TheVR Fórum

Új PC Driverek, windows

Sziasztok!

Segitséget szeretnék kérni, mert most raktam össze egy új gépet, és igazából nem tudom hogy honnan kéne letöltsem a windows-t, illetve milyen drivereket kell utána feltelepítsek.
Pl nvidia geforce, alaplap driver ilyenek?

Tudnátok ebben nekem segíteni kérlek?

Kezdő vagyok e téren, nem csináltam még ilyet.
Ez az első, hogy magamnak csináltam egy gépet.

A konfig:
alaplap: Asus Rog B550-e gaming
Proci: Ryzen 7 5800x
Ram: Trident z Neo 3600 cl16
Gpu: Asus Rog RTX 3070 O8G
Táp: Asus Rog 750W gold
SSD: Samsung 970 evo plus
Ház: Cooler Master H500p mesh
Hűtő: Corsair H115i Elite Capellix

Köszönöm szépen, és bocsi hogyha ilyen egyszerű kérdést teszek fel, de tényleg nem csináltam még ilyet.

Szia!

Pont, hogy ez az ami értékelendő a hozzáállásodban. Az a hülye aki nem kérdez. :slight_smile:

Szóval, először is egy pendrive kell, 8GB-os legalább. Majd töltsd le innen a Microsoft Media Creation Toolt (MMCT) és azzal készíts egy boot-olható meghajtót. (ez maga a pendrive ugye)
https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10

Az MMCT lényegében elvégez mindent ami kell a telepítő pendrive-hoz. (Windows 10 Pro-t válassz, 64 bit-eset)

Kell egy licensz kulcs is, azt sok helyen beszerezheted, nagyon olcsón. Ha kell segítség hozzá, szólj.

Nézd meg ezt a videót, csak mellőzd a “külső driverszedegető” progit. Hagyd a windows-ra.

Amit javasolnék: az Nvidia drivert konkrétan innen töltsd le és telepítsd, de a Geforce Experiance-t NE kérd, amikor a telepítő kérdezi. Download Drivers | NVIDIA

Ha felállt a Windows 10 és a videokártya driverek is megvannak, akkor telepítsd fel majd az Asus Armoury Crate-et: Armoury Crate - Support
Ebben a programban kb. minden a rendszerhez fontos dolog szerepel, ha kérdésed van jelentkezz, de elég egyértelmű a program használata.

Nagyjából ezek amikre érdemes figyelned, ma már pofonegyszerű telepíteni az op.rendszereket és géphez való driver-eket. :slight_smile:

3 Likes

Kérdés, az 750W-os tápot javasolta valaki, vagy Te választottad? Szerintem kevés lesz.

Ember…

1 Like

köszönöm szépen a fevilágosítást!

Nagyon érthetően leírtad, így szerintem nem lesz gond a telepítéssel. A windows kulcsot honnan szerezzem be?
Van elég sok oldal, de nem tudom honnan lenne érdemes. Az egyik oldalon 3ezer, a másikon 13…

Ha esetleg tudnál küldeni egy oldalt, ahol betudom szerezni, akkor azt megköszönném.:grinning:

A tápegységnek azért választottam 750et, mert az asus 750et ajánl a 3070mellé, az nvidia viszont csak 650et. Ezek tudtommal az i9 és ryzen 9 mellett az ajánlott tápok, így azt gondoltam hogy elég a 750gold. Remélem nem lesz vele gond.

1 Like

Franc, megint elfelejtettem…

@VargaRobi1013 a videónál 5:50-től hagyd a fenébe, hadd telepítse a Windows azt ami kell neki.

2 Likes

Mondjuk innen: https://pixelcodes.com/product/microsoft-windows-10-pro-oem-key/?utm_source=www.allkeyshop.com&utm_medium=referral&utm_campaign=allkeyshop

2.5€ az ára. :smiley:

Háááát, a 750W elég szerény, én minimum 850W-ost vettem volna, de leginkább 1000W-ost. Az erőtartalék fontos a tápegységeknél.

1 Like

Köszönöm szépen, ezt be is szerzem! :grinning:

Igen tudom, több helyen is olvastam hogy az a jó a tápnak hogyha nincs 100% on terhelve.
De szerencsére ezt majd még tudom orvosolni a jövőben, esetleg hogyha majd fejlesztem a ramot, mert az jelenleg csak 2x8Gb.

Valahol meg kellett húzni a határt, a jelenlegi piaci ár miatt. Így is egy kicsit túlköltekeztem😅

Mégegyszer köszi egyébként, nagyon sokat segítettél, és nagyon érthetően leírtad!

