Szagok és ízek kapcsolata?!

Sziasztok, fura dolgon gondolkodtam el ma, régebben elő fordult már velem, hogy megszagoltam valamit és az illat egy másik dolog ízére (vagy épp fordítva) emlékeztetett. Ti is tapasztaltatok már ilyet? Vagy esetleg hallottatok róla? Ha igen van ennek valami magyarázata vagy tudjátok mi váltja ki?

1 kedvelés

Próbálj megkóstolni valamit úgy hogy az orrodat közben befogod. Az ízeket sokkal nehezebben érzed.
Az ízleléshez fontos dolog a szaglás :smile:

2 kedvelés

+1 szájjal csak a sós, édes, savanyú, keserű (és nátrium-glutamát) ízt érezni, meg esetleg ami még nem jutott eszembe. :smiley:
Az ételek ízének maradékát viszont a szagok teszik ki. Aki eszik és, az (jó esetben) evés közben az orrán keresztül lélegzik, az étel szagát folyamatosan, az orron keresztül kifújva és az ízeket a szájban érezve kapja meg egy étel “ízét”. (persze vannak egyéb tényezők is, de azok most lényegtelenek.)

3 kedvelés

Élettanilag a szagló és ízlelő érzék összefügg. Ez egy ideje így van :smiley:

Ez eddig oké, de nem teljesen így értettem. Példának mondjuk azt, hogy találok egy tubus krémet ki nyitom meg szagolom, és olyan az illata mint mondjuk a banán izé. Tudom, fura példa de így talán érthető. Egyébként köszi az eddigi válaszokat.

Ezt a szerves kémia magyarázza: a gyümölcsök illatát az úgynevezett észterek okozzák (alkohol és karbonsav származékok). A banánnál például az izopentil-észtert érzed. Szagló- és ízlelőreceptorokon ugyanazt a reakciót váltja ki, ezért emlékeztet az íze és illata ugyanarra a dologra :slight_smile:
Remélem erre gondoltál és így érthető.

3 kedvelés

Az öcsém ügyesen összevonja az ízlelést a szaglással; megszagolja és azt mondja hogy “Ez nem ízlik” :laughing:

3 kedvelés

Ez igaz. A szagok azért különböznek, mert különböző vegyületek különböző szagúak. A hasonló szagú vegyületek meg szerkezetükben hasonlóak.

Gyerek voltam simán rámentem anyám barackos szőlőzsírjára, mert jó volt az illata, kiváncsiságtól vezérelve holott tudtam, hogy nem ehető megkostoltam… Had ne mondjam, hogy az íznek köze nem volt az illathoz :joy:

1 kedvelés

Kérdés hogy ezek teljesen random esetek, vagy ugyanannál a szagnál mindig ugyanazt a másik ízt érzed-e.
Akkor szinesztéziára tippelek.

Amennyire emlékszem ugyan az tárgy váltotta ki ugyan azt az illatot.