SSH kapcsolatok alkalmazása


#1

Sziaszitok, érdeklődni szeretnék hogy tudna e segíteni nekem valaki ebben: SSH kapcsolatok Windows 10-en valaki pár kérdés megválaszolásában amit esetleg így direct neki tennék fel? Nem tanulmányi jellegü csupán pár problémába ütköztem amit nem tudok átlépni. Itt főleg az SSH kulcsokról lenne szó


#2

Akkor mondjuk ted fel a kérdéseket.


#3

1.Windows on szeretnék egy publikus kulcsot telepíteni hogy azzal lehessen bejelentlezni SFTP-vel. Van egy beépített telepítési funkció a WinSCP programba ami mindent jól feltelepít akkor ha megadod a felhasználói fiók user és passwordját, de csak akkor működik nekem ha 1 rendszerfiókhoz kapcsolok publikus kulcsot. Ha 2 -höz nem hajlandó. Egész egyszerűen kapcsoláskor visszadobja azzal hogy el lett utasítva a kulcs és kéri az eredeti jelszót a rendszerfiókhoz. (természetesen azzal be lehet jelentkezni)
Ha valami beállítás szükséges még valamelyik ssh konfig fájlba esetleg vagy valamit elrontottam akkor ahhoz kérnék segítséget. Mivel hiába van létrehozva a 2. felhasználónevem felh. könyvtárában a .ssh könyvtárában az authorized_keys file nem működik a dolog.

2.Windows on miért nem működik a ssh-copy-id parancs? ssh-keygen viszont igen.

  1. kérdés. Tegyük fel hogy fel vagyok kapcsolódva ssh-n. Miért van az ha elindítok egy programot akkor annak semmi nyoma a tálcán, csak úgymond a háttérben indul el? De ha sima parancssorbol teszem meg ezt a program úgy indul mintha csak az ikonon keresztül indítanám. Ugyanez ha PID et használok az indításkor. Szóval ezt nem értem miért néz ki a dolog úgy mintha háttérben indítanánk el egy normál alkalmazást, akkor ha sshn keresztül történik a programindítás.

Amúgy Putty val legenerált kulcsokat telepítenék.
Megj: Ha egy authorized_keys fájl van és több publikus kulcsot hozzáadok, akkor zökkenőmentesen működik a dolog.

A konfig fájlban ezzel a sorral nem kéne valamit csinálni?

AuthorizedKeysFile /.ssh/authorized_keys ?


#4

Több fiókra ugyanaz az a kulcs szerintem nem fog menni, lehet nem is kezel így az auth rendszer. :confused:

De megidézzük a helyi Linux zsokét. @thottee87 :smile:


#5

úgy tudom én is hogy minden fiókra külön ssh kulcs generálódik, de ezekben a kulcsos dolgokban nem vagyok otthon. nekem elég ha putty-al rátudok ssh-zni a szerverre ha kell valami. illetve ha jól értem itt nem is feltétlen linuxról van szó. ssh szervert és scp-t nem használtam még win alatt. sajnos nem tudok benne segíteni :frowning: :confused:


#6

Tudom hogy generálódik fiókonként kulcs, namost én ezen felül generálnék kulcsot. Csak teszt jelleggel.
De: WinSCP beépített scriptje a fő rendszerfiókra szépen megcsinálja az authorized_key t de a másikra, hiába csinálja meg a kulcsos hitelesítés annál már nem működik csak az elsődleges fióknál.

Nade a másik PC men meg pont hogy nem a rendszerfiók hanem a másodlagoshoz tudok kapcsolódni
ha generálok fiókonként kulcsot. Esetleg a configba kéne megmondani neki hogy ugyan már mindegyik felhasználó .ssh mappájában keressen már authorized_key fileket és olvassa ki belőle a publikus keyt miután megadtam a jelszót ha van hozzá.

Itt amugy nincsennek azonos ssh kulcsok még véletlenül sem különböző fiókoknál.

jah egyébként hogyvan az hogy más OS nél simán működik a root jogosultság és itt csak windowsnál a felhasználói szintű? csak kiváncsiságból.

Amúgy azzal a részével mi van az ssh nak hogy programot nem tudok belőle a távoli munkamenetbe?
Hogy: mondjuk megnyítsz ssh val egy progit és az felvillanik a távoli gépen. Nálam mindig csak a háttérben kezd el futni. Bár ahogy ez kiderült a funkcióit nem korlátozza