1 Like

Nagyon szívesen. :slight_smile: A RAM-okból érdemesebb lett volna egy 4x8-as 2x16-os kit-et venned, mert az utólagos bővítésre sok esetben érzékenyek (főleg AMD) rendszerek. Ettől függetlenül azért lehet, csak biztosabb, ha egyazon gyártásból érkeznek a modulok. (főleg mostanában :frowning: )

A tápegységedet megnéztem két PSU kalkulátorral is: a Seasonic min. 750W-ost ír, a be quite! pedig úgy fogalmaz, hogy az ő 750W-os tápegységükkel kb. ~76%-os a kihasználtság. (persze ez függ még az alaplap energiafelvételtől, az RGB-s cuccoktól, a ventilátorok mennyiségétől, ill. a tuningtól /ami esetünkben jelen van kicsit, mivel a ROG O8G gyárilag OC-s videokártya/, etc., etc.)

1 Like

Igen, épp ezért majd a késöbbiekben egy 4x8at szeretnék beszerezni.
Nem úgy gondoltam, hogy ez mellé rakok még 2x8at, amiatt is amit írtál, mert lehetséges hogy eléggé eltérnek a modulok, még akkor is ha mindkettő elvileg ugyanaz.

A ram sebességét a biosban, az xmp profilban csak átállítom majd 3600ra, ugye a ram gyári sebességére, de ezen kívül nem szeretném tuningolni manuálisan semmit.

Más egyebet akkor nem szükséges állítani, pl biosban, vagy Windows-son belül, miután kész a telepítés+driverek?
Tehát játszhatok?:sweat_smile::sweat_smile:

1 Like

Ha minden megfelelően működik akkor mehet a játék! :slight_smile:
(beállítások… van rengeteg, de nem feltétlenül szükségszerű, ha működik a gép rendesen)

1 Like

Megcsináltam mindent, feltettem a windowst, telepítettem az armoury-t, letöltöttrm az nvidia drivert. Az armouryn belül vannak különböző driverek még, pl a tools ban az AMD chipset driver és hasonlók, ezeket ugye töltsem le?

A Utility-n belül is vannak olyanok, hogy overlay, deamon tools, stb stb…

Illetve mit jelent az alaplapon az, hogy 9E ?
Ott mit kéne írnia? Ez egy hibakód?

Tényleg bocsi, nem szeretnélek fárasztani az ilyen kérdésekkel, csak nekem ez nagyon kínai. Ez elött sosem csináltam ilyeneket.

Köszönöm!

Nagyszerű! :slight_smile:

Igen, a chipset, audio, ilyen-olyan controller, etc. drivereket töltsd le.

Szerintem Overwolf lesz az az overlay, de nem vagyok benne biztos.

Onnan igazán nem fontos leszedni semmit, csak amit gondolsz, hogy érdemes. (rá tudsz keresni a különböző progikra, nem kifejezetten Asus-hoz vannak, csak ők hasznosnak gondolják)
Talán a CPUID-t érdemes letöltetned vele, az egy hasznos kis progi.

Amit talán érdemes leszedned, azaz Aura (az RGB világításhoz), ill. nem tudom, hogy telepítéskor ajánlotta-e vagy sem (nem emlékszem, hogy nálam hogy is volt :smiley: ), az Asus AI Suite 3-at. Ha nem innen szedd le és tedd fel, mert ott aztán minden finomság megtalálható és állítható. Ez a Te lapodhoz való: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/14Utilities/Ai_stuite3-3.00.69_DIP5-2.00.55_System_Information-2.00.09.zip

Q-Code-nak hívjuk az Asus lapoknál ezt a kijelzési formát, ami igen, hibakód megjelenítésre való elsősorban, vagy diagnosztikára, de esetedben az “9E” azt jelenti, hogy a TPM be van kapcsolva a BIOS-ban és működik. Ki kéne kapcsolnod a BIOS-ban, mert felesleges, a win11-nek kell, de azt még nagyon soká érdemes telepíteni. Hogy mi is az, azt itt elolvashatod:

https://support.microsoft.com/hu-hu/topic/mi-a-tpm-705f241d-025d-4470-80c5-4feeb24fa1ee

Ezen felül BIOS-t lenne még jó frissíteni, ha eddig nem tetted meg.

Semmi gond, szívesen segítek :slight_smile: , főleg egy Asus fannak. :smiley:

2 Likes

Sikeresen beállítottam az Xmp-t is, mostmár 3600on mennek a ramok. Aktiváltam a windows-t is, igazából szerintem majdnem minden kész.

A 9C-t még nem állítottam be, hogy ne írja. Nem igazán találtam meg a biosban hogy hol kell.

Letöltöttem az Asus Ai Suite 3 at is, illetve még pár dolgot amit ajánlott az armoury.

