TheVR Fórum

Ryzen Mikrolagg Probléma - HELP

Sziasztok!

Nem mikrolaggos topiknak indult, de akkor leírom amit tapasztalok röviden:
Minden játékban mikrolag, mikroakadás, microstuttering, ingadozó frametime. Főleg vsync-kel érződik meg a dolog, de ha kikapcsolom és van 300 fps-em, akkor is látszik a grafikonon, hogy a frametime megnövekszik, van benne egy spike, és érződik is minimálisan az akadás (azért minimálisan, mert 300 fps-sel játszani eghy 75 hz-es monitoron alapból laggos érezetet kelt, mert 30 helyen kb. megtörik a kép ilyenkor). -> Épp ezért a screen tearing jelenség miatt játszok vsync-kel, de ott meg nagyon érződik az akadás :frowning:

Próbáltam már mindent, amit neten találtam, hpet kikapcsolás, legfrissebb driverek telepítése, kábel csere, HDMI kábel és DP kábellel is csinálja, cool and quiet-et kikapcsoltam a biosban, egyszer ryzen masterrel is húztam a procit 3,8 ghz-ig (de azóta már 2-szer újra lett rakva a windows), bios is friss, de semmi változás. Frissen telepített win 10-zel is csinálja ugyanúgy.

CPU: Ryzen 5 1600
ALPLAP: AsRock AB350 pro4
RAM: 2x8GB RAM dual channelben 3000mhz-en XMP-vel
SSD: Samusng 860 EVO - ezen vannak/voltak a játékok is - De HDD-n is csinálja az akadásokat
HDD: 1 terás WD, sima, kék színű 7200 RPM-es
Monitor: LG24MP59-G

Mert a vezérlő a GPU-ban van, ha ki van vezetve ha nincs. VR headsetekhez lehet használni első sorban.

De amúgy meg minek távolítod el egy amúgy a gépedben lévő eszköz driverét?

Inkább mit művel az egyszerű felhasználó…

1 Like

Mert mostanában valamiért minden játék akad, és valahol olvastam a neten hogy az usb-c driverekkel is van gond. Gondoltam teszek egy próbát. De nem lett jobb… na mind1.

Amitől minden játék akad:

 1. CPU hőmérséklet.
 2. GPU hőmérséklet.
 3. Mindenféle malware vagy vírus a gépen.
1 Like

Frissen újrarakott oprendszerrel is akad minden. A hőmérsékletek pedig nagyon rendben vannak, nemrég volt kitakarítva ráadásul a gép. Ez ilyen tipikus ryzen-es mikroakadás. Valószínű csak az alaplap csere meg az intelre váltás fogja megoldani, már beletörődtem. Azért köszönöm!

Ha eddig nem volt problémád és egy új OS-el is akad, akkor valami eltekertél a gépben.

BIOS-ban nem túrtál semmit?

1 Like

Már egy jó ideje küzdök a mikroakadásokkal. Csak egyre erősebbek, és mostanra már kedvem nincs játszani. Le is töröltem az összes játékot, egyedül a minecraft van fent, mert az nem gond, ha nem stabil a framerate. De gyorsan csinálok mindjárt egy videót róla mit tapasztalok.

Értem miről beszélsz, nem kell róla videó.

BIOS-ban mi lett be állítva csak XMP? Ryzen Master fent van? Nincs véletlenül “Game Mode”-ba kapcsolva?

1 Like

Igazából itt még nem tettem fel kérdést a problémámról. Lehet inkább külön posztot kéne ennek a témának nyitni. Gyorsan csinálok egyet aztán hátha valaki tud segíteni itt és majd ott tett fel a kérdéseket. Köszi!

Ez tökéletesen megfelel, nem kell új topik.

1 Like

Jó rendben, akkor mondom. Biosban egyedül XMP lett állítva, ramok 3000 mhz-en fussanak. De ha nem állítok semmit, akkor is csinálja a mikroakadásokat. AsRock AB350 Pro 4 alaplap, ryzen 5 1600 proci, rtx 2060 videokari. 2x8GB RAM mellé, kingston - minőségi.

