugrik 78% addig Öcsémnek stabilan 97% alá nem esik a videokártya kihasználtság.

Hihetetlen, de meg van a probléma.
A monitor miatt van ez. Rákötöttem az oled tevét és ott 97% alá nem megy a kihasználtság és folyamatos az fps is… na erre nem számítottam egyáltalán.

3 Likes

Az öröm-bódottá’! :smiley: Milyen monitorod van?

2 Likes