Sapphire RX 580 8 GB vagy CPU probléma

Sziasztok!

Gépem:

Alaplap: ASRock H110M-HDS
Processzor: Intel i3 6100
Memória: 2x4GB Kingston HyperX DDR4 2133MHz
Táp: Chieftec I-Arena 450W (Tudom, nem ártana lecserélni. Láttam, hogy nem mondtatok jókat a márkáról) :smiley:
320GB Notebook HDD. (Ez nem tudom mennyire játszik közbe. Be lassítja-e a dolgokat.)
128GB SSD.

Tegnap vettem egy Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB videokártyát, előtte egy RX 460 volt. Egy 8-as és hatos tápcsati volt rajta, de csak a 8-asba volt csatlakozóm egy 6+2-es, a másik hatosba nincs, ez nem tudom mekkora gond. Megvettem az új COD-ot és az RX 460-on lowon futott 50-60 fps-el de sokszor volt drop. Az új kártyán már maxon tudok játszani, 60-80 fps között mozog a szám, viszont elég kemény fps droppok szoktak lenni, de valamikor befagy pár másodperce. Campaign-ba az átvezető videóknál 11 FPS volt, menet közben első erdős pálya tök jól futott következő városos pálya, laggolt. :smiley: Kétszer volt hogy teljesen lefagyott és gép restartot kellett csinálnom, egyszer ezek közül pedig még pittyogó hangot is ki adott a gép.
Közben monitoroztam és a proci 70-75 ºC között mozgott. Valamint lehet hallani ahogy felpörög a proci ventilátora. Szinte max kihasználtság volt.
Itt jutott eszembe, hogy bottleneck lehet a helyzet. Egyik oldalon lecsekkoltam és a kalkulátor 38 %-os szűk keresztmetszetet jelzett. Itt kezdtem el gondolkodni, hogy új CPU-t kellene vennem. i5-7500-ban gondolkodtam, kalkulátorban jobban áll, meg azon is, hogy veszek új alaplapot és Ryzen 5 2600 proci lesz.
Viszont használtan az előbbit láttam 35-40e körül, 60e körül pedig tudnék ryzen-est összerakni. De annyiért már vennék egy i7-et használtan. Alaplapom 6-7 generációig támogatja.
SW BF 2-ben játék közben micro lag-ok vannak, de ott maxon tartja a 60-70 fps-t, viszont ez is felpörgeti rendesen a CPU-t, de annyira nem mint a Cod.
PUBG-ban teljesen jól teljesít a meccs kezdésénél lévő befagyásokat leszámítva, utána mint ha betöltené a pályát és utána nem laggol. Viszont sok játékban észrevettem hogy amikor belépek a játékba a menübe kemény fps droppok vannak vagy befagy.
De például elsőnek a Rocket League-be léptem be és elsőnek 80-fps körül mozgott, aztán mára már 200 körül mozog. Na itt nincs lag. :smiley:

Ennyi lenne kb, várom a válaszaitokat, véleményeiteket. :smiley:

Mindenképp gond lehet hogy nem kap elég kraftot a kártyád.

Igazából tényleg jobban járnál a Ryzenre váltással, de azzal együtt cserélni kéne a ramot 3200mhz-esre, valamint a tápot is akkor már jobbra. A notebook HDD is lassú, tehát a betöltési időkön is ront, plusz lagokat is okozhat.

Én a helyedben ebbe a konfigba visszatenném a 460-at, és egyben eladnám, és vennék egy “új”/ használt Ryzen konfigot, beletéve az 580-at.

Igen, ez a jó ötlet. Köszi.