Téma ajánlás - Szülői digitális felelősségvállalás


#1

A címből nem biztos hogy lejön hogy mire gondolok. A szituáció a következő:

“Szülőként büszke vagyok a gyerekemre. Ő a legcukibb a világon. De tényleg! Annyira CUKI és aranyos, a legszebb gyerek a világon, de olyannyira hogy másoknak is látniuk kell! Meg kell hogy mutassam. Fel is teszek róla pár képet. Na még egy keveset. Most tök ügyes volt most ezt a videót is felteszem mert látniuk kell az embereknek mennyire ügyes és aranyos!”

Nem is olyan régen én is apa lettem. Ezt az egyik stream adás alatt muszáj volt hogy világgá kürtöljem miután hazaestem a kórházból hogy picit összeszedjem magam, és ezt a Fiúk is látták a chat-en stream alatt, ami akkor nagyon megdobogtatta a szívem, és az is ahogy a közösség is reagált a chat-en a stream alatt. Tényleg megható volt a sok GG és a gratulációk olvasása.

Eltelt néhány hónap és a kis cseperedő lánykám annyira elvarázsolt hogy kezdtem én is úgy érezni hogy uszály megosztanom valahogy az emberekkel valahogyan. Ekkor jött az ötlet, hogy vajon mit szólnának a Srácok annak ha nyitnék egy olyan témát, hogy “Kis-Ninjonok, akik a csatorna létezése alatt születtek meg”. Erről pozitív volt a srácok véleménye is, igazság szerint nem gondoltam hogy ennyire bejönne nekik az ötlet.

Viszont arra a döntésre jutottam hogy nem nyitom meg a témát, mert mint szülőnek már nagyobb felelősségem van, mint előtte volt. Nem az a dolgom hogy kiplakátoljam az utcát és az internetet a lányom képeivel, mindennapjaival, mert ezzel olyan dolgoknak tehetem ki, amiket még nem láthatok előre, és neki készítek elő olyan életet, ami nekem még nem alakulhatott, mert nem járt ott a technika “annak idején”.

Nem tudom mit hozhatok a gyerek fejére azzal, hogyha “az egész élete ki lesz téve a kirakatba”. Azzal hogy végig követhető lesz a teljes élete, hogy nyakra-főre osztogatom meg a képeket, nem tudom mit okozhatok vele. Persze nem tettem volna fel naponta/hetente /hónaponta egy képet, de mégis.

Mi a véleményetek erről? Ki hogy áll a témához?

(Kíváncsi lennék a srácok véleményére is majd az egyik HH-ban, ha már a topic-ot nem hoztam létre, hogy ők mit tennének/tettek volna a helyemben)


#2

Teljes mellszélességel támogatom!Legalább azt az időt meg kell várni amíg ő el tudja dönteni hogy szeretne-e a “világ szeme elé járulni”,lehet hogy arra már nagyobb lesz persze,de nem tudhatod milyen lesz a személyisége.Előfordulhat hogy büszke lenne arra hogy a szülei vele dicsekedtek mindenhol,de előfordulhat hogy egy visszahúzódobb,csendesebb jellem lesz és vércikinek gondolná az egészet.


#3

Hát igen, ez a témakör is eléggé ütős, jobban belegondolva igen, mi a toszért toljam tele a netet a gyerek képeivel? Az Ő beleeggyezése nélkül? Akarná Ő ezt? Ezt honnan a csöcsből tudjam még most? Később meg már nincs viszakoz. Ú bakker, ez most mélyen felkavart…


#4

Ha szeretnéd, hogy HH téma legyen, akkor át kell tenni abba a topikba, pl. hogy szavazni is lehessen rá. Mint külső szemlelő egyebként tetszik a hozzáallásod a dologhoz. :slight_smile:


#5

Szuper téma!

