Több probléma (boot idő és kijelző)

Sziasztok!

Build:
CPU: AMD ryzen 5 3600
Memória: PATRIOT Viper 4 Blackout 16 GB-os KIT DDR4 3200MHz CL16
Alaplap: MSI B450 TOMAHAWK MAX
VGA: Colorful RTX 2060 SUPER iGame Ultra-V 8gb
SSD: Samsung 970 EVO Plus 500GB
HDD: Toshiba P300 2TB 7200rpm
Ház: Fractal Design Meshify C – TG
Táp: Seasonic Focus Plus 750W 80+ gold

Adott a fenti összeállítás, teljesen a build ajánlóból építettem. Viszont az összeépítés után több (viszonylag kisebb) problémám lenne, amit nem tudom mit okozhat. Ma írtam az Nvidia és az MSI supportnak is, ha kapok választ azzal kiegészítem a topic-ot.

A problémák leírása:
Lassú boot idő:
Szerintem magyarázni nem kell, körülbelül 30 mp a boot, ami az ssd-t tekintve lassú. Amit látok, hogy bekapcsolás után a legtöbb időt a bios logo-ig? történő betöltés veszi el. Próbálkoztam BIOS frissítéssel, ami a leírás szerint javítja a boot időt. Frissítettem a 7C02v32-re, de nem hozott javulást, majd frissítettem a 7C02v351(Beta version)-ra, de az sem segített.

Fekete villódzás és Google Chrome probléma:
A bootolás után, amikor a windows bejelentkezési felülethez jut, akkor elfeketedik majd helyreáll a monitor többször egymás után. Ahhoz hasonlítanám mikor gpu drivert telepítesz, akkor is elfeketedik majd helyreáll többször egymás után a kép. Ezt csak a bejelentkezés alatt csinálja meg pár másodpercig, valamint mikor az Nvidia Control Panel-t nézegettem (nem állítottam semmit), akkor is villogott. Drivert csak a legfrissebb 441.20 verziót használtam.
Na és a Google Chrome…Furcsa probléma volt, de mikor megnyitottam a Chrome-ot akkor fekete ablakot hozott be. Tulajdonságok -> Cél kiegészítése ezzel: “-disable-gpu” megoldotta a problémát. A Crome-ban kikapcsoltam a “hardveres gyorsítás”-t, majd töröltem a tulajdonságokból a kapcsolót és azóta rendben működik. Gondoltam ezt is hozzáírom, hátha összefügg.

Kérlek, ha valaki tud segítsen, hátha sikerülne megoldani a problémákat.
Köszönöm.

Kijelzőre inkább a nem jó működő G-Sync / FreeSync lehet inkább a probléma. Nézd meg NVCP-ben hogy biztos ki van-e kapcsolva, nem minden FreeSync monitorral meg hibamentesen a G-Sync Compatible mód.

30mp-es boot idő nem éppen a világ vége, de azt kéne megnézni hogy a megfelelő XMP profil van-e bekapcsolva a BIOS-ban és nem a MemoryTryIt funkció, mert akkor effektíve memória traininget csináltat a lap a procival / IMC-vel.

3 kedvelés

Köszönöm a segítséget. A kijelző problémán egy kicsit gondolkodtam, hdmi-vga adapter okozta a gondot, egy sima hdmi kábel megoldotta egyenlőre. Monitor egyenlőre beszerzés alatt van, így abban amit most használok még nincsenek ilyen G-Sync / FreeSync funkciók.

A bios-t pedig átnéztem, nincs memória training beállítva. Ennek a problémának még megpróbálok utána járni.