Szerintetek megéri a nyelvi előkészítő?

Sziasztok!
Én most vagyok 8. osztályos és ugye el kéne dönteni, hova tovább. Eddig németet tanultam de nem azt szeretném a továbbiakban 1. nyelvként tanulni, hanem angolt akarok tanulni. Nagyon sok olyan iskola van ahol van nyelvi előkészítő. A kérdés tehát az lenne, hogy megéri ez az 1 év egy viszonylag értelmes, 4-es 5-ös, 2003 májusában született gyereknek?

Hello. Megéri mert akkor legalább megtanul az ember egy nyelvet rendesen, heti 4-5-x órával nem lehet értelmesen, úgy hogy ki is tudd magad fejezni és meg is merj szólalni(vagyis biztos meglehet, csak az oktatási rendszerünk nem ezt a képet mutatja). Viszont, ha már nyelvi előkészítőre megy az ember érdemes év végén vagy a közel jövőben le tennie a nyelvvizsgát, mert még friss a tudás. Az utána következő években meg azzal a pár angol órával fent lehet tartani a szintet.

update: negatívumként azt tudnám említeni, hogyha középsuli után tovább tanulsz a felsőoktatásban és valami 4-5-6 éves képzést választasz akkor nagyon későn kezdesz el rendesen dolgozni, és végig tanulni általánossal együtt olyan 18 (8 év ált. + 5 év középsuli +5 év egyetem) évet nem egyszerű, ki lehet égni vele.
1 kedvelés

Én nem feltétlen tartom annyira szükségesnek. Gimiben német-angol tagozatra jártam 4 évig, mivel nekem a német volt az elsődleges nyelvem, így abból heti 7x volt óra, míg angolból heti 3x. 11. és 12. osztályban kötelező volt legalább egy fakultációt felvenni, nekem ez a német lett, mert érettségizni akartam belőle. Teljesen elég volt ez ahhoz, hogy 11. osztályban előrehozott emelt német érettségit tegyek, ami 5-ös lett, így egyenértékű egy középfokú nyelvvizsgával. Ezután jött az egyetem, most leszek másodéves, és látom, hogy sok volt osztálytársam még csak most kezdi az egészet, valahol jó érzés, hogy én már ennyivel előrébb vagyok. Amúgyis úgy érzem hogy el vagyok maradva és már dolgoznom kéne :sweat_smile:
Igazából ha nem egy új nyelvet tanulsz a 0. évben, akkor nem látom sok értelmét a nyelvi előkészítőnek. Viszont ha tényleg nem a németet viszed tovább, hanem valami újat, és nem zavar az 1 év csúszás, akkor van haszna :slight_smile:

Szinten tartásról csak annyit, hogy 1 hónap diákmunka során napi szinten használtam az angolt, így már nagyon jól beszéltem, aztán visszakerültem suliba és kb. leromlott az angolom :sweat_smile:

1 kedvelés

IGEN, MEGÉRI!
Nekem 0-ik évfolyamban 888 angol órám volt… EASY előrehozott érettségi, plusz a nyáron egy középfokú nyelvvizsga.

1 kedvelés

Ez nagyban függ attól, hogy mennyire van érzéked az adott nyelvhez…

Ha amúgy nincs problémád az Angollal akkor nem feltétlenül szükséges a plussz (DE soha senkinek rosszul még biztos nem jött.)

Én Angol tolmács fordító vagyok egyetemi végzetségemet tekintve, de nem az iskolában vagy az egyetemen tanultam meg a nyelvet hanem anno még TV-ben az angol nyelvü Cartoon Network és az internet segítségével. Az igazat megvallva, mire oda jutottam, hogy a nyelvtani részét kellett volna tanulni addigra a helyes forma már reflex szerüen jött, mivel a nyelvet beszéltem, és hála az online forumoknak/közösségeknek, használtam is napi szinten.

Most pedig már jópár éve kint élek Angliában, és végre tapasztalatból is mondhatom, hogy mindaz amit megtanulsz az iskolába egy nyelvről és a helyes használatáról az szinte, hogy fölösleges :sweat_smile: mert az őshonos felhasználói semmit nem tartanak be abbol a szabályrendszerből amit neked az évek alatt meg kell tanulnod :slight_smile: (és itt most szintén egy DE, jó ha tudod és legalább te helyesen használod.)
4 kedvelés

Szia!

