Suli után, meló közben magasabb szintű végzettség elvégzése?


#1

Tavaly fejeztem be a sulit, (4+1 év: Számítógép szerelő karbantartót kaptam érettségivel + utolsó évben pedig rendszergazda) és magasabb kereseti lehetőség miatt leginkább szeretnék majd melóm mellett tanulni valamilyen magasabb végzettséget, lehetséges lenne? Ha igen milyen módok állnak rendelkezésre?

Konkrét szakma egyelőre nincs a fejemben csak tényleg keresetemet szeretném majd később növelni egy papír által, illetve nyilván tanulni is.

Milyen lehetőségek vannak így szakközép suli elvégzése után lassan egy évvel, meló mellet, illetve valóban megérné e?

Köszönöm szépen!


#2

Munkaidőtől függ mi a megfelelőbb, vannak esti sulik, főiskolát/egyetemet lehet nyomni levelezőn is, ott általában hétvégén vannak órák.


#3

Munkaidő jelenleg albi nélkül 9 - 17 ig tart albival, mehetnék hamarabb is, pl 8 ra.
Esti suli még nemis lenne rossz hétvége az viszont nemtudom az már kevésbé talán, dee lehet azt is be vállalnám.

Az ilyen oktatásokról mit érdemes tudni? Egy adott szakmán belül menyit emelhet egy papir a fizetésen? pl egy egyetem, főiskola, ilyen formában történő elvégzése.

Vagy konkrétan nemigazán tudom ezeket de melyiket lenne érdemesebb elvégezni? Vagy van ennek egy kötelező sorrendje fősuli, és aztán egyetem?
Oktatási rendszer számomra homály :smiley:
Köszi szépen


#4

Akkor először olvass utána az oktatásoknak :wink: csak azért mert lesz egy papírod, nem feltétlenül emelkedik a fizetésed, minden attól függ milyen munkáról/munkakörről beszélünk. Pl egy programozónál manapság a kutyát nem érdekli milyen papírja van vagy nincs, csak legyen jó.


#5

Egyetemista vagyok nappali képzésen.

Vannak levelező szakok, amik pont az olyanoknak vannak kitalálva, mint Te. Akik melóznak és nem fér bele, hogy full időben csinálják, mint a nappalisok.

Ezen felül, ha az egyetemet nagy falatnak érzed, akkor ott van az OKJ, ami ad szintén papírt. Nem azt mondom, hogy az a legjobb, de a semminél jobb, és ha az egyetemre nincsen lehetőséged/energiád, akkor mégiscsak egy jó döntés.


#6

Jómagam teljes munkaidő mellett jártam főiskolára levelező tagozaton. Ez nálunk
azt jelentette, hogy két hetente volt tanítás, péntek délután meg egész szombaton. (Ez a beosztás egyébként főiskolánként/egyetemenként eltérhet, valahol hetente van egy teljes szombat pl.)

Főiskolai éveim alatt 3 munkahelyem is volt, de ebből 2 olyan volt, hogy sajnos hétvégi vagy akár éjszakai műszakba is beoszthattak, így már az állásinterjún azzal kezdtem, hogy nekem két hetente szükségem lenne egy péntek délutánra + szombatra a főiskola miatt. Javarészt rendesek és megértőek voltak, próbáltak úgy beosztani, hogy el tudjak menni az órákra. De sajnos előfordultak olyan estek, mikor egyszerűen nem lehetett megoldani, mert pl a kolléga/kolléganő épp lebetegedett vagy nyaralni ment és nem volt más aki helyettesíthette volna.

Ha teljes munkaidőben szeretnél dolgozni, akkor inkább levelezői vagy esti képzést javasolnék.
De levelezőnél azért talán jobban érzi az ember, hogy magára van utalva. Hisz minél kevesebbet okít téged valaki, annál jobban kell a tankönyvekre támaszkodni. Aztán rájössz, hogy a tankönyv sokkal bonyolultabban írja le az anyagot, nehezebben érthető, mintha egy ember magyarázná neked. Illetve a tankönyv néha a szöges ellentétét állítja annak, amit a professzor magyarázott az órán, de nem sok lehetőséged lesz kérdezni. Max hetente, két hetente egyszer.
Esti tagozat olyan szempontból jobb, hogy az gyakrabban van, mint a levelezői.

