Szimulációban vagyunk?


#1

Ha már a multkor a CERN-ről volt szó, gondoltam ezt bedobom:
A Kétrés-kísérlet eredményei szerint a valószínüség megfigyelés hatására valósággá válik. Ezt továbbgondolva, ha valami nem gyakorol rám hatást (nem látom a fényét, nem hallom a hangját, nem hat rám a gravitációja stb.), nem jut el róla információ hozzám, akkor az nem is létezik (nincs betöltve) ?


#2

Érdekes téma, sok mindet bele lehet gondolni, de vannak fizikai törvények amit meglepő hogyan mellőződnek a CERN-ben
Elektronok amik csak akkor teszik meg azt az utat amit meg “kell” nekik tenniük ha figyelik őket és ha nem akkor lelassulnak és “elkóborolnak” :slight_smile:


#3

Ennyi! Tudtam! Srácok nem is “igaziak”! Kappa
WoodenPCn futunk! :smile:
Komolyra fordítva a szót, engem is érdekel a téma, imádom az agyfaszt (képletesen!). :wink:
Amúgy Elon Musk szerint is erősen lehetséges.
Na de akkor mi van egy szinttel feljebb? Na és a fölött?.. :slight_smile:


#4

Ez nem mas mint a “quantum reality”…

Hasonlo elv mint ahogy a kvantum szamitogepek is szamolnak…amikben egy adott informacio egyazon idoben lehet pl 0 es 1 is, es akkor vallik az egyik “igazza” amikor a relevans szamitasnak megfelelo eredmenyhez az szukseges…(bonyoljltabbnak hangzik mint amilyen)

Ez nagyban osszefugg a “Haisenberg uncertainty principle”-el is…(ez az egyik ok amiert pl a transzporter mint olyan, meg kvantum fizikai szinten is lehetetlen komplexebb fizikai targyakra vagy organizmusokra lekepezve) (Star Trek ezt szepen megoldotta…a Transporter bufferek egy “Haisenberg Compensator”-nevu fiktiv szerkezettel vannak ellatva, hogy legalabb elmeletileg kozelebb alljon a sorozatban ez a technologia a valosaghoz)

Sok fizikus kutatta a temat, es igenis relevans bizonyitekokat talaltak, hogy szubjektiv valosagban elunk (es ez egyenekre lebontva is igaz) AZAZ ameddig nem figyelunk meg valamit addig az a valami nem abban a formaban es ugy letezik, ahogy akkor amikor epp megfigyeljuk.

Ezt nem kell felreerteni, hogy “a kanal nem is letezik” az anyag (vagyis az energia) ott van, de allando kvantum allapotban…tehat ugymond a “kanal” egyszerre “kanal es villa” de mikor ranezunk, megtapogatjuk es felvesszuk akkor csak es kizarolag kanal maead, mivel betolti a kvantum szuperpoziciojat a “szubjektiv realitasunkban”…

Van par erdekes konyv a temaban…de nem igazan ezzel kell kezdeni :slight_smile: elso sorban az ido fogalmat kell letisztazni, es aztan a tobbi dimenzio mibenletet…es ezek utan johet a kvantumfizika :wink:


#5

Ehez hozzateve, erdekes a “Holografikus Univerzum” elmelet is…Mivel minnel jobban felnagyitassz egy “szeletet” a valosagbol, annal jobban “pixelesedik” ezert igen erdekes belegondolni, hogy talan ez mind tenyleg igy van…

Persze ha osszehasonlitjatok az ismert Univerzumrol lekepezett terkepet egy emberi neuronnal, kiserteties hasonlosagot fedezhettek fel…

Igy ki tudja…lehet, hogy a mi Univerzumunk, csak egy masik eloleny neuronjaban letezik…ahogy a mi osszes neuronunk is egy-egy “kicsiny” Univerzum…

No de ez mar kicsit elvontabb tema :slight_smile:


