Segítséget kérnék egy gép összeállításához. Amit csak tudtam összeszedtem a javaslatok szerint.
Az igazi dilemma az, hogy nem lehet-e az igényeimet olcsóbban is megoldani. Attól tartok, hogy fölé lőttem a valódi igényemhez képest.
Egyszerűen nem igazodok ki a videokártyák és alaplapok piacán.
Mire fogod használni a gépet?
Játszani szeretnék rajta és dolgozni. Skyrim, Path of Exile, EVO Online, Total War stratégiák minden ami csak van :), Néha autós szimulátor. Semmi FPS, nézni szeretem, de olyan béna vagyok benne, hogy nem szeretek velük játszani.
Dolgozás nem erőforrásigényes, mármint a videokártyának (Oracle DB tervezés és fejlesztés, DWH, data mining, BPM folyamatok, MSBI riport).
Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Ház: Thermaltake Armor torony VA8000 BWS. Jó lenne megtartani, de aggódom a hűtés miatt. Szeretnék NZXT Kraken hűátést de nem tudom, hogy fér bele.
SSD: Samsung SSD 850 EVO 250GB. Most ezen van minden.
EHDD: WD my book 3 TB
Csakhogy érezzük milyen régi a gépem : Gigabyte EP43-DS3L, Intel® Core™2 Quad CPU Q9400 2.66GHz
Milyen alkatrészekre van szükséged?
Teljes gép + Monitor + Szünet mentes táp is
A gép tápja ha lehet 750W alatt ne legyen és csak a GOLD.
Próbáljuk meg a vízhűtést és ha belefér akkor: NZXT Kraken M22
SSD legyen minden (Ez mindenképpen kell: Samsung 250GB 970 EVO M.2 PCIe)
Mennyi a kereted rá?
400e-.,Ft
Mekkora a monitorod natív felbontása? Milyen felbontáson játszol?
Hát jelenleg egy Philips 200AW8FS LCD-m van, de nem szeretném megtartani.
6 Ragaszkodsz valamelyik márkához?
- ASUS alaplapok
- Intel proc.
- Táp CORSAIR
Amit én összeraktam abból amit olvasgattam:
Alaplap: ASUS ROG STRIX B360-G GAMING (Basic garancia)
Proci: INTEL Core i5-9400F 2.90GHz 1151 300 BOX Intel hűtő ventilátorral
RAM: HyperX 16GB Predator DDR4 2400MHz CL12 KIT HX424C12PB3K2/16
Videokártya: ASUS ROG-STRIX-GTX1650-O4G-GAMING GeForce GTX 1650 4GB GDDR5 ROG Strix OC PCIE
SSD pcie: SAMSUNG 250GB 970 EVO Plus M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V7S250BW (Basic garancia)
Ház: NZXT H710
Billentyűzet: COOLERMASTER CK550 RGB Gateron Brown Magyar fekete
Egér: RAZER Basilisk Essential
Monitor: LG 25UM58-P
Hűtő: NZXT Kraken M22
Táp: CORSAIR HXi Series HX750i 750W
Oprendszer: Win10 pro 64Bit
Ár: 463e. Na ezt le kell faragni !
A fő kérdés az hogy kell-e nekem egyáltalán ekkora erőforrás?
A fő feladat pedig az, hogy ha most beruházok erre, akkor ne kelljen 3 év múlva mindent lecserélni !
Előre is nagyon köszönöm a segítséget ! Tegyetek helyre. Csak keményen
Jelenleg nem éri meg Intelre építeni, persze ha ragaszkodsz hozzá, ez van, de tudd hogy teljesítményben és anyagilag is buksz jelenleg rajta.
Alaplapnál figyelj a friss biosra, nem minden B360 támogatja a 9. gen procikat alapban.
Felesleges a 970 EVO SSD. Ennyiért kapsz 2x ekkorát is.
Ház jó, de szintén elég drága.
Vízhűtés mindig lutri, a Krakenekre főleg sok a panasz a gyorsan megdöglő pumpák miatt. Akkor vedd, ha nem fáj a garancia lejárta után esetleg azonnal cserélni.
Hanyagoljuk az intelt, és inkább Ryzen, nagyobb teljesítmény olcsóbban.
Asus alaplapok általában fölöslegesen túlárazottak, van más jó is, olcsóbban.
A Corsair tápot se nagyon értem, de azon az áron már inkább Seasonic, akik 42 ÉVE csak tápokat gyártanak.
Azt az elmegy, de cserébe qrva drága házat is lehetne olcsóbbra cserélni, vagy akár hasolnó árban is vannak jobbak.
Az AIO vízhűtést is engedjük el szerintem, főleg a kraken -t. Inkább egy Noctua, vagy valami jó BQ, SilentiumPC léghűtő.
És máris relatíve sokat spóroltunk.
Ahogy előttem is említették, a 970 evo szerintem is fölösleges, de szíved joga.
Végsősorban pedig, ahogy előttem is mondták, innen kiválasztod a neked tetszőt;
Fúú. Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Ahogy sejtettem van mit tanulni. . Mindenkinek a tanácsát köszönöm és meg is fogom fogadni.
A vízhűtéseket és a házat a theVR-os fiúk gépeiből vettem. De ha rossz/drága a tapasztalat, akkor kell a francnak
Fura, hogy az ASUS-nál írtátok a rosszabb minőséget, de EXTRA köszönet, mert ezt is csak a srácok miatt gondoltam
Egy kérdés maradt a fejembe:
Szívesen váltok AMD-re (nekem ez nem hit kérdés), de az a kérdésem, hogy akkor AMD-s videokártya kell? Vagy nincs feltétlen összefüggés ?
Asus-nak szerintem nem feltétlenül van minden termékével gond, bár az utóbbi időben több szériájuk is problémás volt, a fő gond inkább hogy egyszerűen túlárazott, közben nem nyújt annyival/semmivel sem többet mint a többiek.
Víznél azt vedd figyelembe, hogy a srácoknak nem tétel akár évente cserélni egy 40+ ezres vízhűtést sem, neked meg lehet gond. Nekik munkaeszköz, pénzt keresnek vele, neked meg csak kiadás.
SOHA nem volt összefüggés az AMD-s proci és GPU működése között. Ez egy nagyon régi, cserébe nagyon hülye “urban legend”.
Az is igaz hogy az nVidiának talán stabilabbak a driverei, de az új AMD modellekkel, a legújabb driveren is már kevés a probléma (a többségnek semmi). Amit nem szeret, az a frissítgetés, érdemes mindig DDU-val legyalulni, és úgy feltenni az új verziót.