Skyrim VR PC első benyomások

Sziasztok!

Megvettem a Skyrim VR-t Oculus Riftre és megosztanám veletek az első tapasztalataimat.
Régóta vártam a játék VR-os megjelenését, pláne a használatát, mivel nagy skyrim fan vagyok.

Először is megjegyezném, hogy eléggé VR minimum a a gépem, főként a videókártya, mert csak egy gtx 960-al nyomulok. Ebből kifolyólag a grafikai minőségre nem is nagyon térnék ki, mivel alulról karcolt közepes beállításokkal játszom, sok kikapcsolt dolog mellett, de még így is teljesen élvezhető maga a játék, nem esek kétségbe a grafikai hiányosságok miatt, ebben a játékban nem főként a grafika adja meg az élvezeti faktort. Kicsit pixelesebb nálam a játék szerintem, mindenféle élsimítás és supersampling ki van kapcsolva, de számomra ez lényegtelen.

Az első szembetűnő dolog a játékban, hogy nincs a karakterednek teste, egyedül a kezeid látszódnak kb. csuklótól felfelé (nem tudom, hogy ezen lehet-e változtatni, szerintem nem), valamint ha nincs semmi a kezedben akkor a touch kontrollerek láthatóak, amit nem igazán értek, hogy miért kellett. Elképzelhető, hogy erre van beállítás, esetleg egy patch-el lesz javítva, igazából nem gáz.

Maga a VR komfort beállítások elég széles skálán állíthatóak:

  • Teleportálás illetve sima analog stickes előremenet
  • Villanásos fordulás illetve folyamatos fordulás a stickkel (és persze a fejeddel), a fordulás sebességét is állítani lehet.
  • Ha a szimpla előre mozgást választod, előremenetnél beállítható a képernyő széleinek mosódása illetve csőlátás szerű megjelenése (elvileg ez javítja a motion sicknesst olyanoknál akik erre érzékenyek, de engem zavart, offoltam)
  • A lopakodás lehet gombnyomásra illetve igazából leguggolással is. itt zárójelben megjegyezném, hogy ugrani a jobb stick előre tolásával lehet, ami sokszor sikerül fordulásnak helyette, egy szakadék átugrásánál ez elég nagy rage-ekhez vezethet.
  • Úszni lehet igazi karmozgással is elvileg a megfelelő beállítással, ezt kihagytam xD
  • Célkereszt természetesen ki- be kapcsolható.

Irányítás:

Nekem elég furcsa ráállni a kontrolleres irányításra, mivel évekig bill/egér kombóval játszottam mindennel, ez leginkább a nyomj X-et Y-t stb-ben nyilvánul meg, hozzá kell szokni. És itt ugye nincsenek külön hotkeyek a térképre, mágiára, inventory-ra stb, a felugró menüből kell választani. Természetesen a kedvenceknek van hotkey-e, innen könnyen ki lehet választani a kedvencelt fegyvereket- varázslatokat. A loot az elsőre nem volt egyszerű, hogy rájöjjek, a kezeddel, vagy a fegyver végével rá kell mutatni a lootolandó tárgyra vagy tetemre.

Harcrendszer:

Na erre voltam a leginkább kíváncsi, alapból főleg tőrös/íjász assassin karakterrel játszottam. Amekkora menő voltam monitoron az íjásszal, itt akkora balf@sz vagyok xD Nem egyszerű a célzás, hirtelen nem is emlékszem, hogy van-e célkereszt, de ha már VR akkor ne legyen, offoltam mindenhol :smiley: Persze el lehet találni az ellenfelet, de itt nem kell számítani 10/10 headshotra, lehet célkereszttel könyebben kivitelezhető.

Mágia: Na ez elég jól sikerült, elég menő mindkét kézzel tolni a lángokat, vagy vegyesen és a hasonló cuccokat full 3d ben, szintén jobb célkereszt nélkül. Semmi bonyolultság, kezeiddel célzol, triggerekkel cast-olsz és látványos.
Íjászat: Nekem kicsit furcsa, szerintem ezen még lesz változtatás. Egyik kézben az íj a másikban a vessző és akármit csinálsz, akárhogy tartod a kezed, a vessző mindig benne van. Nekem jobban tetszene, ha a hátad mögé kéne nyúlni érte a tegezhez. A célzás nem olyan egyszerű, mint a monitoros verzióban.
Közelharc: Na nekem ez speciel egyáltalán nem jön be. Lehet bármi a kezedben, tőr, vagy egy nagy b@szom kard, semmi fizikája nincs az egésznek, mintha egy hurkapálcával hentelnéd az ellenfelet akár Songoku sebességével, amire az ellenfélnek nem sok olyan reakciója van, ami a valóságnak megfelelne. Püfölsz össze-vissza valahonnan fröccsen vér oszt’ megfekszik, mint a rohadt nád. Na itt el is dobtam a melee fegyvert, át is tértem mágiára, úgyhogy a pajzsos verziót már ki sem próbáltam. Elképzelhető, hogy elhamarkodtam a közelharc megítélését, lehet, hogy ha megszokod nem ilyen rossz a benyomás. A trigger nyomvatartásával heavy attackolsz, ami látványban nem különbözik a simától, annyi, hogy vonja a staminát és nagyobbat sebez. Valószínű, ha nem olyan állat módon kalimpálsz egy karddal, mint ahogy én tettem, hanem megpróbálsz kicsit realisztikusabban bánni a fegyverrel, akkor jobb élményt nyújthat :smiley:

Összegezve:

Számomra a játék hozta az elvártat, maga a 3d és a touch kontrolleres megoldás elég immerzív élmény, jobb, mint monitoron, ha már RPG játék :smiley: Skyrim fanoknak kötelező darab, akik eleve nem szerették a skyrimet 60eurót nem ér meg, viszont olcsóbban mindenképp érdemes kipróbálni, mivel ez egy olyan játék ami már a VR játék címet büszkén kiérdemli, főként mert iszonyat tartalmat nyújthat a játék, nem tolod végig 4 óra alatt. Angol tudás viszonylag elengedhetetlen hozzá, rifttel a fejeden nehéz szótárazni a dialógusokban :smiley: Reméljük ehez is lesz 100%-os magyarosítás. A grafika ugye nem mai, de nekem mindenképp best buy.

5 kedvelés

Sikerült beletolni pár órát a játékba, egyelőre nem tudom megunni :smiley: Elég nehéz letenni a Riftet, leginkább az asszony ebben a befolyásoló tényező :smiley: Ez talán az első olyan VR játék számomra, amit nem dobsz félre 1-2 használat után és alig várod, hogy újra beszippantson. A félelmem is alaptalan volt a játékkal kapcsolatban, hiába toltam bele rengeteg órát monitoron, semmit sem számít VR-ban, teljesen új játékélményt ad. Dungeon-őket kipucolni az élőholtaktól és az egyéb enemy-ktől VR ban fenomenális :smiley:
Azóta túltettem magam a melee combaton is, hozzá lehet szokni és nem is rossz. Újra nyomom az íjász/tőrös orvgyilkosságot :smiley: Nagyon menő odalopózni az ellenfél mögé (főleg ha az igazi guggolásos lopakodást választod) és elkap az adrenalin, hogy mikor fordul meg, vagy észrevesz-e egyáltalán. Majd amikor már elég közel érsz hozzá, lendíted a karod a touch controllerrel power attackkal és belevágod az enemy hátába a tőrt, aki összerogy azonnal, mint a lázas disznó :smiley: Iszonyat gyerekek :smiley:

4 kedvelés