#6

Ilyenkor jön elő a fejemben, hogy menyi érdekes feltevés is van a mátrix filmekben.
Enyi erővel azt is mondhatnánk, hogy ez a világegyetem tulajdonképpen egy sejtfalon belül létezik, a sejtfalat a dimenzió alkotja. Ha az ismert világ élőlényeinek felépítéséből indulunk ki, akkor a sejtek között osztódással történik az új sejt létrehozása ami tulajdon képpen egy másolási folyamat. Mi van akkor ha a párhuzamos dimenziók közötti utazás nem jelent mást mint egy gigantikus lény sejtjei közötti közlekedést.
Lehet, hogy ez a lény ugyan úgy él mint mi emberek és ő is csak egy sejt apró része egy még nagyobb létformában. Mi van akkor, ha a mi sejtjeinkben is apró vilgegyetemek vannak mélyen kvantum szinten elrejtve.
Jól elszállt ötletek!
A galaxis utikalaúz stopposoknak címü regényében van egy rész ahol megmutatják Zaphod Beeblebrox-nak a világ nagyságát (amitől elvileg egy átlagos lénynek az agy azonnal felrobban).
Az is érdekes kérdéseket vet fel (persze nagyon sok részlettől el kell tekinteni, mint például, hogy hogy került valójában az emberiség a Föld bolygóra, meg ilyenek…)


#7

Ti szeretnétek VRBAN lenni? :smile:
If you know what I mean. ( ͡° ͜ʖ ͡°)


#8

Es mi van akkor hogy amikor mi emberek meghalunk es amit leleknek mondnak azzal taplalunk egy masik fajt mert sok fizikius szerint az egy Aurora vagyis energia:slight_smile:


#9

Adatok formázása, új egyed létrehozása, lélek hozzáadása, újra és újra.


#10

Az egesz “lelek” meg “tulvilag” csak az ember mint ELOleny altal megalkotott kepzeletbeli pszichologuai menekves az elol, hogy az agyunk es foleg az ego-nk nem kepes felfogni es foleg elviselni a nemletezes fogalmat.

De hondolj csak bele, az elott sem leteztel TE mint intudatra ebredt leny, mielott megszulettel volna…mikor meghalsz, akkor sem fog fajni…egyszeruen csak megszunsz…nem lessz se gondolatod, se erzeseid, se almaid…nem lessz semmi…mintha kikapcsolnanak.

Most ezt mind letisztazva, viszont azt is gondold at, hogy gyakorlatilag egyidos vagy a vilagegyetemmel, es mindaddig letezni fogsz, ameddig az Univerzum letezni fog…annyi, hogy mas es mas formakban.

Abyag es energia nem vesz el, csak atalakul…igy az atomok, molekulak amelyek a testedet alkotjak, valamint az energia ami elektromos inpulzus kent az agyadban neuronrol neuronra ugordva a gondolataidat es TEGED mint szemelyiseg alkot, megmarad valamilyen formaban… Talan egyszer egy csillag magjaban fog egy kis reszed letezni par millio evig…vagy egy csillagkodben lessz szetszorva egy gondolatod par szaz fenyevnyi teruleten… :slight_smile:

Ha ilyen szemmel nezed a “halal utani letet” akkor igen…valos es igy meg tudomanyosan bizonyitott is :slight_smile:


