Sziasztok!
Beleolvastam pár fórumba, de arra úgysem fogok választ kapni, hogy az általam összeállított konfiguráció mennyire megfelelő, min lehetne spórolni, mi ami túlzás, illetve, hogy egyáltalán életképes-e, min kellene rajta változtatni, stb…
Úgy érzem, hogy le kell tisztáznom, hogy nem vagyok valami nagy spíler sem az informatika, sem a játékok terén…de azért konyítok egy keveset hozzá.
Úgyhogy először VR Jani gépvásárlási tanácsain végigmenve:
1. Játékra nem nagyon fogom használni. Némi WoT, GTA V, illetve még egy pár régebbi játék is szóba kerülhet…de elsősorban nem arra fogom használni.
Szeretnék belépni a 3D tervezés világába, illetve videóvágás, Lego Studio 2.0-ás renderelés, tehát inkább ez lenne a lényeg.
2. A jelenlegi gépből (ami közös volt kistesómmal), ami már több mint 10 éves semmit nem tartanék meg, ott maradna a nappaliban, az új gép pedig bekerülne most már szobámba.
3. Ezt a konfigot állítottam össze a pcx oldalán, mégpedig úgy, hogy azért nem a legolcsóbbakat, és olyan márkákat próbáltam összeválogatni amikkel kapcsolatban pozitív tapasztalatom van (nem ez volt az első verzió, de ennél gondolom azt, hogy egy fórumbeli kérdést megérdemelne):
Ház: Zalman Z1 Plus (táp nélkül) – 19690 Ft
Táp: Be quiet! 850W BN284 Straight Power 11 tápegység – 59690 Ft
Processzor: AMD Ryzen 7 Pro 4750G OEM processzor (100-100000145MPK) – 126590 Ft
Alaplap: MSI MPG B550 GAMING EDGE WIFI alaplap – 64491 Ft
**Memória: Corsair Vengeance LPX 2x8GB 3600MHz DDR4 memória (CMK16GX4M2D3600C18) – 32390 Ft
Videókártya: Gigabyte RX 6600 XT Gaming OC Pro 8G videokártya (GV-R66XTGAMINGOC PRO-8GD) – 298590 Ft
M.2 SSD: Samsung 980 1TB M.2 SSD meghajtó (MZ-V8V1T0BW) – 47090 Ft
Merevlemez: Western Digital Blue 2TB merevlemez (WD20EZBX) – 18490 Ft
Processzor hűtő: Be quiet! Pure Rock 2 fekete processzor hűtő (BK007) – 15591 Ft
Operációs rendszer: MS Windows 10 Home 64bit – 33890 Ft
Először egy FHD-s 32"-os tv-hez lesz kötve átmeneti megoldásként HDMI-vel…de ez majd később fog változni. Még nem tudom milyen monitor lesz…úgyhogy a keretösszegbe ezt nem is kell beleszámítani.
Billentyűzet, egér van.
4. A keretem rá…még nincs meg a teljes összeg, de úgy hogy biztos anyagi hátterem legyen és legyen erre is keretem, úgy tippelem, hogy valamikor április-május környékén ejteném meg a rendeléseket. Fogalmam sincs hogy akkor mi lesz elérhető és mennyiért…szóval a keretem rá nagyon, de nagyon-nagyon maximum olyan 750ezer Ft körül lehet, többet tényleg nem költenék rá!
De jobb lenne, ha korrekt tanácsokkal, észheztérítésekkel - ha van mód rá - a tőlem okosabbaktól ez az ár inkább alulról súrolná a 700ezret.
Ami fontos még, hogy eddig Intel-es voltam, de úgy látom, hogy jelenleg jobban megéri AMD-s konfigurációt összeállítani.
Illetve mivel nem dúskálok a pénzben, így minimum 5-7, esetleg mint a mostanival akár 10 évre terveznék, úgy hogy a videós, renderelős 3D-s tervezéses (ha nem vallok benne kudarcot) lenne a lényeg némi játékkal, de azok sem a legújabbak lennének…
Hosszú lett, de remélem kapok némi segítséget abban, hogy ezt az általam összeállított konfigurációt kicsit ésszerűsíthessem (ha szükséges) a tőlem okosabbak tanácsaira hallgatva!
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv,
Tomi