SSD technologiák, HDD-k, fáljtömörítés, rendezés, és minden a tárolókkal kapcsolatban!


#1

Na, hát üdv mindenkinek.
A black-friday ajánlatokat megosztó témában kicsit eltértünk az SSD-k, HDD-k technologíáinak irányába így azt a beszélgetést itt kéne folytatni.

Plusz várok bárkit, aki leírja tapasztalatait, meglátásait, és megosztja tudását az SSD-k, HDD-k terén. Hogyan működnek ezek, (hátha segítség lehet azok számára, akik nem értenek egyáltalán a témához) hogyan lehet rájuk vigyázni, hogyan takarítsunk meg tárhelyet, mi előnyösebb, mi nem, és igazából bármi tudást, észrevételt, tapasztalatot a tárolással kapcsolatos!
Szép napot mindenkinek, és boldog új évet! :slight_smile:


#2

Kezdenék is, és megosztanám amit én tudok az ssd ről.

Az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot, és a merevlemezekhez hasonlóan SATA vagy egyéb (SCSI, PCI Express, USB, stb.) csatlakozófelülettel csatlakozik és azokhoz hasonlóan blokkos adathozzáférést biztosít.

SSD eszközökben a gyártók különböző típusú memóriákat használhatnak, mint pl. flash vagy különböző RAM fajták – ezt az ár- és a teljesítményigények határozzák meg.

Ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, mint a hagyományos merevlemezek, hajlékonylemezek (floppyk). A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.

Remélem megjelennek a wikipédia linkek, és látszódni fog :smiley:


#3

Ja, és bárkinek akinek van valami jobb ötlete a címmel kapcsolatban, azt is várom.


#4

A HDD egy olyan adattároló amit nem tanácsos verni idegből játék közben mert letörik a kar, szétbarmolja a lemezt aztán cseszheted (tapasztalat :smile:)


#5

Helyette inkább vegyél egy olyan billentyűzetet, ami bírja a verést xD
Szintén tapasztalat… :smiley::joy:


#6

Ezt már én is tapasztaltam. :smile: 100 órányi munkám tűnt el, mert olyat ráb@sztam a hdd-re, hogy a laptop burkolatával együtt horpadt be az egész.


#7

Áhhh laptop… csodálkoztam is, hogy tudtatok ráverni akkorát, amikor elvileg nincs is keze ügyébe az embernek… de a laptop az mas…
Hála égnek laptop az nem idegesített még fel annyira, hogy akkorát ráüssek xd


#8

Na kezdem kisregényemet, címe:

Miért akadok ki folyton ha valaki azt írja hogy az m.2 gyors :smiley:

Majd linkelem az ilyen hozzászólásaimat, lusta vagyok újra leírni, de lehet holnap rászánom magam :smiley:


#9

Azért mert az m.2 egy méret szabvány, m.2 lehet sata, vagy NVme/pcie is. Utóbbiak a gyorsak :smiley:


#10

Sziasztok
Én nem megosztani szeretném a tudásomat hanem inkább bővíteni ezért feletnnék pár kérdést.Van egy régebbi laptopom(lenovo y510p) nos ehhez szeretnék venni egy külső ssd házat amit egy usb hub-ra dugnék rá :D.Az ssd legyen mondjuk egy kingstone a 1000.Szerintetek ha ezt beleteszem így egy külső házba hozzná a leírt sebességet, vagy van valakinek ilyen dologgal kapcsolatban tapasztalata?


#11

Nem vagyok nagy csatlakozó szaki, de ha usb ről akarod működtetni, akkor biztos nem fog menni olyan sebességgel. Talán thunderbolt -on keresztül még mehet úgy.
Amúgy a helyett az SSD helyett inkább egy MX500-at, vagy Samsung 860a evo -t vegyél.
Vagy veszel egy külön külső SSD -t a ház helyett, Pl ezt:


#12

Nem jöhet szóba, hogy az ssd-t beletedd a gépbe? Mire használod a gépet?

Egyébként úgy látom van usb 3.0 a gépen, az hozza a sata3-as sebességét kb. De nem tudom biztosan. Én inkább tennék a gépbe ssdt, és ha adattárolásra van csak használva a nagyja, azt intézném külső vinyóról. Ssdn pedig lenne a rendszer, programok, stb.


#13

Tennék én bele de azoknak az írási és olvasási sebessége lassú(szerintem).A laptop teljesen kivan használva értem ezalatt azt hogy játékra is alkalmas még ennyi év után is.Van egy külső winchesterem
Sony 2.5 1TB USB 3.0 HD-B1 ezért is van usbhub tehát az ssdre menne a windows és az éppen aktuális game amivel játszok.


#14

Akkor tényleg nem vágom, miért nem rakod az SSD -t a gépbe?!


#15

Mert egy tipust támogat vagyis ami belefér 2242 és ebből a méretből csak haszontalan ssd-k vannak. :slight_smile: https://ssd-meghajto.arukereso.hu/transcend/mts400-256gb-m-2-sata3-ts256gmts400-p237983447/
ehhez hasonlóak mennek bele de ezek nem érnek ennyit.Tehát egy külső 2280 méretű nagyobb teljesítményű ssd-vel többre mennék ha hozná azt a sebességet egy külső házzal.


#16

A külső nem hozza azt a teljesítményt. Ha kicserélnéd a hdd-t az lenne a legjobb. (ha lehet)


#18

Na akkor itt a f*sz kivan… :smiley: Ahogy néztem USB3.0 van. De ezzel bármilyen gyors ssd-t veszel, max egy jobbacska Sata3-as ssd sebességét fogot tudni hozni. Talán azt se.


#19

Végülis egy dolgot elértem megkaptam a kérdésemre a választ.Szóval a válaszokat köszönöm szépen.


#20

Linkeltem én jó külső SSD-t az Usb 3.1-es, az majdnem hozza egy normális sata3 sebességét.
De amúgy tényleg, ahogy a többiek is írják, kicseréled a HDD -t egy SSD -re, és a HDD helyett használsz külső HDD -t, és nem veszítesz lényeges sebességet. Vagy csak én nem értem? :smiley:
Jó éjt mindenkinek!


#21

Azt is b*szhatja, ha a laptopon max 3.0-ás USB van.