Steam Deck Tapasztalatok

Helló.

Immáron 24 órája egy boldog Steam Tulajdonos vagyok (256gb) és meg kell hogy mondjam: PC-ént illetve Handheldként csak a legjobbakat tudja nyujtani.

Kezdjük a handheldként. Nekem anno nagyon bejött a Switch hogy kedvenc Indie játékaimmal bárhol, bármikor ‘elfogadható’ minőséggel játszhatok. Ilyen játékok voltak a Rockat League, a Dead Cells, Katana Zero, Hotline Miami Stb. Az viszont sohasem tetszett hogy nemhogy újra meg kellet hogy vegyem ezeket a játékot (kivéve RL), de hogy néha brutális nagy emelt áron. A Steamemen meg van több mint 1200 játék. Öszintén elösször valami Laptopot akartam venni, aztán bejelenetették a Decket. És bár abból a rengeteg sok játékbol egyenlőre ‘hivatalosan’ csak 220 játszik le (Ami Vertified illetve kompatibilis) még is olyan jó érzés hogy van egy Switch Super Pro-m amin nem kell mindent újra megvennem

Na de beszéljünk az Ergonómiáról: Its a big boy. Komolyan egész nagy de még kényelmesen fogható/tartható. Ha valaki használt Hori Joy-Cont switchen akkor méretileg kb megegyezik viszont a súly még igy is nehezebb, szerencsére a Valve jól osztotta el a súlyt. Uh és a kontroller… .Vagyis a kontrollerek. Mivel van itt minden. Probáltam én Versenyzős játékokat (Dirt Rally, Burnout Paradise, Hotshot Racing), FPS-eket (Cod WaW, Cyberhook, Mirrors Edge, Bad Company 2, CS:GO), Stratégiait (Desperados 3, Shadow Tactics, Kingdom of Castles) vagy egyéb indie hiteket (Terraria, Stardew Valley, Crash Bandicoot Trilogy) és mind nagyon szépen futottak, és félelmetesen lehet a kontroller inputokat váltani. És ezek az Inputok megoszthatóak közösségi szinten.

Teljesitménye meg kb megegyezik a PS4 illetve Xbox One-hoz HA azokat csak 1080p konzoloknak vesszük, értsd: Ha egy játék azokon elfutott 1080p-n akkor 99% az esélye annak hogy a Steam Decken is elfutnak 800p-n. Itt is kiprobáltam pár olyan játékot: Mad Max 55-60fps-en fut (Max Beállitások), Metal Gear Solid V 60 FPS (Közepes beállitások), GoW (2018) 30 FPS low beállitások). A Zen 2 procik remekek, az RDNA 2-es GPU meg tökéletes.

Viszont eddig úgy beszéltem róla mint egy Handheld. Most jön a PC rész.
Ez egy PC. Ha akarsz kiléphetsz a Handheld modból és egyből egy Linux asztal fogad ami eléggé hasonlit a Win 10-es GUI-ra. Tudsz internet böngészni, le tudsz tölteni akármiylen programot amit akarsz (Discord, Firefox, más game Launcherek). De azért egy 7 inches kijelző picit kicsi, én is most nézek körbe egy rendes USB hubnak. Viszont ha handheld módban vagy ott is megmarad a PC-n ismert tinkelés.

Persze a Switchen is be lehet állitani a fényerőt. Viszont it TDP-t állíthatsz be, GPU órajelét, OSD-s kijelzőt hogy monitorozd a GPU/CPU hőmérsékletét, az FPS-t stb). És ez mind 2-3 gombnyomásnira van játék közben. Nem kell ki be lépi pl egy MSI Afterburner-be hogy lásd a fontos információkat.

Egy szó mint száz, 24 óra a Steam Deck után szerintem az Ára tökéletesen megérte (A Proci meg a GPU-t mellet még van 16GB LPDDR5 memóriád). Egy 512gb MicroSD kártya most érkezett meg, viszont emlitettem hogy egy USB hub még kel hogy kiprobáljam milyen

4 Likes
5 Likes

Szia, akksi hogy bírja? Inkább dísz, vagy ki is bír mondjuk egy fél napot-napot?