Személy szerint nem szeretem mindenkivel megosztani a fiaimról készült képeket csak a szüleimmel, rokonaimmal. Néha kerül ki facebookra is(azokat is a feleségem pakolja ki), de azoktól agybajt tudok kapni, mikor valki napi 1-2(akár több, de nekem a heti 1 is sok) képet kirak a gyerekéről.
Itt a fórumon max 1 képet tennék fel, de még nem
sikerült nekem se ebben dűlőre jutni, hogy tényleg feltölteném-e.

Amúgy Pisti rakciója félreérthető is lehet :smiley:


#6

Szerintem jól döntöttél. De így is el tudsz büszkélkedni vele az ünnepek alatt a rokonságnak élőben és fotókon egyaránt. Én semmilyen mértékben nem támogatom ezt a virtuális témát, magamról se szeretek feltenni képet. (azt azért megjegyzem, hogy én még messze vagyok attól, hogy apa legyek).


#7

Egyetértek veled,de csak részben. Ez a “Kis Ninjonok” topic szerintem jól működhet úgy is,hogy csak 1 képet raksz fel a gyerekedről,semmi “ciki”,tehát nem olyat teszel fel ahol “egyemmegdearanyosanfürdikamedencében” hanem egy később is vállalható képet.És akkor nem lenne abból baj később,hogy magába fordul,mert telepakoltad vele az internetet.
Bár…ez teljesen attól függ,hogy szülőként szerinted hol van az a bizonyos határ.Nekem nincs gyerekem,de én megengednék magamnak és a leendő gyerekemnek annyit,hogy elbüszkélkedem vele egy kép erejéig.
Nehéz döntés,de csak van átmenet a között,hogy felraksz egy ártalmatlan képet a gyerekedről vagy napi szinten informálod a társadalmat róla.
Bocsi ha kesze kusza lett,megpróbáltam mindent leírni, lehe nem volt jó 5let :smile:


#8

Elég mély téma amit pedzegetsz. Nem is nagyon szeretnék belekibickedni, főleg úgy hogy nekem még nincsen gyermekem. Azt gondolom hogy a gyerekekről való képmegosztásnak van helye a közösségi médiában … hisz amit az adatlapodon megosztasz az részben te magad vagy. Legyen szó a munkáról, hobbidról, stb. Egy gyerek pedig nyilvánvalóan az életed része, akarva-akaratlanul is megjelenik egy bejegyzésben, egy feltöltött képen … még ha nem is őrajta van a fő fókusz.

Ahová ki akarok lyukadni, hogy lehet ezt ízlésesen és kulturált keretek között csinálni, természetesen minden esetben a gyermek érdekeit figyelem előtt tartva. Legyen apropója, legyen súlya, legyen mély mondanivalója egy ilyen képnek. Például egy nagy családi eseményen a rokonok gyűrűjében akár egy pici baba is tök oké … de sárevős, biliztetős képekről már úgy gondolom, nem tartoznak senki másra.

Én, amikor a gyerekeivel lájkért házaló szülőt látok, leginkább sajnálatot érzek. Sajnálom szegény gyereket, mert egyáltalán nem tartják tiszteletben a személyiségi jogait … ráadásul a saját szülei, és sajnálom a szüleit, hogy ezeket az élményeket annyira nincs lehetőségük megélni a közvetlen környezetükkel, hogy tele kell spamelniük szegény gyerekkel az internetet, hogy valakitől figyelmet kapjanak.

Vékony jég ez a téma. Nagyon sok érv van pro és kontra egyaránt. Mindenesetre neked/nektek sok boldogságot és jó egészséget!


#9

Nekem sincs gyerekem még, de ahogy mindent végigolvastam, arra jutottam hogy nem a legjobb szögből tekintetek a helyzetre (és most csak az 1db kisNinjon képről beszélek). Gondolj bele abba hogy te saját magadról felraknál e valahova, akár ide a fórumra egy gyerekkori képet.

Noha igennel válaszolsz az még nem egyenes út ahoz hogy egyből felrakj egy képet, de én lehet keresnék magamról egy képet és egy hsonló beállítást készítenék róla is, és a két képet együtt tenném fel. Így talán elfogadható a megvalósítás, de lehet a odajutok nekem is megváltozik a hozzáállásom.