TheVR Fórum

Streamlabs OBS beállítások? Ronda stream minőség

Sziasztok.

Lentebb belinkelem a csatornámat, hogy rá tudjatok nézni a videóimra.
Valaki mondja már el, miért ilyen rettenet a képminőség?
Eleinte 4000 majd 4500 bitrátával streameltem, majd ma már 5000-el. 1280x720 @ 30 fps, illetve ma délelőtt próbáltam 1920x1080-ban is, szerintem még rosszabb volt. 720p 30fps-hez a twitch valami 4000 körüli bitrátát ajánl talán, vagy még kisebbet. Akkor nekem miért ilyen vacak?
Egyébként a net fel sajnos csak 10 mbps, ez néha szarabb órákban eshet 6-7 környékére bár ritka, ezért nem nagxon merek 5000 felé menni.
Mindenesetre ha azt mondjátok még mindig a bitráta túl alacsony, megpróbálom fentebb húzni legalább teszt céllal.
Streamlabs OBS-t használok.
A gépben ryzen 5 1600x proci, 8gb ddr4 3200 mhz ram, és msi rx480 gaming x 8gb vidkari.
Ötlet?

A neted nagyon gyenge. Nincs nálatok 4G? Mobil net sokkal gyorsabb lenne.

4g van, de kb 3szor ennyibe kerülne havi szinten a mobilnet.
Tény hogy gyenge. De azt nem értem, hogy mindenhol 3000-4500 közti bitrátát javasolnak 720p@30fps-hez. Akkor hogy lehet még az 5000-el is ilyen gyászos? Mert amúgy az megvan, látom a streamlabsban hogy nem esik be a bitráta, nincs elejtett képkocka sem.
Olvasgattam cikkeket is a témában, ott is hasonló beállításokat írnak.
Vagy akkor ki milyen beállításokkal streamel?
Arra is gondoltam nem-e a progi a gond, nem tudom. De potyára nem szívesen állnék neki új stream progira berendezkedni ha nem muszáj.

A net igazából elég. Dual chanel az a ram?
Amúgy első tippre az lesz kevés.

Igen dual channel. 2x4gb kit, biosban és win alatt is ellenőriztem, megy a dual channel. Ha a ram kevés, akkor nem kellene hohy totál teli legyen? Vagy a rendszer nem engedi megtelni?

XMP be van kapcsolva?
Hány %-ot mutat mikor megy a stream + game?

Xmp kikapcsolva, manuálisan van belőve bios alól mert az xmp-vel nem volt stabil. Általában 1 giga szokott szabadon lenni játék+stream mellett, hát nem sok az tény, de azt gondolnám ha kell azt is teleírja…
Igazából azért nem is gondolkodtam olyasmin hogy esetleg a hardver fogy el valahol, mert egyébként nincsenek teljesítményproblémák, fps-ben pl ugyanazt hozzák a játékok stream alatt, mint anélkül.

Milyen játékokról van szó?

Ring of Elysium, Apex Legends

Igazából az alapminőségtől sem vagyok hanyattesve a statikus elemeknél, de az már nyilván a felbontás bűne hogy nem tűélesek. A helyzet akkor durvul el mikor mozgás van, főleg füves területeken. Alapjáraton simán alacsony bitráta miatti konfettisedésnek gondolnám, de nem hiszem el hogy még az 5000 is ilyen kevés, mikor erre a felbontásra és fps-re jóval kevesebbeket ajánlgatnak (van ahol 3000-et)