1 Like

Hát öszintén az Aksi talán a leggyengébb pontja. Mondjuk direkt van melléje egy 30000mAh powerbank de kb olyan 2-3 órára jó az aksija egy közepes játéknál (Most MGS V-t tesztelem)

1 Like

Ha egy ekkora aksi kibírna aktív játék mellett fél-1 napot, akkor 1500-2000 km-eket mennének az elektromos autók ezzel a technológiával. Ettől még bőven messze vagyunk.

Ahogy a régi mondás tartja:
Etetni kell a ménest.

4 Likes

Gratula! :sunglasses:
Te mikor foglalóztad?
Mikor jött a mail a Valve-tól, hogy most rendelheted?
Mennyi időre rá kaptad meg?
Magyarországra, vagy külföldre rendelted? Honnan jött?

Én is alig várom már, hogy meg tudjam rendelni, de sajnos későre ébredtem fel a foglalóval :frowning:.
image

Állítólag pont ez a variáns a legkeresettebb. Ha ezt tudom, én is a 256GB modellt választom. Arra gondoltam, hogy mivel ez lesz a legdrágább, ezt veszik majd a legkevesebben. Meg amúgyis mindenhol azt írták, hogy nem éri meg.
Ki tudja milyen messze van még az az After Q2…

2 Likes

Hello. A foglalás nyitáskor rendeltem (Szó szerint a 0. Percben) így 25. Voltam a teljes 256gb EU várólistán.

Múlt pénteken jött az email hogy negvehetem a steamdecket, meg is vettem, tegnap jött meg az eszköz GLS en Magyarorszagra

3 Likes

Már tervezik is az erősebb verziót, relatíve nemsokára, látván hogy az összes megrendelés masszív többsége a legdrágább verzióra jött.

És máris újra megjelenik az örökös dilemma: “Mikor vegyem meg?”

Engem már nem érdekel bármi is jelenjen meg, vissza nem mondom az tuti. Max abból is veszek majd egyet:))

5 Likes

Update: Úgy néz ki keményen megszívattam magam a késői sorban állással. A Valve ma frissítette az elérhetőséget. After Q3…

1 Like

Én két hete rendeltem (512Gb, UK), szóval idén nem nagyon számítok rá, de nagyon várom már. :slight_smile:

Sziasztok!

Sikerült azóta USB HUB-ot választanod? Nem konkrétan steam deck-hez keresek (bár gondolkozom a vásárláson), de szükségem lenne egy megfizethető és jól működő USB HUB-ra ami tölt is, valami olyasmire amit Pisti is mutat a Steam Deck-es videóban 32:08-nál (Ennek nem lehet címet adni! TÚL SOK! | Steam Deck teszt - YouTube). Tudnátok esetleg ajánlani egyet?

Bocs, ha kicsit off a téma, de szerintem hasznos lehet a többi steam deck / USB-C HUB-ot keresőknek. :slight_smile:

Köszi és szép napot Nektek!
Phűrépapa

1 Like

Közben egy frissítés:

Én így Q4-be kerültem, de még így is jobb, mint a bizonytalanság :smiley:
Veletek mi a szitu?

Akkor együtt vagyunk Q4-ben :smiley: . Én ekkor foglalóztam Tue, May 17, 2022 és a nagy hírek után az ‘After Q3’ lett fixen Q4. Én a sima 64-es modelt választottam mert van egy nem használt microsd-m így az megy bele.

2 Likes

Q4 nekem is. Márciusban foglaltam le az 512-est. Nem vagyok pesszimista, DE idén nem számítok rá, így csak pozitív csalódás érhet ha mégis megérkezik. :sweat_smile:

1 Like

A napokban olvastam valahol, hogy néhányan átkerültek Q4-ből Q3-ba, szóval reméljük a legjobbakat :smiley:

Jó nekik, én nem. :sweat_smile:

Na pillants rá még egyszer, mert ma én is átkerültem Q3-ba :smiley:

Én megkaptam az email-t. Májusban foglaltam, UK, 512Gb

1 Like

Sziasztok!

Kb. egy hónapja van Steam Deckem, imádom. Aki használ esetleg Windows-t SteamOS mellett (vagy helyett) annak mik a tapasztalatai? Nem megy fel a SteamOS az eduroam hálózatra a kollégiumban, és az egyetemen, a Windowssal megoldódna elvileg a gond, de nem tudom mennyire romlana a játékok teljesítménye, vagy az akkumulátor.

Köszönöm a válaszokat!