TheVR Fórum

Segíts betegségeket legyőzni PC-vel!

A Folding@home egy olyan program ami a számítógéped épp nem használt erőforrásait fölhasználva betegségek( pl: Rák, Parkinson, hepatitis c, és úgy hiszem koronavírus ) lehetséges gyógyszereit kutatja. Be lehet állítani hogy milyen betegség kutatását szeretnéd elősegíteni és hogy ezzel mennyire akarod a gépedet megizzasztani. A stenford egyetem kezdeményezése de nagyon sok partnerük van, gondoltam itt is megosztom mert biztos vagyok benne hogy van itt olyan akit érdekelne.
( Lehet csapatokban dolgozni, és készítettem egy tüvári nevű csapatot aminek a 236265 a száma ha valaki csatlakozna :wink: )
https://foldingathome.org/

És mennyi az esélye annak, hogy valami orosz hackernek bányászod valamelyik virtuális valutát?

3 Likes

Csak nézz utánna, elég “elterjedt” a dolog. De itt val pl egy verge cikk:https://www.theverge.com/2020/3/2/21161131/folding-home-volunteers-researchers-coronavirus

Az ilyen kutatások mögött olyan szuperszámítógépek vannak, hogy azok mellett egy átlagos felhasználói gép porfing. Ráadásul a valóban komoly kutatások mögött komoly cégek vannak, ráadásul egyébként a gyógyszeripar, egészségügyi fejlesztések felfoghatatlan mennyiségű pénzt termelnek, nem szorulnak rá senkinek az ilyen jellegű támogatására.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy abból a felfoghatatlan mennyiségű pénzből te egy forintot se fogsz látni, csak másnak segítessz profitot termelni.

Ez nem egy gyógyszer gyártó cég hanem egy egyetem rendszer akiknek nemigen áll rendelkezésükre semmiféle super computer, csak a folding@home aminek ~ 98 petaFLOPS volt a teljesítmény a teljes rendszernek 2019 január ba, ami igen szép teljesítmény ahoz képest hogy multilokális ( nem központos ). Közel 2 millió felhasználója van, és senki sem pénzért csinálja mert természetesen ezt igyen ajánlják, hanem általában azért hogy hátha előre tudják mozdítani egy ici picit a tudományt.

5 Likes

Ne becsüld alá a mennyiséget. Több millió otthoni PC összekötve simán felveszi a teljesítményt komolyabb szuperszámítógépekkel is.

6 Likes

Nem értem a negatív kritikát, PCMR-ban jó ideje rögzítve vannak, eddig (csak) a rák elleni kutatásban kaptak főszerepet.

3 Likes

Én csak tegnap előtt olvastam erről a ph-n. Akartam is egy topikot nyitni erről a témáról, de mivel már van ide teszem be a linkeket, ha valakit esetleg érdekel/ gondolkodik beszáljon-e.

NVIDIA tweet-je a témával kapcsolatban: LINK

Prohardveres cikk: LINK

Én úgy voltam ezzel, hogy ezen nem múljék az ügy sikere, kicsit bedobom a közösbe a kis 1060-amat.

A kételyeket tekintve, mindig lesznek akik az ilyen helyzeteken is nyerészkedni fognak. Érdemes elolvasni a ph-n a fórumot is a cikkhez kapcsolódóan, mert ott is esik erről szó. Például, hogy amerikai vakcinához járulunk hozzá stb…
Én nem tudom, lehet bizonyos gyógyszeripari cégek nagyon meggazdagszanak ezen stb stb… De amíg gondolkozunk azon, amit senki se láthat előre, illetve senki se tudja biztosra addig azért be lehet csatlakozni az ügybe. A gép számol az ember gondolkodik. :smiley:

1 Like

Két cikk az azóta történtekről röviden:
Prohardver cikk

nem szeretem alapvetően a hvg-t de most itt találtam meg egyből, a lényeg csak a két nagy kutatóintézet csatlakozása a projekthez.
HVG cikk

1 Like