Tv hangkimenet átalakító erősítőhöz

Sziasztok,

Az lenne a problémám, hogy az utóbbi időben sikerült hozzájutnom egy új tv-hez (analóg kiement nélküli) és egy analóg (RCA) bemenetekkel rendelkező erősítőhöz. Ebből adódóan out of the box nem használható együtt a kettő.

A megoldást én szerintem egy Hdmi to RCA átalakító nyújtaná és a kérdésem erről szólna, hogy ki milyet ajánl vagy éppen használ? Tudtommal ha a tv-m hdmi cec-et támogatja akkor a hangerőt is tudom a tv táviránítójával vezérelni, szóval lehetőleg ilyan fajta átalakítót keresnék, ami erre képes.

Előre köszi, ha valaki tud segíteni.

Szia!

Először jó lenne tudni, hogy milyen készülékről van szó pontosan. (a HDMI CEC egy csak analóg bemenetes erősítőnél 100%, hogy nem fog dolgozni, mint CEC)
A másik, hogy bármilyen eszközök is, illenék rendelkezniük Toslink-el (optikiai hang ki-be). Azzal kéne összeszúrni őket.

A Toslink tudtommal csak egy db sima digitális audió jel semmi több, amit nem tudsz modulálni, szóval azon nem lehet hangerőt állítani sehogy sem. Sajnos az erősítőmön nincs optikai bement csak analóg, szóval nincs digitális jelfeldolgozója. A tv-en van optikai kimenet ugyan van, de ha azt alakítanám analóg jellé, akkor sem tudnék hangerőt állítani.

Míg tudtommal a hdmi ezt lehetővé teszi, úgy hogy nem az erősítő potméterét tekeri, hanem a hdmi-rca adapter kimeneti jelének nagyságát állítja, úgy mintha telefonról játszanál le zenét és a telefon hangerejét állítanád.

A tv tudtommal képes hdmi hang kimenetre, mivel rendelkezik hdmi earc-al, ami magával vonja a samsung féle anynet funkciót (samus cec szabvány).

Tv

Az erősítő lehetne bámilyen, a lényeg az hogy csak RCA bemenete van, semmi másmilyen.

Lehet(ne) rajta. Nem feltétlenül folyamatos szintet továbbít. Az itthoni régi LG TV-nk és az új Samsung is optikai szálon volt/van rákötve a Samsung sound bar-ra míg előbbi hagyományosan, utóbbi natívan kezeli a hangerejét. (mint a CEC, csak Toslink-en keresztül)

A kimeneti jel állítás és a CEC különböző, ne keverd. A CEC irányítja az eszközt, míg a kimeneti jelszint állítás csak egy hagyományos jelszint állítás. (amivel simán ki is lehet végezni az erősítő végfokát akár)

HDMI audió leválasztó:

HDMI - RCA átalakító:

Szóval mind a kettő technológiával tudsz hangerőt állítani tiszta sor. Amit úgy érsz el, hogy állítod azon jel nagyságát ami elér az erősítőd bementéig, ez a jel a tv-dből kijövő jel. Tehát ez a kimeneti jeled, ami jobb esetben csak egy kábelen jelenik meg a hangrendszered és a tv-d között. Rosszabb esetben (lásd én) ennek át kell mennie egy átalakítón, aminek az elektronikája átalakítja a megfelelő formátumra.

A CEC pedig egy vezérlő jel, ami például az adapterből kimenő jel nagyságát tudja állítani. Nem azt, hogy a tv-ből mekkora jelet kapsz, hanem hogy az adaptered után mekkora jelet fog felerősíteni az erősítőd.

Ha az erősítőm potiját mondjuk félállásba használom, arra szerintem nem tudok akkora bemenőt adni semmoről, hogy az elpukkanjon, de ez személyes meglátás.

Viszont az eszközöket amiket küldtél azokért köszi, az első még jó is lehet, utána nézek milyenek vannak még. A második eszköz rcaból csinál hdmi-t, sajnos azt csak papírnehezéknek tudnám használni.

Update ha valakinek is ilyen gondja lenne.
Emagnál és ebay-en is kapható ez az eszköz, ha szerencsém van még talán működni is fog :smiley:

Ebay Hdmi átalaktó

Ez ugyanolyan HDMI hang-leválasztó, mint amit linkeltem. :smiley:

Pontosan, csak a drága netdigi oldalról nem tudtam rendelni, mert ilyen “háj end” az oldal, az emag-os ugyan ilyen termék, meg a kifizetésig sem ért el nálam, szóval ezért maradt az ebay.

Ha minden jó, következő hónapra ér ide (vagy ahogy a vám tartja).

Ending a storyhoz.

Megérkezett az átalakító, tök frankón működik. Lehet vele hangerőt szabályozni a tv táviránytítójával, nincs a hangban alap zaj viszont az elején van egy nagyobb koppanás, így érdemes az erősítőt a tv után bekapcsolni, a build quality-je sem rossz az eszköznek, talán a portok mozognak egy kicsit, de emellett teljesen fémből van a doboza.

Összességében hozta amit szerettem volna tőle és ebay-es rendeléshez képest elég keveset kellett rá várni.

1 kedvelés

This topic was automatically closed 8 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.