SSD vásárlás és oprendszer újratelepítés help


#1

Sziasztok!

Szeretnék SSD-t vásárolni ASUS laptopba, ki is néztem már, és szeretném a meglévő HDD mellé betenni, az optikai meghajtó helyére. Az SSD-n lenne az operációs rendszer (C meghajtó), a HDD-n meg minden más (adatok, fájlok).
Kérdésem, hogy szerintetek az SSD-t érdemes az optikai meghajtó helyére tenni, vagy inkább a “rendes” helyre és a HDD-t tegyem át az optikai helyére?
Illetve hogy érdemes magát a rendszer újratelepítését megoldani? Előbb formázzam a HDD-t, vagy klónozzam át az egész rendszert az SSD-re (azt hiszem ilyen is lehet) és utána telepítsem újra?
Előre is nagyon köszi!!

Üdv
geowillage


#2

Érdemes 0-ról újra telepíteni, én biztos ezt tenném, és az hogy hova rakod mindegy. Egy 250GB-os Crucial MX500-at tudok ajánlani ha ilyesmi kapacitással keresed, ez alá viszont nem adnék.


#3

De gondolom, ha úgy telepítem az SSD-re, hogy közben a HDD-n ott az oprendszer, az nem annyira egészséges (nem annyira vagyok otthon ebben).
Amúgy egy Samsung 860 EVO 250 Gb-ot néztem ki.


#4

Nem lesz attól baja, csak meg kell mondani a BIOS-ban hogy te az SSD-n lévő rendszert akarod használni.
A 860 EVO is jó egyébként


#5

Rendben, köszi!


#6

Az ssd-re telepített win-röl megoldhatod a hdd utolagos formazását vagy telepités közben is van lehetöséged rá. A hdd-t raknám be az optikai meghajtó helyére :slight_smile:


#7

Rendben, köszi a segítséget! :slight_smile:


#8

Srácok én is ezzel kapcsolatban kérdeznék, én is egy meglévő 1tb WD blue -ról szeretném átrakni a win-t, az új 500gb 860 evo -ra. Hogy tudom ezt megoldani, hogy lehetőleg csak a wint tüntessem el a HDD -ről?


#9

A HDD egy vagy több particióból áll illetve ha egyben van mekkora területet foglal le a jelenlegi adat rajta?


#10

Messze nincs tele. Nem tudom pontosan már, hogy vannak a partíciók, ha jól emlékszem van 300-as, és egy kb 700-as partíció. (Gb)


#11

Gondolom a 300-as a rendszer, tehát ha azt formázod és a 700-ason vannak a megörzendő adatok rendben leszel. Telepíted az SSD-re a wint és onnan tudod kezelni a HDD particióit.


#12

Az nem derült ki, hogy laptopról van-e szó vagy asztaliról és bele tudod-e rakni egyszerre mindkétt hátértárat. Ha nem akkor szükséged lehet egy USB - SATA átalakítóra


#13

Asztaliról van szó, simán belerakhatom a 2 -t.


#14

Első körben megnézném van e a laptopon m.2 csatlakozó, ha igen, én oda tenném az ssd-t és nem szórakoznék az optikai meghajtó kiszerelésével meg a keret vásárlással ami rögzíti az SSD-t.


#15

Sajnos nincs benne m.2 :confused: