Szemüvegesek hátrányban?

Sziasztok!

A véleményeteket/tapasztalaitokat szeretném kérni az Oculus Rift + szemüveg kombó mivoltáról. Neten mindenfélét olvasni, van, akit kifejezetten zavar, van, akit egyáltalán. Én szemuveges vagyok, s fontolóra vettem egy Rift beszerzését, de nem akarnék csalódni. Van köztetek, aki szemüveggel használja? Mennyire kényelmes vagy pont zavaró? Kép látszik szépen vele, nincsenek fókusz problémák?

Előre is kösz minden megjegyzést!

Ez engem is érdekelne. De azt hiszem valamelyik VR szemüvegben (HTC Vive vagy a Rift) külön van úgy van megcsinálva, hogy szemüvegben is tudja játszani. De várom a válaszokat én is :slight_smile:

A munkahelyemen volt szerencsém múltkor kipróbálni egy Oculus Rift-et, de le kellett vennem hozzá a szemüvegemet. Először tartottam tőle, hogy jó lesz-e így, de végül nem tapasztaltam olyan problémát, amit te leírtál (csak a hányinger kapott el a sok forgástól xD) Mondjuk én nem játékra használtam, csak körbe lehetett sétálni egy virtuális épületben.

De ha én leveszem a szemüvegem, akkor a valós életben is eltünik a 3D meg a FullHD :smile: Hát akkor a virtuális valóságban milyen lesz?

2 Likes

Nekem olvasáshoz van szemüvegem, nem egy erős darab. Próbáltam vele a Riftet de nem volt jobb a kép sőt! Szóval ha nem túl erős a szemüveg akkor elvileg nélküle is jó lehet.
De ha mégis kell hozzá akkor fel lehet venni vele de a sima kiszerelésben nem ajánlott. Egyrészt elég macera belebújni, hogy a szemüveg is a helyén maradjon másrészt találkozhat a 2 lencse és ha nem tiszta a felület akkor karcolhatják egymást. Lehet viszont kapni Rifthez tágabb - pontosabban mélyebb keretet szemüvegeseknek.
A VIVE-ba meg alapból jobban elfér egy szemüveg.
Meg olyat is olvastam valahol, hogy lehet külön dioptriás lencséket rendelni a Rifthez. Ez nem tudom mennyire reális és ha az akkor mibe kerülhet.
Ha emiatt vacilálsz, hogy vedd vagy ne vedd keress fel egy helyet ahol ki lehet próbálni a Riftet és akkor meglátod (vagy nem) - szó szerint.

3 Likes

@Tantes11 szia!
Nem tudom mennyire vagy közel Kaposvárhoz,de ott van egy faxa hely,ahol kipróbálhatod a VR szemüveket szemüveggel: KaposVR,Zárda utca 5. (remélem jó számot adtam meg,azért keress rájuk Googleön)
Valamint ha jól tudom,a BarCraft-ban is ki tudod próbálni a VRt,meg valahol a WestEndben ugyanúgy bp-n,de az utóbbi lehet hogy csak egyszeri alkalommal volt ott.
Remélem segíthettem!

Én nagyváradi vagyok Romániából, kicsit messze mindentől :smiley: De kösz a tippet, lehet valamerre majd elmegyek egyet kirándulni, s akkor majd kipróbálom.

1 Like

Milyen erős a szemüveged? :roll_eyes:

2,5-ös dioptria, de kombinált lencse (azt hiszem, igy hivják), vagyis nem csak olvasásra, vagy távollátásra van, hanem mindkettő. Nélküle közelre is nehezen látok, és olvasni sem nagyon tudok. Használni lehet szemüveggel, ezt még az oldalukon is irják valahol, csak nem tudom mennyire kényelmes, jó ötlet-e, ezért kértem ki a véleményeteket.

Én ugyan nem az oculus-t hanem a samsung VR-t próbáltam ki ott nekem is le kellett vennem a szemüvegem mondjuk annyira nem befolyásolta, csak rossz volt úgy körbenézni hogy kicsit elmosódott volt minden, ahoz képest hogy ugye Jani a videóban szemüvegre veszi fel nekem nem sikerült.

Némi angol tudás szükséges, de érdekes cikk.

Kösz a linket, ez tényleg hasznos, az adatok szerint simán belefér a szemüvegem.

Igazából, ha jól tudom lehet fókuszt állítani a készülékeken, ha minden igaz. Ha jól emlékszem, az lett volna a céljuk, hogy a fókuszvesztéses szemproblémákkal küszködő emberek(rövid/távol látó) is gond nélkül tudják használni szemüveg nélkül. Ha jól tudom, ilyen 2 dioptria mennyiségben lehet ± irányba állítani, de lehet rosszak az értesüléseim. Nekem semmi baj a szememmel, sajnos túl jó is, és így abban a 40 órányi tesztidőben, amíg haverom kölcsön adta, ezt nem teszteltem.

Valamennyit lehet, azt olvastam, 2 dioptria az viszont már egész jó, akkor tényleg lehet szemüveg nélkül is használni.

Jani esetében is nem egyszer láttuk, hogy szemüveg nélkül használta, ha jól emlékszem. De lehet, hogy csak olyan régen nem néztem már olyan videót, amiben ő használja a headset-eket, hogy rosszul emlékszem rá.

Jani mindig szemüveg nélkül használta, igy van.

Hy Tantes11

én távolra nem látok 2.5 ös szemüveggel tolom az oculust ot. simán elfér alatta, nem zavaró, csak 1-2 óra hentelés utánn a k*rva párásodás az amivel nem tudsz mit kezdeni . Szemüvegtörlő meg törölköző legyen majd mindig a vr szobádba :smiley:

üdv.
Roly

Hello @roly576con

Kösz a választ! :wink:

Én szemüveges vagyok és volt szerencsém kipróbálni az oculus riftet, én levettem a szemüveget és mindent tökéletesen láttam :slight_smile: Bár lehet azért volt mert nem annyira gyenge a szemem :confused:

Feljebb is úgy emlitették, hogy 2 dioptriát lehet állitani a fókuszon, szóval ez is lehetséges. Jani is mindig leveszi a szemüvegét, mikor a Riftet használja. Kösz a megjegyzést! :slight_smile:

1 Like