Memória dual channelben megy? Háttér tárak?

kiegészítettem a leírást a topiknak megfelelően, dual channel megy természetesen, rengeteg dolgot kipróbáltam, félő, nem lesz megoldás, legalábbis én már feladtam, és a ryzen-re kentem az egészet :frowning:

Előző VGA kártyával volt probléma vele? Milyen táppal hajtod?

tényleg a táp lemaradt: FSP 550W 80+ Raider II Silver
Előző videokártyával is tapasztaltam hasonlókat, de nem ilyen mértékben mint most. Pont ezért is gyanakodom a cpu-ra. Előzőleg gtx 1050 ti volt benne, de az meg mondanom sem kell minden játék alatt botlteneck volt, 100%-on futott minden alatt, és sokkal kevesebb ilyen mikroakadásom volt, de volt néha akkor is. Amióta meg van az rtx 2060, azóta meg sokkal több akadásom van. Mindjárt csatolok pár videót miket tapasztalok, majd lehet belőle csemegézni.

Ha tudsz akkor csinálj egy MEMTEST-et a gépen fusson vagy ~2 órát, lehet valami kaki van a memóriával.

Memtest 86-ot kiírtam USB pendrive-ra, futtattam vagy másfél órát, és nem volt semmi hibaüzenet. :confused:

játék: rFactor 2

Tudni kell, hogy az rF2 alapvetően 2 magot használ főleg. Egy fizika számító szál, és egy grafikai szál (rFactor 2 fórumon írták ezt). Szóval sokan a mikroakadásokat a CPU-m gyenge egy magos teljesítményére fogták. Csak hát nem csak ezzel a játékkal van problémám, illetve tudom reprodukálni a mikroakadásokat. (felvételen nem jön át, de a grafikonokat érdemes nézni)

 1. Bármi letörik az autómról, beakad a játék. Közepes és magas grafikán játszok, teljesen mind1, mindkét esetben megtörténik. Bármelyik autóval, bármelyik pályán.
  https://www.youtube.com/watch?v=4_DPd-olLXU

 2. Egyik pályán észleltem egy furcsa jelenséget, egyik irányba forgatom a kamerát, leesik az fps, de ezt be tudom cpu bottleneck-nek (bár 100%-on egyik mag sem fut, csak a cpu9 ugrik fel néha 80 fölé:
  https://www.youtube.com/watch?v=K0KKWksLL1s

 3. Ebben a videóban is azt bizonygattam az rf2 fórumon, hogy valami nem oké. A videó 2. felébe egy twitch streamemből vágtam ki részt, amikor folyamatosan frame time spike-ok keletkeznek, látszik a grafikonon (frametime & framerate). Szóval multiplayerben törés sem kell a mikroaladásokhoz. Illetve azt észrevettem, hogy ha multizok, és valaki összetöri az autóját, nekem instant beakad a játék, pont mint mikor én töröm össze a saját autómat. Olyan, mintha a cpu nem tudná lekezelni mikor letörik valami egy autóról, de nem tudom…
  https://www.youtube.com/watch?v=SKSUoNGwXCI

Most még próbálkozom a HPET beállításokkal. Rájöttem, hogy a BIOS-ban is van HPET valami HPET Table nevű beállításként, csak nagyon el van dugva, és én eddig csak a Windows-ban kapcsoltam ki-be. Szóval majd még ezt letesztelem, mert sok helyen láttam, hogy ryzenes emberkéknek ez segített.

Az hogy az fps leesik egy irányba nézve valószínűleg LOD probléma, meg gondolom az árnyék kezelésé ha tényleg ~2 magot használ a játék így 2020-ban.

Milyen Windows verzión vagy amúgy? Win 10 1909?

windows 10 1909

Pl. minecraftban is bármit csinálok, néha elég megmozdítani az egeret, hogy valami történjen a képernyőn, és csinálja:

https://youtu.be/dZumSo2eUpE