Szükséges-e a RAM upgrade?

Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű dologgal kapcsolatban kérem ki a véleményetek:
adott jelenleg 8GB ram, amiből R6 kb 6 gigát, Monster Hunter World kb 7-et eszik meg. Érdemes lenne-e 16GB-ra váltanom? (ugyan akkora MHz és késleltetés mellett) Számítana-e bármit is FPS vagy rendszer gyorsaság szempontjából? (pl. ha game mellé megnyitok 5 fület a chrome-ban)

Milyen processzorod van? A 8 GB egy darab vagy 2x4-es kit? Ökölszabályként már most is legalább 16 GB RAM az ajánlott az új buildekbe.

1 Like

Érdemes, főleg hogyha játék alatt esetleg még meg van nyitva pár chrome ablak, vagy egyéb alkalmazás. 2x8-as kitre cserélj, az a biztos, a mostanit add el.

1 Like

i5-4590 (tudom nem mai darab de a 4 mag 4 szál szerintem még manapság éppen élhető egy 1660-as vidikarival, és ameddig nem vagyok rászorulva addig nem is tervezek nagyobb összeget a gépre költeni, de ezt majd a cyberpunk megmondja, ha végre hivatalos lesz a gépigény) természetesen dual channel kiszerelés a ram.

Csak chrome-al és pár alap progival kinyirom a 8-at igy mindenképp érdemes.

1 Like

Pont ezért kérdeztem a Ti véleményetek, mert én úgy voltam vele, hogy ha most se eszi meg a 8at, akkor lehet felesleges a 16.

Megeszi az, csak nem engedi szinte sosem telemenni teljesen a rendszer, hanem elkezdi a “virtuális” memóriát használni, ami jóval lassabb.

Most elég jók a ram árak, bár az is igaz, hogy a procid is gyenge lesz már az AAA játékokra, sajnos a 4 mag 4 szál már a többségnek kevés, így érdemes meggondolni hogy van e értelme bármennyit rákölteni, ha úgyis esélyes hogy hamarosan teljes platformot kell váltanod, azzal együtt meg jön az új alaplap, azzal meg a DDR4 ram.

Ez egy friss teszt, és még csak nem is a leggépigényesebb játékokkal:

2 Likes

érdekes video volt, köszönöm szépen. ezért is írtam, hogy a cyberpunk majd megmondja, mert jelenleg csak ezzel a két játékkal játszom és high beállításon hozza a fix 60fps-t 1080 ra, így meg nincs az embernek kedve költeni a gépre, ameddig nem érzi hogy kell :smile:

Egyetértek @meteoric87 -tel, és annyit hozzátennék, hogy az a 4590 elég kevéske a 1660-nak, nekem a 4570 még a Gtx 970 -et is bottleneckeli kicsit.
Szerintem, ha a 1660 már megvan, inkább hagynám és elkezdenék gyűjteni Ryzen -re, persze ha a táp és a ház is megfelelő/adott hozzá.

NZXT H500-as ház, 550W-os 80plus gold tápom van,ezeket jó ideig szeretném vinni magammal. Nagyon szemezek a ryzenekkel mostanság, rengeteg tesztet néztem, és fps szinten még mindig az intel nyújt jobbat, hiába a ryzennek papiron jobb a teljesítménye. ez az egy dolog ami miatt még félnék a ryzentől, de persze a jövőben remélem a játékokat majd jobban optimalizálják ryzenekre is. (persze egy hasonlo erős ryzen kétharmad annyi kb mint egy hasonló intel, ez az egy vigasztalna)

Ezt így itt hagyom, szerintem utána átgondolod :wink:

1 Like

köszi, ezeket a videókat már kivégeztem :smile: a józan paraszti ész azt mondaná, hogy ryzen, mert sokkal olcsóbb, és csak 2-10 fps-sel hoz kevesebbet, mint egy hasonló intel

1 Like

Igen a 9900K, ha van mellé 2080 Super/Ti vagy hasonló szintű videokártyád. Ha nincs, tökmindegy, mert az esetek 99%-ban GPU limiten leszel, ergo egy darab frame-mel nem kapsz többet Intel procitól sem, ahogy AMD-vel sem lesz kevesebb. Innentől nem nagy matek kitalálni, hogy azt éri megvenni, ami olcsóbb és fejleszthetőbb platform, ami jelenleg az AMD.

2 Likes

Köszönöm mindenkinek a sok választ/ötletet! :slightly_smiling_face: