Sziasztok!
Eljött az idő egy új pc építéséhez. A kérdés a következő:
Van kb 20-30k Ft amit mozgatni tudnék a proci és a vga között. Nevezetesen: i5 12400 helyett downgrade-elnék a meglepően erős i3 12100-ra, és így lehet hogy ki tudnék fogni mondjuk egy 2060 helyett egy 2070-et. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek érdemes lenne meglépni ezt a döntést? Kihajtja a 2070-et az i3? Fps-ben tudom hogy valszeg a gpu többet jelentene.
Alaplap: ez egyébként megint kérdés, nem akarom oc-zni a ramot, van értelme a b660-nak? H610 nem elég? Tudom mindenki mondja hogy ne az alaplapon spórolj, de ha nincs szükségem a ram oc-ra és a 4 slotra, miben több a b660? ~35
Táp, ház ~30
Ssd-t nem kell vennem, van.
Ha mindenből az első verzió lesz, akkor 230, így tehát marad kb 30-40 ezer Ft amit vagy jobb procira, vagy jobb kártyára költenék. Így jön tehát a kérdés, hogy inkább legyen i3 2070-nel, vagy i5 2060-nal?
Esetleg középútnak talán az i5 2060 superrel még kijöhet, ha esetleg olcsóbban találnék házat vagy tápot.
Nézegettem Benchmarkokat, olyanokat ahol nem 3090-nel meg 3080Ti-vel tesztelik a procikat hanem 3050-2060-3060Ti-al. Arra jutottam hogy valszeg jobban járnék ha megpróbálok kifogni egy 2070-et 140-ért (volt kint a napokban 125 ért is egy) minthogy egy jobb alaplapot meg jobb procit veszek de csak egy 2060-nal.
A PC-t úgy képzeld el, mint egy házat. Biztos alapok kellenek. Jó táp, jó ház, jó alaplap és utána már lehet a “szent trió”-val (RAM+VGA+CPU) szórakázni.
Értem, de mitől lesz rosszabb egy H610-es mint egy B660, ha nincs szükségem arra amivel többet nyújt? H610-ből nem a legcsövesebbet fogom megvenni, de itt magáról a chipsteről beszélek nem konkrét modellekről.
Én a helyedben nem vennék már 4 mag 8 szálas procit, hiába magasabb az órajele. Lassan a 6 mag 12 szállal is kevés lesz. Sok játéknak kellenek az extra szálak, programokról nem beszélve.
Egy tanács, inkább nézz komplett gépet használtan . Szeritem ez jobb megoldásnak tűnik. Persze előtte érdemes beküldeni a kiszemeltet .(Hardver aprón érdemes nézelődni már persze ha van fent vmi értelmes konfig )
Már jelenleg is egyre több játéknál okoz gondokat ha csak 4 magos a procid, nem is feltétlenül átlag FPS-ben, hanem frame timeokban, egyszerűbben: akadozni látod a játékot, pedig az átlag fps-ed rendben van.
Szóval én már most sem vennék gamingre 6 magosnál kevesebbel rendelkező procit, ha pedig szeretnéd majd még pár évig használni, főleg nem. A GPU-k gyorsabban avulnak mint a procik, ergo ha most veszel egy jót, akkor 2, esetleg 3 GPU generációt is kiszolgálhat.
a 2060 most elég mindenre is full hd-ban. nekem is az van. 12400f-el b660m alaplappal. majd 2-3 év múlva ha nagyobbak lesznek az igények akkor érdemes kártyából komolyabbat venni. ahogy elötte is írták a gép alapja legyen jó . proci lap ram táp. b660-as lap szerintem szükséges gondolom én hogy ezek a h-s lapos valami irodai célt szolgálnak nem gaminget de majd a srácok úgy is kijavítanak ha tévedek.
@ati423 Hát azért a “mindenre is” kicsit túlzás, nekem ROG 2070-esem van és azért FullHD-ban sem elég mindenre, persze ettől függetlenül lehet vele játszani. (igaz nálam az i7 8700K visszafogja kicsit)
Én elégedett vagyok a jelenlegi konfigommal azért is ajánlgatom ha valaki kérdezi Single player AAA játékok nem maxon hanem high-on (ajánlott beállításokkal) 90-100fps-t tudnak átlagban. kompetitív fps játékokat meg kb be tudom úgy lőni (akár egy warzone-t) hogy 80.-150 között vigye. még egy 120 hz-es vagy 1440-hz-es monitort szeretnék hozzá venni hogy teljes legyen az élmény