Segítség kérés monitor vásárláshoz


#1

Sziasztok! Monitort szeretnék vásárolni a közeljövőben és sajnos nem tudom, hogy a mostani konfigomhoz milyen monitor lenne a legjobb választás.
Először is jelenleg egy kb. 8 éves Full HD BenQ monitorom van 60Hz-es, viszont pár hónapja végre sikerült egy jobb gépet összeraknom (ryzen 5 2600x egy Asus rog strix gtx 1070 el karöltve, egyenlőre 16gb rammal.) Ehhez a konfighoz szeretnék egy új monitort venni. Méretben maximum 27"-ig tudok elmenni, így 27"-osat szeretnék mindenképp, lehetőleg 144hz-est és FreeSync-est. Amit viszont nem tudok eldönteni és ebben szeretnék segítséget kérni igazából, az a panel, a felbontás és a képarány. Elég a 27"-hoz a FullHD vagy inkább WQHD? Viszonylag közel ülök a monitorhoz kb. 50cm-re. Illetve a 1070 jól kihajtana egy 27"-os WQHD monitort? (Java részt R6 Siege-el, néha Apex-el és Metro Exodussal szoktam játszani).
A következő a képarány amit nem tudok eldönteni, mivel ha jól tudom a multik csak részben támogatják a 21:9-et és vagy lesz két fekete csík a monitor szélén, vagy megnyújtja a képet (lehet rosszul tudom), de ha ez így van engem igencsak zavarna :smiley: . Leginkább csak az említett játékokra lenne használva, filmet máshol szoktam nézni, illetve a munkát is másik gépen végzem, szóval nem tudom mennyire venném hasznát a 21:9-nek. Az utolsó szempont a panel. Sajnos nem sok panelt tudtam eddig személyesen kipróbálni és tesztelni maximum boltban láttam de nem tudom, hogy ott a bejátszott kisfilm mennyire torzítja a valóságot például egy játékban. IPS, VA, TN fogalmam sincs melyik lenne a legjobb választás. Árban maximum 130K-ig szeretnék elmenni.
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm. :slight_smile:


#2

2019-ben, meg ehhez a konfighoz már WQHD.

A keretbe pont belefér, szerintem ezt keresed.
21:9 képarányban 27" az felejtős, meg alapból.

Nem elég a 16?


#3

Ha ilyen közelről nézed, akkor én 1440p-s monitort néznék. Esport címekben így is valószínűleg lesz 100+ fpsed, AAA játékoknál, mint a Metro, lehet vissza kell venni kicsit grafikából.

Ha csak játszol, és nem minden játékod támogatja, szerintem maradj a 16:9-nél.

Panelből jobb VA vagy IPS.

ISP:

VA:


#4

Köszönöm szépen a segítséget. :slight_smile:


#5

Én mondjuk VG270UP helyett 271-et ajánlanék, OázisComputer-nél ugyanannyiba kerül, és nagyobb a maximális fényereje, plusz 10 bites színmélység