TheVR Fórum

Ryzen 5 3600-hoz alaplap és ram

Sziasztok!
Egy új gépet építek viszont elakadtam vele. Ryzen 5 3600-hoz keresek alaplapot és ramot.

Több lapot is néztem, viszont számomra nincs különbség köztük, kb csak a színük (Ilyeneket én is észrevettem hogy valamelyiken 1 db PCIE van valamelyiken 2, de ezek nem számítanak, úgyse használnám ki).
ASROCK B450 Steel Legend
ASROCK Fatal1ty B450 K4
ASUS TUF B450 PLUS
MSI B450-A PRO MAX
GIGABYTE B450 AORUS ELITE

Ebben az árkategóriában gondolkodom, nem akarok overclockolni, nem AAA címekre veszem, csak egy megbízható lap kell ami bírja amíg a proci is. Illetve ezeknek a lapoknak a nagyjából van Micro-ATX-es méret is, azok kicsit olcsóbbak, nem tudom megéri-e.

Ram: 2x8 GB a terv, viszont nem tudom mi passzol a konfig többi részéhez. Találtam CL14 2400MHz-től, CL15 3000MHz-ig minden féle változatot, viszont nem igazán tudom, hogy miben is számít ez, mit kéne nézni.

A build többi része:
(GPU-t, SSD-t és HDD-t most nem veszek, van régi, majd ha kell azt lehet utólag is upgradelni)
Ház: Először CoolerMaster Q500L-t néztem, de az eléggé leszólták pár tesztben amit láttam, ezért döntöttem a kicsit drágább, de annál inkább jobban kinéző NZXT 510 mellett.
Táp: Számoltam új videókártyákkal is és így is az jött ki, hogy egy 550W-os táp bőven elég. Szerintem CoolerMaster MVE 550 Bronze lesz.

Előre is köszi mindenkinek aki válaszol és segít.

MSI B450 Tomahawk Max a leginkább ajánlott, de a B450-A is megfelel, ezek garantáltan alapban támogatják a 3. gen procikat.

A többi lap vagy igen, vagy nem. Ha újabb gyártású, akkor már lehet rajta olyan bios ami tudja, ha régebbi, akkor kérned kell rá bios frissítést, a nélkül el se indul, ami plusz pénz.

Az Asust hanyagolnám, mert nem lettek jók.

Ramból 3200mhz vagy gyorsabbat nézz, CL16 vagy alatta. Elég egyszerű a képlet, minél magasabb az órajel, és alacsonyabb a késleltetés (CL) annál jobb. Persze ami nagyon gyors, az nagyon drága, tehát nem érdemes túlzásba esni.

Tápból 20-25 körül már goldokat kapsz, 5-10 év garival, tuti nem a CM-et venném.

5 Likes