Tr 1950x / r9 3900x


#1

Sziasztok.
Éppen most állok pc vásárlás előtt, és van egy hatalmas kérdőjel. (De először, hogy milyen is lenne a build / mire használnám). A számítógép alapvetően a “single pc streaming” munkakört látná el, azaz egyidejű játék és streamelés, illetve egy mondjuk középkategóriás munkaállomás. (videovágás, render, egyszerűbb grafikus feladatok). A probléma itt kezdődik, miszerint a gép egyidejűleg lenne használva streamelésre, játékra, a háttérben menne pl. egy render, és pár app. pééldaul OBS, Twitch, Chrome, Discord. Kettő, vagyis inkább három processzort néztem ki, lévén elvileg a processzoron múlik majd a projekt sikere.

Az első: Threadripper 1950x
Sajnos játékra nem a legmegfelelőbb (sőt), de ez talán a szükséges rossz. 16 mag/32 szál , ami elvileg elég kell hogy legyen a fent leírtak elvégzésére. Viszont olvasni olyat is, hogy a 3900x egy sokkal jobb vétel, még munkára is.

A második: Ryzen 9 3900x
Igaz csak 12 mag… , viszont jobbakat mondanak róla, mint az 1950x ről, de mi van ha 12 mag nem elég? Ugye, a kisördög…

A harmadik: Ryzen 9 3950x
16 mag, előzetes hírek szerint messze túlmutat az 1950x en, viszont szeptemberben jelentik be, ami tapasztalatok alapján mire eljut egy megbízható hazai viszonteladóhoz, az inkább január, bár ne legyen igazam.

A kérdés pedig a következő. Kell e 16 mag, vagy elég 12? Érdemes e várni a 3950x re, valamint, hogy elég 32GB ram, vagy ehhez inkább már 64GB?
Maradnék az AMD vonalon, mert hasonló tudású intel procik bő 2x ennyibe kerülnek, az meg hát na…
Ellenben ha van bárkinek jobb build alternatívája az általam leírtakra, mondja bátran.

Nagyon köszönöm, hogy eddig elolvastad ezt az igencsak terjengős bejegyzést. Az esetleges nyelvtani és-vagy technikai pontatlanságokért előre is elnézést kérek. Előre is köszönöm a válaszokat és további nagyon szép napot!! Sziasztok.


#2

Ha tudod, akkor várd meg a 3950X-et vagy addig “teszt üzemben” használj 3900X-et. Ha kiszolgálja az igényeid akkor jó. Ha nem, akkor cserelsz nagyobbra amint elérhető.

TR-t csak akkor építenék jelenleg ha kell a sok PCIe sáv vagy olcsóbban kell a lehető legtöbb fizikai mag. Bár ott az órajelek jóval szolidabb magasságokban vannak.

Memória szerintem 64GB, főleg ha ennyi éhes cuccot akarsz egyszerre hajtani.


#3

Szerintem jobban járnál 2 külön PC-vel, az egyik renderre, a másik minden másra. Hiába a sok mag, és ram, nem hiszem hogy akár egy 16 magos proci is bírna egy játékot, streamet, plusz a háttérben rendert egy időben, megfelelő minőségben.

De ha TR vs Ryzenek a kérdés, szerintem is jobban jársz a Ryzenekkel.


#4

Ha egy CCX-re rakod az összes háttér munkát, akkor szvsz abszolvalhato projekt, bár nyilván mondjuk 2 magos affinitással egy render nem lesz szélsebes.


#5

Szia, sajnos a 2 pc most nem igazán megoldás. Drága és tapasztalatom szerint csak a baj van vele.:disappointed_relieved:


#6

Persze, megoldható, de ha munkára kell, szerintem kézenfekvőbb lenne 2, mondjuk 8 magos Ryzen PC-t összerakni, az egyiket csak vágni/renderelni, a másikról meg mehetne a stream+game.

@wandaforpresident milyen baj? Drágának nem sokkal drágább mintha egyet vennél, persze gépházból, alaplapból, tápból kell kettő, minden mást meg “elfelezel” (32-32gb ram, háttértárak stb). Cserébe ha mondjuk az egyik lehal, van tartalék, nem áll meg minden míg a másik gép javítás alatt van, tehát biztonságosabb is.


#7

Eddig nem is gondolkodtam kettőben, de mostmár csak azért is utánaszámolok!


#8

Renderelős gépbe pl egy jobb X570 lapot nézz szerintem, a gamerbe simán elég egy MSI B450 Tomahawk is :wink: Prociból Ryzen 7 3700X-ek, a 3800X nem éri meg.


#9

Igen, ha 3gen ryzen és nem a 3900x akkor csakis a 3700x. Bár akkor már lehet egyszerűbb egy 2700x. Ha két gép van.


#10

Az sem rossz megoldás, lévén átlag 14% lassabb gamingben, ellenben sokkal olcsóbb.