Na szóval. A neted nem gyenge, 6-7 mbit/s a 1080p-re is elég a Twitch szerint. Ne streamelj 30FPS-ben semmi képpen, mert nagyon rosszul néz ki, hogyha kevés lenne a RAM a streamhez, akkor laggolna, meg BSOD lenne meg minden elképzelhető, de rossz stream minőség nem. A SLOBS-el semmi baj nincs, tökéletes streamelésre. Mindenképpen 6000 kb/s-es bitrate-el streamelj, mert azalatt a úgy néz ki, mint a hányás, és hogyha nem vagy partner, akkor a Twitch-nél a maximum bitrate az 6000 kb/s.
Én első tippre a videókártyát mondanám a hunyónak, mert bár az AMD videókártyáknak van encode chipjuk, eléggé rossz és még a streaming programok se szeretik nagyon. Sajnos az NVIDIA előrébb tart ebben, főleg mióta kijött az új encoder.
Szóval hogyha nem akarsz NVIDIA-ra váltani, akkor azt tudom mondani, hogy a neted nem gyenge, de inkább válts egy erősebbre hogyha tudsz, mert ne azon múljon. Próbáld ki a CPU-val való encodolást, mert a Ryzen-ek jók ebben, mivel több fizikai magjuk van. Próbálj meg 1080p/60-ban streamelni. Hogyha nem akarsz, akkor inkább 1600x900-as felbontást használj, és [ez fontos] nézd meg hogy a Video beállításoknál a Downscale Filter Lancsos-ra van állítva, mert a másik kettő az ront a minőségen.
Most nagyon más nem jut eszembe, remélem tudtam segíteni.

1 Like

Lancos van beállítva, egyébként eleve nem vidkariról streamelek, mert az nincs olyan jó minőségben mint prociról, plusz a videokártyám 90-100%-on megy játék alatt, míg a proci csak 40-50 max, így úgy éreztem, a proci jobban bírja a stream általi többletterhet. Ma délelőtt próbáltam 1080p-ben is igaz 30 fps-el, azt még rosszabbnak láttam. Holnap megnézek egy 1080@60 fps beállítást 6000-es bitrátával.
Egyébként van ott valami beállítás, ami nekem veryfast-ra van téve, lenne még fastest, fast vagy ilyesmik, most nem emlékszem pontosan. Az jó úgy? Illetve .ikor indítom a streamet és feldob egy ablakot ahol címet kategóriát stb adhatok meg, van egy pipálható opció, valami “use optimized encoder settings”…az be legyen pipálva vagy sem?
Igazából lehet hogy holnap befotózom az összes ide vonatkozó beállítást, talán egyszerűbb…

A use optimized encoder-t ne használd. Nagyon rossz. Az tényleg lerontja a minőséget. A CPU Usage Preset pedig az úgy van, hogy minél magasabb beállításon van, annál kevesebb CPU-t használ, de romlik a minőség is. Szóval tesztelgetned kell majd, és a Profile az mindenképpen legyen high-ra beállítva.

Köszönöm mindenkinek a tippeket, összejött 1-2 dolog amit érdemes megnéznem, mert okozhatják a problémát, így ma tesztelgetem, este jelentkezem az eredménnyel.

Jelentem ez volt a megoldás. Optimized encoder settings elől kivettem a pipát, bitráta 6000, cpu preset fast, profile high. 1080@60fps mellett sajnos nagyon laggolt a közvetítés, proci 100 százalékon, az már sok volt neki. Most 720p@60fps, és még monitoron is teljesen élvezhető szerintem. Nyilván lehetne élesebb, és ha nagyon figyelem a nagyon mozgékony, füves zsúfolt részeken még van minimális bemosódás, de az eddigitől messze messze klasszisokkal jobb. Sajnos ez a hardver jelenleg ezek mellett a játékok mellett (ultrán játszom ha számít) ebben a minőségben bírja a közvetítést.
Esetleg lehet hogy majd még egy köztes, 720p-nél kicsit nagyobb felbontást megnézek később, hátha.
Külön hála mert sosem láttam még a procimat 100%-on tekerni, igazából 40-50 felett sem, most ezt az élményt is megkaptam :joy::joy:

Próbáld ki a 1600x900-as felbontást is. Az is gyakori a Twitchen.

Megoróbálnám én de nem dobja fel a slobs. 810p van meg mégegy, 1600x900 nincs. De úgy rémlik valahol lehetett egyedit megadni hogy én írhattam be, nem listából kellett választani csak most nem találom.