Túlmelegedés, CPU paszta


#1

Szasztok!

Csak egy érdekességet hoztam az otthoni gépemmel kapcsolatban, hogy miért jó néha rutin szerűen ellenőrizni a dolgokat. A gépem kb 3 éves, akkor raktam össze, azóta nem volt szétszedve (pontosabban volt, de a CPU coolert (BeQuiet Dark Rock) nem vettem le a prociról (i7 6700K @ 4400 Mhz). Most indítottam egy tesztet és bang, csak lestem. Majdnem 100 fokig felszaladt a core temp, throttling, minden, aztán hibázni is kezdett a proci.

Gyors szétszedés, cooler le, CPU paszta rá volt kicsit keményedve, olyan morzsolódós volt a külső széleken, lepucoltam, új pasztát raktam bele és össze raktam. Ezúttal már 85 fok a max, lassabban is éri el és nincs semmi probléma a teszt során.

Szóval fiúk/lányok, így a nyári meleg napok előtt nem árt kipucolni, újra pasztázni a gépet ha már több éve nem került rá sor, főleg ha egy kis tuning is bejátszik.


#2

Milyen TIM volt, ha lehet ilyet kérdezni vagy tudni?


#3

Szuper kérdés. Nem emlékszem, szürkés cucc, az sem kizárt, hogy a BeQuiet féle előre felvitt.


#4

Hát nem tudom, hogy ez a watt/mk érték mennyire kamu, vagy nem az, de ahogy elnézem amit a neten találok azok közül a legjobbak a Noctua, a"folyékony réz", és a Cryorig CP-7.
Én egyébként általában két évente cserélem, akkor is, ha valami jobbféle pasztám van, a felsoroltak közül például. :smiley:


#5

Egy bizonyos szint fölött “tök mindegy” léghűtésnél hogy mekkora W/mK értéket tud hivatalosan a takony, ha maga a borda lassabban tudja elvonni a hőt coldplate-ről mint amennyit a paszta képes lenne továbbítani a proci kupakjáról. Na persze ennek is az a sarkalatos pontja, hogy valami olyan TIM legyen a CPU magok és a kupak között, ami legalább valamennyire használható…


@mice0007

Hosszabb használatra ajánlom az MX4-et, meg az új Thermal Grizzly féle Carbonaut-ot.


#6

Ajánlom mindenkinek az MSI Afterburner + RivaTuner szoftvert, hogy ne legyen meglepetés. :slight_smile:
MX4 pasztára pedig +1 pont, jómagam is azt használom.


#7

Én is 1-1,5 évente szoktam tartani egy nagy takarítást, amikor minden egyes részt kipucolok és a házat le is mosom. Igaz, hogy erre rámegy egy egész napom, de legalább nem szokott meglepetés érni. Én is csak ajánlani tudom, az időszakos ellenőrzést. :slightly_smiling_face: +1 az MX4 mellett


#8

Jaja praktikus. Nekem ez a gépem az első, ami ilyen sokáig húzta, szóval ilyen irányú személyes tapasztalatom nem volt pasztákkal, hogy “megromoljon” a procin :smiley:


#9

Az tény, hogy hasznos, viszont most nálam van egy 9,5 éve használatban lévő AMD Athlon X2 250-es konfig ami még sose volt újrapasztázva és a gyári CPU hűtővel és pasztával van szerelve. Futtattam rajta cpu stressz tesztet, meglepően tapasztaltam, hogy a paszta még mindig teszi a dolgát, de ennek ellenére inkább kap egy újrapasztázást, mert ha kiadom a kezeim közül, kétlem, hogy a tulaj foglalkozna ilyen dolgokkal. :smiley:


#10

Az MX4-et én is csak ajánlani tudom, több éve használom és mindig sok ideig húzta, jó hőmérsékletek mellett.


#11

egyébként ez egy érdekes kérdés, hogy vajon az intel által használt nyál meddig hozza a gyári formáját a prociban hőátadás terén.


#12

Hát… Intel szerint 7 év, tapasztalok alapján inkább 5 ahol már látható a különbség az originál állapothoz képest, ha meg folyamatos hőterhelést kap, akkor általában kevesebb.


#13

igen ez egy sokváltozós tényező… biztos a tuning ha van (+hőterhelés) illetve eleve a felhasználási mód is sokat befolyásol ezen.


#14

Szerintem ilyen szempontból úgy is lényegtelen, hogy meddig húzza, mert ha valaki tuningolni akart normálisan nem forrasztott intel core procit, (tehát sandy -bridge -t kivéve szinte az összeset) az úgy is delid-eltette a processzorát, amikor is kivakarják azt a szart, és folyékony fémet kennek, vagy forrasztanak.
Aki meg nem tuningol komolyan, annak elég úgy ahogy van.


#15

Sokkal nagyobb az a halmaz, aki BIOS-ban rányom egy +10-+15% automata tuningra, mint gondolod. Ellenkező esetben nem fejlesztenék agyon ezeket a funkciókat, sőt már BIOS-ba se kell menni, Windows alól is megvan. :slight_smile: “komoly tuningosok” elenyésző százalék.


#16

10000 “tuningolóból” kb 1 ember delidel, vagy még ennyi sem.

  1. Garancia bukó
  2. Ha folyékony fém, azt is 1-2 évente cserélni kell, kevesebb ideig bírja mint a paszta
  3. Ha valaki nem a max tuningra megy, tök felesleges

#17

durván túllőtted azt az arányt is :smiley: