TheVR Fórum

Szerzöi jogi követelések, Streamer kontra játékfejlesztő, avagy milyen messzire mehetnek el a felek nézeteltérések esetén

A téma apropója a Pewdiepie körüli legújabb botrány, de korábban is találkoztam már hasonló jelenséggel, ezért mindenképpen érdemesnek tartom, hogy a Happy hour-ban is szó essen róla. Az esetek röviden:

  1. Félix pár napja egy Pubg stream alatt kiejtette az N betűs szót (nigger), és emiatt ismét fellángoltak az év eleji indulatok. Ez még eddig rendben is lenne, hiszen rasszizmus ellen zéró tolerancia van, és jogos, ha a youtuber egyes partnerei ettől elhatárolódnak. A Firewatch (A thevr is játszott vele) egyik vezető fejlesztője viszont ennél jóval tovább ment. Ahelyett, hogy megkérte volna Félixet, szedje le a 2 évvel ezelőtti videót, melyben az általuk készített terméket mutatja be, copyright claim-et (szerzői jogi követelés) nyújtottak be Félix ellen (vagyis azt állítják, jogtalanul mutatta be a játékot, a Let’s play videóval a szerzői jogokat megsértette). Figyelembe véve, hogy a Firewatch fejlesztői honlapjukon maguk ösztönözték a streamereket arra, hogy mutassák be a játékot, és közel 3000 kulcsot maguk osztottak szét, szerzői jogi követelésnek ilyen esetben értelmi alapja egyszerűen nincs, és ez copyright claim-el való visszaélésnek (kellene, hogy) minősüljön. (Ha egy youtuber-nek 3 copyright claim összegyűlik, a csatornát letiltják, ezért érinti érzékenyen a youtubereket a téma.)

  2. Egy másik eset során május környékén a TheFochYou csatorna éles nyelvezetű kritikát fogalmazott meg a World of Tanks (WOT) nevű játék és az azt fejlesztő Wargamings irányába az egyre több pay to win elem kapcsán. A Wargamings egyik fejlesztője szintén copyright strike-al kezdett fenyegetőzni, de ott csak a fenyegetőzésig jutottak. Az eset futótűzként terjedt a WOT streamerek között, és komoly megbotránkozást váltott ki a streamerek, és a játékos nézők között. Volt olyan streamer, aki kijelentette, hogy inkább nem közvetít többet a játékban megjelenő legújabb fejlesztésekről (pl.: prémium járművek), hogy ne tegye ki magát hasonló visszaélésnek. Mivel a Wargamings munkatársa ezzel az egy darab copyright claim belengetésével gyakorlatilag az egész WOT streamer közösséget magára haragította, azonnal megkezdték a tűzoltást. Egyesével kezdték nyugtatni a streamereket, hogy az egész egy félreértés, hibáztak, szó sincs szerzőjogi követelésről, többet ilyen nem fordul elő. Már kezdett mindenki megnyugodni, amikor valamelyik amerikai fejlesztő nem bírt magával, és körbeküldözgette, hogy márpedig ő akkor is fel fog lépni minden homofób megnyilvánulás ellen. Hál istennek mikor a streamerek elkezdték követelni, hogy hol talált pontosan TheFochYou csatornáján bármilyen homofób, vagy rasszista megnyilvánulást (ami ugyebár sose volt) már hallgatott.

  3. A harmadik szerzői jogi követelésről biztos ti is hallottatok. Július elején a Videómánia Dancsó Péterének reklámparódiáira próbált meg rászállni Sas István, a parodizált reklámok megalkotója. Konkrétan 600 000 forintot követelt, ellenkező esetén bíróságra viszi az ügyet szerzői jogok megsértése miatt. A sas leszállt! című videójában Peti kijelentette, hogy őt védi a paródiatörvény, így semmi félnivalója. Bár eléggé érdekes, hogy a fenti válaszvideóját már nem lehet közvetlenül elérni a csatornáján, mert „nem listázott” kategóriába került, nekem is csak egy független cikk kapcsán sikerült újra ráakadnom.

A fenti három esetben közös, hogy szerzői jogi követeléssel való visszaélés útján akartak nyomást gyakorolni youtuberekre több-kevesebb sikerrel. Mintha a fejlesztők részéről elkezdődött volna egy harc az irányításért, a copyright claim-eken keresztül mintegy gyeplőt rakva a youtuberekre próbálják őket megzabolázni. Szerintem ez rengeteg kérdést felvet, várom az észrevételeiteket. Ti mit gondoltok? Vajon eljő-e majd a nap, mikor ninjonok százezreinek katanái fognak kopogni a fejlesztők pajzsain igazságért kiáltva?

Már van egy ilyen topic,légyszi ne csinálj még egy hasonlót. Pewdiepie legújabb botránya

Olvastam a topikot, hozzá is szóltam. Az a topik sajnos elment abba az irányba, ki mennyire utálja Pewdiepie-t. Ebben az új topikban mindössze megemlítem, és rajta keresztül egy jóval komolyabb problémára kívántam felhívni a figyelmet más példákkal is illusztrálva. Szerintem a téma megér egy külön topikot.

3 Likes

maradhat

3 Likes

Köszi :slight_smile:

My apologies, elvileg könnyen vége lehet pjudipály youtube csatornájának, mert 3db cpyright strikeja lehet bármelyik yt csatornának. Mellesleg a gamerstar is írt erről, olvassátok el, hasznos. Mégegyszer my apologies inajajani és Sonzi néni :sob:

2 Likes

Köszi a Gamestar-os cikket, hála Neked már ott is folytatom az eszmecserét. Akit a Pewdiepie-al szembeni copyright claim körüli jogi kérdések érdekelnek, mindenképpen nézze meg a “Lawful Masses with Leonard French” youtube csatorna “DMCA Abuse over Pewdiepie N-word - What?” című videóját. A srác ügyvéd az Egyesült Államokban, elsősorban jogi kérdéseket szokott fejtegetni videóiban, és jelen esetben is van pár érdekes meglátása.

1 Like

De ha tilos az n betűs szó kiejtése, akkor mit lehet/kell mondani helyette? Természetesen az USAban.

Ugyanúgy, ahogy nálunk is használják a fekete jelzőt, náluk is a black (guy/women) az elfogadott.

1 Like