Mindenképpen azt javaslom, hogy ne hagyd el a német nyelvet, amíg egy középfokú nyelvvizsgát össze nem sikerül hozni belőle. Párhuzamosan érdemes elkezdeni ismerkedni az angollal, de (legalább a nyelvvizsgáig) semmiképpen se hanyagold el a németet. Felsőoktatásba bekerüléshez nagyon jól jön a nyelvvizsga, mert plusz pontot ad, és diplomát is csak akkor fogsz kapni, ha fel tudsz mutatni legalább egy nyelvvizsgát.
A legjobb stratégia a 4 év hosszú középiskola közepén (2-3. évében) összehozni egy középfokút, mert a 4. évben elég kimerítő lesz az érettségire összpontosítani. A hajtás miatt érettségi után a nyári szünetben már nem lesz erőd rá készülni, és egyetem alatt a félévenkénti vizsgaidőszakok hasonlóan ki fognak meríteni. Ezzel szemben középiskola alatt a 2. évben nincs különösebb hajtás, és 3. évben is maximum a jogosítvány megszerzése vehet el sokat a ráfordítható idődből.
Bár ha nagyon jó vagy németből (és tanáraid is úgy ítélik meg), korábban is érdemes lehet nyelvvizsgával próbálkoznod, és akkor még marad időd rá, hogy angolból is összehozd ugyanazt a középiskolai évek alatt.
A nyelvvizsga az egyetemre való bekerüléshez éri a legtöbbet, illetve alapfeltétel, hogy később megkapd a diplomád. Diplomaszerzés után viszont mindenkit az fog érdekelni, hogy mennyire jól tudsz kommunikálni az adott idegen nyelven.
Tehát azt javaslom, a német nyelvvizsga megszerzéséig inkább a németre fókuszálj, az angolra még rengeteg időd lesz.

1 kedvelés

Én azt tudom tanácsolni, hogy igen ha nehezebben megy a nyelv tanulás. Ha nekem lett volna ilyen lehetőségem (sajnos felvételi volt és nem mentem volna át) sokkal jobban jártam volna, most szenvedek, én már elvégezném az egyetemet de sajnos nyelvvizsga hiányában nem kapom meg a diplomám. A nyelvvel meg csak szenvedek mert nincs érzékem hozzá, és nincsenek jó alapjaim sem. Rajtam szerintem nagyon sokat segített volna.

  • nem csak nyelv van az adott évben nem? Hanem elkezdődik a matek, magyar stb (bocs ha nálatok nem így van, nálunk igen), ami az érettségihez is egy segítség mert + egy év van rá :slight_smile:
1 kedvelés

Szerintem mindenki csak ajánlani tudja, főleg így, hogy eddig németet tanultál. Én is jártam nyelvi előkészítőbe.

1 kedvelés

nem olvastam a kommenteket, de egyet mondhatok, es biztos!

ha tudod magadrol hogy szorgalmas vagy, es tanulnad mind a 2 nyelvet, akkor megeri

ha nem vagy szorgalmas es valoszinuleg szarnal bele (ami nem feltetlen baj) akkor viszont nem eri meg a +1 ev

es meg mint tapasztalat osztanam meg, ha visszacsinalhatnam, en is nemettel
kezdenem, te nagyon jol jartal igy

mert netrol, jatekokbol innen onnan, a te korodra az ember megtanul ha nem is nyelvhelyesseget, de egy eleg jo szokincset angolbol, es pikk pakk eltudsz jutni igy kozepfokig majd

osszefoglalva, ha nem vagy szorgalmas, akkor is valaszd ezt, de amibe szarsz bele, az ne a nyelv legyen mert az a legfontosabb