Azt le tudom ellenőrizni, hogy volt-e frissitve a bios? Mert nem én raktam össze a gépet, hanem összerakással rendeltem meg a FirstShop-tól, és kértem bios frissitést is rá.

Nagyon hálás vagyok egyébként, hogy ennyit segítesz!

Ha a startmenüben beírod, hogy “rendszerinformáció”, kidob egy ablakot és ott azonnal lehet látni, hogy “BIOS verzió/dátum” és Neked a “Ver. 2423, 2021/08/26” kell látnod, az a legfrissebb.

9E :slight_smile: Ha nem zavar, akkor nem feltétlenül fontos kikapcsolnod, sokat nem számít. Sőt, inkább hagyd is úgy. (nem tudom, hogy mennyire befolyásolná a Windows-t és nem szeretném, ha újra kellene emiatt telepítened :smiley: ) Majd, ha újra akarod pakolni, akkor elég lesz. Vagy ha kötözködik.
AMD fTPM-néven találod egyébként a BIOS-ban, az Advanced fül alatt. (ehhez lehet, hogy át kell lőni “EZ Mode”-ról “Advanced Mode”-ra a BIOS felületét)
Itt részletesen taglal minden lehetséges beállítást a dokumentum a BIOS-ról, ha van kedved olvasd majd át:

Nagyon szívesen segítek, végülis önként vagyok itt. :smiley: Leginkább azért, hogy a - háát, jó ~23 év alatt gyűjtött dolgaimat át tudjam adni a fiataloknak/kevésbé hozzáértőknek. :slight_smile:

Spoiler

(nekem anno az első PC-mnél amit Karácsonyra kaptam 10-12 évesen nem volt senki aki segítsen, csak napokkal rá és elég mély nyomot hagyott bennem, mind a szentesti szomorúság, hogy van végre saját gépem, csak épp “használhatatlan”, ill., azóta van egyfajta gyűlöletem a PC boltokkal és azok “tipikus” üzemeltetőivel… nyilván tisztelet a kivételnek)

2 Likes

A verzószám stimmel, Ver.2423 csak a dátumnál azt írja nekem, hogy 2021. 08. 09.

Egyelőre így hagyom, még a végén valamit elrontok :'D
Engem nem zavar, csak az számít hogy működjön minden rendesen.

Szerinted miért lehet az, hogy például PubG közben néha 250Wattot fogyaszt a videókártya, és 90-100% a kihasználtság, viszont sokszor van olyan hogy 80wattot fogyaszt, 30% os kihasználtsággal, olyankor az fsp em is nagyon leesik. Ezt reggel még nem tapasztaltam, lehetséges hogy valamit elállíthattam?

Én 17éves vagyok, és hát elég sokat spóróltam erre a gépre, +a szüleim szerencsére kitudtak pótolni egy kevéssel. Azért is kérdezgetek ennyit, mert ez az első ilyen PC-m, és eddig ahogy mondtam egyátalán nem csináltam ilyeneket, és hát nem is tudom mit csinálnék ha te nem lennél :smile:

1 Like

Akkor okés, lehet, hogy az Asus honlapján írták el, a verziószám a lényegesebb.

Ez egy nehezebb kérdés. Az Ai Suite-ban állítgattál a VGA-val kapcsolatos dolgokat? A hőmérsékletek hogy állnak 90-100%-nál a videokártyával? Ezt legegyszerűbben a HWInfo nevű progival tudnád lemérni, úgy, hogy elindítod és fut a háttérben és log-olja a dolgokat.
Igazából 3 dolog tudja ezt okozni legtöbb esetben:

  • gyenge táp
  • túlmelegedés miatt a proci thermal throttling-ol, azaz visszavesz az erejéből, hogy hűljön és akkor minden lelassul, a videokártya is
  • szoftveres gond

A Windows-ban az energiakezelőben állítsd át a lehetőséget “Teljesítmény centrikus mód”-ra.
Telepítsd fel ezt: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/Graphic%20Card/Unique_Applications/GPUTweakII-Version2380.exe és nézd meg, hogy milyen beállításban van. Pontosan nem emlékszem, a lehetőségekre, de biztos van egy OC mód, amit állíts vissza “nem OC”-ra. :smiley:

Ill., a VGA BIOS-hoz is van frissítés, V3-as a legutóbbi firmware. (ezt futtasd le: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/Graphic%20Card/NVIDIA/Utilities/RTX3070_V3.exe)

Azt elhiszem. :smiley: A kérdezgetés pedig teljesen rendben van, az a hülye aki nem kérdez.

UPDATE: Találtam egy lehetséges megoldást a videokártya problémára külföldi fórumon:

The problem is HPET. To disable HPET:

Press the windows button type “device manager” In there go to system devices. Find the “High precision event timer” Right-click on it and select “disable device”, then close that window.

