Ryzen 2600 Overclock - B450 (biosban)

Sziasztok,

Adott egy ryzen 5 2600-as proci egy B450 Tomahawk max alaplapon, amit felhúztam 4.0 Ghz-re és jelenleg nagyon szépen fut 1,270V-on (offset - 0.1375V-on ami nem tudom normális-e, mert ilyenkor már + ra szokás állítani), viszont folyamatosan a Max frekvencia környékén mozog. Ez orvosolható valahogy?
Előtte alapórajelek mellett állítottam be - 0,100V-os offset és nagyon szépen leesett a frekvencia amikor épp üresjáratban volt a gép.
RP’s Lair - Ryzen Bios első lépések - majd - AMD Ryzen CPU OC videoja - alappján dolgoztam. (Biosban Core Performance Boost opció beszürkül és érinthetetlen amikor manuálisan belövöm a 4.0 Ghz-t)

Amennyire én tudom, az overclockolás egy fix órajelről szól. Ha 4GHz-et akarsz de nem folyamatosan (amúgy miért?), kapcsold be a PBO-t és hagyd úgy.

Global C -states -t kapcsold be, spread spectrum ki, PBO, CPB off legyen, Gear down off. Utóbbiakat még OC előtt lehetőleg. Így próbáld meg. Kapásból ezeket tudom mondani. Haverom gépén én is sokat szendvedtem az R5 2600-zal, és sima tomahawk kombóval, de aztán megoldottam valahogy, csak már rég volt, nem emlékszem 100%, hogy hogyan.
A negatív offset nem baj, minden lapnak van egy alapértéke az offsetben, amiből elveszel, vagy hozzáadsz majd a beállításokkal. Ha ez az érték olyan magas, (msi tomahawk szériánál általában az) akkor simán lehet, hogy el kell vonni belőle.
Mik a VRM, illetve digi beállításaid? Lehet ott csúszott el valahol…

PBO nem csak az X-es prcikkal működik?

Beállítottam őket újra, de nem változott semmi. Tegnap frissítettem a 3.40-es biosra, ma átfutom mi változott és megkeresem a digi + vrm -et.

Nem, minden prociban ott van.

Mindegyikben ott van, de csak az x -esekben működik igazán jól. A többiben igazából dísznek van. :smiley:

1 Like

What?

Mindegyikben a specifikációnak megfelelően működik. Ha erősebb hűtést teszel rá, tovább boostol.

Surprise: nem az X-hez van köze, hanem az X-es procik jobb hűtőjéhez.

Egy CM Hyper 212x van a procin, 41fok a max, de 3900 fölé nem bostol bekkapcsolt PBO-val

Úgy értettem hogy akkor stabilan felboostol a megengedett max órajeléig. Ami ennél a procinál 3,9 Ghz, tehát normálisan működik. Azt még bekapcsolhatod biosban hogy mindezt ne 1 magra hanem az összesre tegye, ez a hűtő el fogja bírni.

Valamint az XFR-t kapcsold be:

https://www.anandtech.com/show/12625/amd-second-generation-ryzen-7-2700x-2700-ryzen-5-2600x-2600/5

1 Like

Ugyanezeken átfutottam megint és csak a legvégén tettem fel 4GHz-re, majd egy auto Cool’n’Quiet-et (de azt lehet kikapcsolja). Most már leesik az órajel, csak a Voltage marad fent 1,29 - 1,26 között.