1 kedvelés

Nos ha németet tanultál akkor maradj is azon. Ott már van valami alapod. Egyébként meg az angolt sokkal hamarabb előveszed a hétköznapokban mint a németet. A német nehéz nyelv egyedül nem tanulható, hacsak nem vagy valami bigtalent, míg az angol igen. A nyelvi előkészítő nem rossz dolog, veszteni nem vesztesz vele.
Viszont a szintet tartani kell, a németnél nehéz mert ugyebár a számítógép és net korában az angol jön szembe az esetek 80%-ban.
Ha ilyen volumenű nyelvtanulásban gondolkozol akkor válassz két tannyelvű sulit. Az ilyen sulik többségében van egy nyelvi szintfelmérés és az alapján sorolnak csoportba hogy kezdő vagy haladó, ebből a szempontból tökmind1 melyik nyelvet választod mert a 0. év végén mindenki egy szintre kerül elvileg. A továbbiakban meg felkészítenek egy középfokú nyelvvizsgára és egy emelt szintű érettségire valamint egy felső fokú nyelvvizsgára(ez nem mindig). Emellett idegen nyelven tanulsz egy pár tárgyat ami arra készteti az agyad hogy napi szinten több órát foglalkozz az adott nyelvel. Az igazság az hogy ez a nyelvtanulás nem a heti 4 óra, az nem ér semmit.
Első lépés megválasztani hogy mit akarsz tanulni, azon belül van-e lehetőség két tannyelvre, ha van akkor uccu neki.
Ha műszaki akkor legyen német, elég jól megtanulsz németül és emellett angolt is kell tanulni szóval az sem marad el, és mint mondtam ha kapsz egy jó angol alapot 2 3 év alatt akkor azt magadtól simán tovább tudod fejleszteni.
Ha nem műszaki irányba érdeklődsz akkor meg nyugodtan menj az angol felé azt úgyis használod jó eséllyel minden nap. Válassz angol nyelvi előkészítőt rosszat nem teszel magadnak vele. Valamint ebben az esetben is felveheted a németet mellé és az a tudásod sem megy pocsékba.

Én speciel általánosban angolt tanultam, elmentem egy két tannyelvű gépész suliba ahol németül tanultam mechanikát szakrajzot történelmet stb… elég kemény volt de megtanultam németül. Emellett volt angolom is így nem felejtettem semmit + azt a mindennapokban is hamarabb használtam.
Egyetemet szintén németül folytattam és nem bántam meg, mondanom sem kell sok előnnyel jár ha valaki nem a hablaty magyar könyvekből tanul valamit.
A lehetőséget ragadd meg mert később majd megbánod! :wink:

1 kedvelés

Szerintem megéri én német nemzetiségi tagozatos általánosból mentem kéttannyelvű gimnáziumba nyelvi előkészítővel és következő évben megvolt középszintű angol és német előrehozott érettségi + két középfokú nyelvvizsga majd egy évre rá a német felsőfokú is. Ja és szerintem semmiképpen ne hagyd elfakulni a német tudásodat nagyon sok helyen jól jöhet még :slight_smile: Amúgy az angol nyelvet sokkal könnyebb megtanulni a német után.

2 kedvelés

Ez teljesen személyfüggő, és ha nem szereted a németet, igenis hagyd ott, ne töprengj ezen sokan, már ha ez az ok. Mivel én általánosban és középben is németet tanultam, volt egy jó közép szintem max, de egyszerűen bizonyos német nyelvi sajátságok nem mentek, és utáltam, hogy mindent a névelőhöz kötnek, próbáltam németül olvasni, szenvedés volt.
Áttértem angolra, az alap nyelvi szabályokhoz jártam egy nyarat tanárhoz, és ennyi, mivel szeretek olvasni, ezért elővettem angol regényeket, és elkezdtem olvasni, mindig egyre jobban ment. Ennyi, és ebből simán mondhatni főleg magam összehoztam a középfokú nyelvvizsgát, ami amúgy tényleg nem nagy dolog, főleg, ha olyanra mész, ahol a szókincsre mennek rá jobban.
Ráadásul én egyetemen is több hasznát vettem az angolnak, mert már szinte minden tudomány nyelve az angol, és több angol tanulmány van, mint más nyelvű, tehát könnyebb a kutatás is, ha jól megy az angol.
Németet csak akkor tanulj, ha tényleg konkrétan kezdeni akarsz vele valamit később.

1 kedvelés