After that windows button again type cmd and run it as an administrator. Then type this command there without the quotes
“bcdedit /deletevalue useplatformclock” Press enter then exit and restart your computer your game should run buttery smooth after that hopefully.

Ill., egy másik:

1. Uninstall ASUS AI SUITE !
2. Check CPU POWER PLAN, for comparison, set it to HIGH PERFORMANCE.
3. Go to Nvidia control panel → Adjust image settings → choose USE THE ADVANCED 3D IMAGE SETTINGS → click TAKE ME THERE or MANAGE 3D SETTINGS → set POWER MANAGEMENT MODE to PREFER MAXIMUM PERFORMANCE
4. Flash your BIOS and enable the XMP PROFILE for your DRAM.

1 Like

Átállítottam, illetve megnéztem a hőfokokat is. A gpu olyan 55-65fok közöt mozog pl pubg közben.

A VGA BIos-t lefuttattam, azt írta hogy nincs szükség a frissítésre.

Ezt még nem próbáltam megcsinálni, mert most igazából van egy szerintem még nagyobb problémám😅

Tehát az a probléma jelenleg, hogy amikor bekapcsolom a gépet akkor a monitor azt írja, hogy ^no signal entering the power saving mode shortly.^
Ezt már írta tegnap is, de ott kihúztam-bedugtam megoldódott, viszont most nem.

Ui: ezt sikerült megoldani, mindent kihúztam és mindent bedugtam újra, viszont kikapcsolásnál még mindig kiírja 2-3mp ig mielött kikapcsolna monitor.

Azt megcsináltam, hogy a Q-Code AA Legyen, melyik a legjobb program a cpu monitorozásra? Mert kiváncsi vagyok a játék közbeni hőfokokra.

Illetve a bios flashelés az egyenlő a bios update-el?

1 Like

Ez teljesen normális, monitora válogatja, hogy mit ír ki és mennyi ideig, miután lekapcsoltad a gépet. Azt jelenti, hogy észlelte, hogy nincs jel, ezért alvó módba teszi magát. Ennek így kell működnie.
Egyébként milyen monitor?

Bocsi, tényleg fáradt vagyok, félreolvastam. Érdemes lenne egy BIOS reset-et nyomnod. Sorrend:

  • Gép lekapcs, tápkábel kihúz
  • Ház oldala le
  • A képen látható két pin-t egy csavarhúzóval (vagy bármilyen fémtárggyal) össze kell érinteni (rövidre zárni) 5-10 másodperig
  • Vissza minden
  • BIOS-ba belépve újra beállítani a dolgokat

(CLRTC-nek írja a kézikönyv, de CMOS clear-nek is szokták hívni = ez a BIOS reset egyébként)

Nah, ügyes vagy! Talán az MSI Afterburner-t javasolnám. Itt van is egy rövid videó, hogy mit, hogy állítgathatsz: MSI Afterburner On Screen Display 2020 - YouTube

Igen is, meg nem is. A “flashelés” szót inkább olyankor használjuk amikor egy “rákényszerítünk” egy más firmware-t az adott chip-re, míg az “update” az a meglévő firmware frissítése (vagy legalábbis az eredeti firmware újított változatának “flashelése” :smiley: ), értelem szerűen.
De igazából a “flash”-t mondhatjuk az “update”-re is, fordítva viszont nem. Ez a “flash” olyan így is oké, úgy is oké kifejezés. Ha nem érthető amit írtam, szólj, elég fáradt vagyok jelenleg.

2 Likes

Itt pontosan milyen dolgok állítására gondolsz? Például az XMP?

Érthető, viszont ez a megoldás amit írtál akkor pontosan mit is csinál?

reset-eli az egész biost? vagyis csak nem értem hogy ilyenkor pontosan mit is csinálok a géppel, és mi fog változni miután megcsináltam. Illetve minek kell történnie hoghya sikerüt?

Tudom, hogy még jobban lefárasztalak az ilyen hülye kérdésekkel, és tényleg bocsánat, csak még nagyon kínai nekem ez az egész.
Azt hittem, hogy csak bedugom a kábeleket és minden fain :sweat_smile:

Köszönöm, én is erre gondoltam egyébként, akkor most először ezt megnézem, mert kiváncsi vagyok tényleg a hőfokokra.

Edit: 60-63 fok között van a CPU Játék közben, 4850Mhz en megy. A GPU Is átlag 65 fokon megy 1900-2000Mhz en.

LG 27GL850-B

Edit:

Megcsináltam, utána ez volt. Nyomta f1 et, a biosban 40fok a cpu, minden alap volt, legalábbis a ram visszállítodott, gondolom akkor minden más is.