Samsung 980 250GB M.2 PCIe felső vagy alsó slotba jobb?

Sziasztok ! Régebben vettem a fent megemlített SSD-ét de az alaplapomba ami egy ROG STRIX B560-A GAMING WIFI
az alsó M.2 foglalatba tettem . És azt szeretném megkérdezni hogy stabilitás illetve gyorsaság szempontjából érdemes áttenem a felsőbe ? Van értelme ? 10gen i9 10900-am van így azt tudom hogy nem tudom kihasználni a Gen 4 et .
A kérdés továbbra is az hogy van értelme áttenni illetve mi külömbség lehet a kettő között ? A válaszokat előre is köszönöm ! :slight_smile:

Szia!

A felső slotba jobb, mert közelebb van a procihoz.

És az mit eredményez hogy közelebb van a procihoz ?

Szia!

Alsóba tedd, a felső slot nem is üzemel, ha nem 11. Gen CPU van a lapban. (továbbá a hűtő alá szokott kerülni a felső, így melegebb is van ott - persze ez függ mindentől is, van, hogy alul van melegebb)

2 Likes

A legtöbb alaplapon ez az M.2 slot, ami pcie-t használ sata helyett. Tehát gyorsabb. A tieden mindkettő slot M.2. Szóval mindkettő pcie. Mivel a processzorral kommunikálnak, ezért érdemesebb azt választani, ami közelebb van hozzá (ergo rövidül az információ folyam útja, gyorsabb és kevesebb ez interferencia lehetősége). Illetve a felső slotban valószínűleg kevesebb hő éri.
Nem biztos, hogy hatalmas különbség van a két hely között, de én nyugodtabban alszom, ha a felsőben van.

Arról viszont nem tudtam amit @Error írt felettem, ez esetben ne hallgatss rám! :slight_smile:

1 Like

Rendben akkor marad alul bár biztos működne a felsőben is de akkor nem lenne értelme áttenni :slight_smile: Köszi a segítségeket !

2 Likes

Nem, nem működne, mivel 10900-ad van, nem pedig 11900-ad, és a leírásban szerepel, hogy a M.2_1-es slot csak PCIe 4.0-ban működik, amihez kell a 11. generációs proci. Az M.2_2-es slot (az alsó) PCIe 3.0 és PCIe 4.0-át is támogat. (de 4.0-át ez is csak 11. Gen procival - de PCIe 3.0-át és SATA-t viszont gond nélkül a 10-es Intel-ekkel)

3 Likes

This topic was automatically closed 8 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.