Ha viszont nappali képzésre szeretnél járni, akkor munka szempontjából lehet diákmunkákat vállalni optimálisabb, mert ott jobban lehet variálni a munkaidőt, főleg azért, mert sokszor csak alkalmi munkákat vállalsz.

Arról persze lehetne vitatkozni, hogy diákmunkával keres-e többet az ember vagy sem, ez igazából az adott munkától függ, amit végzel. Én a tandíj mihamarabbi összekaparása miatt választottam a teljes munkaidőt.

Ja és számíts rá, hogy vannak néha olyan professzorok, akiknél teljesen mindegy, hogy nappali, esti vagy levelezői tagozatra jársz, illetve mindegy, hogy mennyit tanulsz a vizsgára… úgyis megbuktat ha bal lábbal kelt fel :'D Én a sikeres államvizsgám után pont ezért fogadtam meg, hogy soha többé nem teszem be a lábam tanulóként felsőoktatási intézménybe. Nem szeretem, ha nem rajtam múlik az, hogy milyen jegyet kapok :'D


#7

Megnéztük felvin, és nagyon kevés pontom van, szinte sehova sem elég :confused: és ahogy lejött csak valami ingyenes OKJ-t tudnék elvégezni


#8

Szia.
Ami sokat dob az a diploma, de ez sem instant jó fizu. Ha nem vagy jó abban amit csinálsz, akkor a papír miatt kapsz minimálisan többet, aztán ennyi. Ha jó vagy a szakmádban, pl tudsz programozni, érzi a munkaadód, hogy igen, te értékes ember vagy a cégnek, akkor van kilátás vastagabb fizura. Munkáltatótól függően, erre lehet, hogy komolyabb papír nélkül is van lehetőség. Volt olyan munkahelyem, ahol felvettek úgy, hogy nem nagyon bíztak bennem, aztán ahogy kiderült, hogy használható ember vagyok, emeltek 120-at a fizetésemen.
Ha meg annyira jó vagy, akkor házhoz jön az ajánlat, és van kilátás arra, hogy a munkáltató ( kötött idős szerződés ellenében ) kifizeti a tandíjad, hogy legyen meg a szükséges papír.


#9

Lehet újra érettségizni, aminek az ára 22000 / tárgy. Viszont gyorsan gondold át, mert február 15 a jelentkezési határidő egyetemre, főiskolára. Plusz pontot lehet szerezni OKJ-val is és nyelvvizsgával is.
Azt, hogy mit szeretnél végső soron neked kell tudni, azt tanuld, amit szeretsz is csinálni.


#10

Nekem a legelső munkahelyemen azt mondták, hogyha van diplomám akkor 6.000 Ft-al többet adnak, mint a többi munkatársamnak, akiknek nincs. Ez volt 2012-ben. Nem tudom most mennyit dob egy diploma a fizun, meg valszeg munkahely függő is hogy mennyit adnak.


#11

Ez munkahely függő, írtam is, hogy alapesetben minimálisan többet. Én azt vettem észre, ha szükséges az ember, és a cég ezt figyelembe is veszi, akkor jöhet a sokkal jobb fizetés.

Egyik munkahelyem nekem is ilyen volt. Diploma után csak rám akartak akasztani plusz feladatokat + felelősséget, de több pénzt nem… Másnap felmondtam.


#12

@Noalle Egy olyan munkakörben, amit diploma nélkül is el lehet végezni (mint ami a Te példádban is van), nyilvánvalóan nem fognak többet adni egy diplomásnak sokkal, minek tennék? Hiszen diploma nélküli emberek is elvégzik a melót.

Ha diplomád van, akkor olyan munkaköröket célzol meg, amiket rendes képzettség nélkül rettentően nehéz, vagy konkrétan lehetetlen betölteni, és mivel ott ennek köszönhetően alapból kevesebb a megfelelő ember a munkaerőpiacon, látni is fogod a fizetéseden, hogy kvázi “megfizetik, hogy diplomás vagy”.

A diplomának nem az a lényege, hogy ugyanazért a munkáért kapj többet, csak mert lobogtatsz egy papírt, hanem hogy ennek a papírnak köszönhetően olyan magasan fizető állásokra is alkalmas legyél, ami alapból sokat fizet. :wink:


#13

Azon állásokra diploma nélkül is be lehet jutni, ha jó időben vagy jó helyen. Én is bejutottam egyre.
Épp azért írtam azt amit, mert szerintem a diploma alapvetően a fizun nem dob sokat, csak úgy magában nem.