#11

Szerintem alapvetően ha ilyesmiről beszélünk nem szabad emberi léptékű egységekre gondolni, úgy értem az a kijelentés hogy ha nem nézem az asztalt az asztal nem is létezik nem helyén való mivel sem az asztal sem én nem létezem quantummechanikai szinten. Minden objektum részecskékből áll ami adott időpillanatban adott állapotot vesz fel és mi ezt az állapotot érzékeljük. Ami érdekes, hogy megfigyelés hatására veszi fel az állapotot, ez azért fura mert azt sugallja hogy valaki megfigyel bennünket, de tovább megyek, a többi lehetséges állapottal mi történik ilyenkor?
Bizonyára hallottatok a quantum párokról is, ugyanezen az elven működnek, de a lényeg, hogy távolságtól független ha az egyiket megfigyeled, és felvesz egy állapotot akkor a párja felveszi az ellentettjét, akkor is ha 500 galaxis távolságban van. Az átvitel azonnali, amit a fizika általunk ismert törvényszerűségei elvileg nem engednek meg.
Na most mi van amúgy, ha megfigyelés hatására a mi “univerzumunkban” meglátsz egy állapotot, de ezzel rákényszeríted, hogy az összes többi párhuzamos univerzumban felvegyen egy állapotot (ahány lehetőség annyi féle nyilván). Ezt kicsit úgy tudnám szimbolizálni, hogy dobsz egy 6 oldalú kockával, kijön egy szám, de attól még a kockán az összes többi szám is rajta van de nem feléd néz, így azt nem látod. Amíg pörög a kocka pedíg nem tudod mi lesz az eredmény.


#12

Igen a “Quantum entanglement” egy igen erdekes jelenseg :slight_smile: a leg “talalobb” nevet Albert Einstein adta neki :slight_smile: “Spooky action at a distance” :slight_smile: Azert valjuk be az oreg jo fej volt :slight_smile:

Amugy az erdekesseg kedveert a kolcsonhatas a ket adott reszecske kozott a fenysebesseg minimum 10000x-esevel megy vegbe…(bar vannak kutatasok ami szerint azonnal, semmilyen merheto idotartam alatt)


#13

Számomra az utóbbi tűnik logikusabbnak tekintve a jelenség természetét. Egyébként ha már a mérhető időtartam szóba került, ez is érdekes téma, hogy mitől telik az idő, mi az ami miatt mozgásba lendül a világ, mi az, ami miatt átlendülünk egyik időpillanatból a másikba?


#14

Az, hogy az ido hogyan “telik” valoszinuleg csak a mi limitalt erzekelesunk es felfogasunk kovetkezmenye…szamunkra az ido a pillanatok veletlenszeru egymasutanisagat jelenti…

Valoszinusitik azonban, hogy egy tobb dimenzios leny szamara, az ido is egy ugyanolyan dimenzio mint szamunkra a hosszusag/szelesseg/magassag… vagyis kepes lehet akar mozogni is benne, nincs korlatolva egy egyiranyu fojamba mint mi.

Amugy az ido maga mint “fogalom” peldaul eleg erdekes konstrukt…hisz mi allapitottuk meg a sajat ciklusainkat arra vonatkozoan amik minket befojasolnak…ezek ugyan apro reszletek a fizikai ido mertekebol, de akkoris csak fiktiv mennyisegek…(es ez mindenre igaz…tavolsagmertek, tomeg, sebesseg…)

Milyen erdekes lenne kommunikaciot kezdemenyezni mondjuk egy olyan lennyel, amely fel sem tud fogni olyan apro idotartamot mint amennyj mondjuk nekunk 100 ev…mert lehet, hogy az szamara olyan rovid ciklust fed le mint szamunkra egy atoszekundum.


#15

Erről most H.P. Lovecraft és az Árnyék az Időn Túlról jutott eszembe :smiley:


#16

Srácok, ha tényleg ez egy “program” valaki dobjon már fel egy b@szó biztonsági szoftvert meg cleanert, mert durván korruptálódott a világ :stuck_out_tongue:


#17

Ne sorj :slight_smile: Orulj, hogy nekunk Hard-on is megy a game :wink: mas meg Easy-n is inkabb kinyirja magat :slight_smile:


#18

Egész biztos lehetsz benne hogy ez egy program :smiley: Tél elején és végén pl csak azért van köd, hogy ne lásd a téli textúrák betöltődését :stuck_out_tongue: