Tanuljatok a hibámból! :) (MSI H310-F pro + I3 9100F)


#1

Sziasztok!

Kedden(06.09) rendeltem magamnak pár új alkatrészt, gép upgrade címmel, gondoltam hogy a hosszú hétvégét eltöltöm egy kis jól megérdemelt kockulással.
Alkatrészek amiket rendeltem:
MSI H310-F pro
I3-9100F
8gb DDR 4 ram
+procihűtő
Amik voltak és mentek bele:
GTX 1060 6gb
EVGA 650W 80+ gq

Mivel a gépem őskövület(nem részletezem mennyire), legyen elég annyi hogy szerintem múzeumok lehet verekednének érte hogy megkaphassák.
Pénteken megérkeztek az alkatrészek és délután már össze is raktam a gépet.
Megnyomtam a power gombot, az alaplapi ledek világítanak, ventik pörögnek. Hatalmas sóhajjal leülök és várom a csodát… és várok tovább. A gép megy, egyértelműen kap áramot viszont nincs post, semmi.
Kissé feldúltan szitkozódva nyomom ki , áramtalanítom és szedem szét a házat, hogy ugyan mit ronthattam el összeszerelés során. Hát jó pár órát próbálkoztam mire arra jutottam, hogy nem tudom mi a franc baja lehet.
Teljes nyűglődésem ami kb 1 napig tartott számtalan google keresés fórum poszt bújásból és poszt írásból ált. Gondolatmenetem szerint valószínű, hogy webshopból érkező bontatlan, sértetlen alkatrészek csak nem lehetnek rosszak, szóval valami más itt a probléma. Felhasználói hibát is kizárhattam, nem először rakok össze gépet.

A problémát leírtam pár fórumon(msi, tom’s hardware, linus tech tips) egyiken se kaptam sok választ vagy ötletet. Igazából miközben erre a fórumra is írtam a problémámról feldobott egy nem régi 95%-ban megegyező problémát, ahol bios frissítés oldotta meg a problémát. Így hát megnéztem a processzorhoz szükséges bios kiadásának dátumát(2018…10) és az alaplap készítésének dátumát(2018.03).

Úgyhogy most itthon totózok az őskövülettel keddig amikor is majd elviszem egy helyi szervizbe bios frissítésért, mivel nincs ismerősöm 8. generációs intel procival :smiley:

Szóval figyeljetek nagyon oda az ilyen apróságokra(igen kb 10 év alatt egyszer sem találkoztam ilyen problémával), és ha lehet kérjetek bios frissítést az alaplapotokra rendelésnél :smiley:

Utóirat:
agyérgörcsök száma: 7-8
kidobom az ablakon az egészet “száma”: 5


#2

Hát igen, vásárlás előtt mindig érdemes csekkolni az alkatrészek kompatibilisek e, beleértve a Bios-t is.

Egyébként mi vitt rá hogy i3-at és a legolcsóbb alaplapot vedd egy Ryzen kofnig helyett?


#3

Csak annyi, hogy így olcsón megúsztam, ezzel a konfiggal egy-két évig kihúzom, és akkor beruházok egy igazi “top of the line” gépre :slight_smile: