Új pc fagyás - help


#1

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem: alig egy hónapja vásárolt gépem fagy. Elfeketedik a kép, a hang folytatódik, mintha a háttérben futna tovább majd rotty elhal teljesen. De van hogy percekig jön a hang még.
Az alábbi a konfig:
MB: Asrock B450 Pro4
CPU: AMD Ryzen 5 2600 3.4GHz
RAM: Patriot Viper Elite 16GB 2666MHz DDR4 (2x8Gb kit)
VGA: Sapphire Radeon RX 590 8GB Nitro+ OC
SSD: Crucial MX500 500GB 2.5"
HDD: 1TB Seagate 3.5" 7200rpm 64MB SATAIII
PSU: FSP 550W HYDRO GE 550
Ház: Zalman i3edge

Először csak driver hibának hittem a vknál mert játék közben halt le, igy volt driver csere, régi driver új driver, és DDU-val is leszedtem a drivert. Utána mivel eseménynaplóban bugcheck report volt ezért a ramra gyanakodtam mert neten azzal hozták kapcsolatba. Teszteltem őket külön külön, mindegyikkel fagyott. Beraktam mindkettőt, majd memtest 0 hibával.
Akkor elkezdtem a tápra gyanakodni hátha kevés. Lehúztam fölös vinyókat, meg ventit, fölös usb ellátás, hogy csak a létszükséglet legyen és így is fagy. Újra a vkra gyanakodtam, kértem kölcsön másikat, beraktam, azzal is fagy.
És most már meguntam az egészet és tököm tele. Valaki tud tippet adni mit próbáljak? Vagy hogy mi lehet a gond? Vagy vigyem be aqua szervízbe az egész gépet? (Mer am ott vettem az alktrészeket)
Az érdekes, amit tesztekkel kiderítettem, hogyha nagyobb terhelést kap a gép akkor adja meg magát. Pl netezéskor, filmezéskor minden oké,de mondjuk egy witcher 3 fixen leöli perceken belül.
Bármi segítség jól jön.
Előre is köszi.


#2

A proci mennyire melegszik?
Ha nem megfelelő a hűtése és túlmelegszik a rendszer autómatikusan visszafogja a procit. Ez is okozhatja a fagyásokat.


#3

Bios a legfrissebb? Ramnak az XMP profil be van állítva?


#4

77-78 foknál tetőzik annál csak Prime95 huzamosabb futtatása melegíti jobban.

@meteoric87 hát a bios jó kérdés, megnézem majd. A ramnak meg volt beállítva xmp profil, de teszteléskor belőttem a biost defaultra, szal most nincs. De mikor volt beállítva akkor is fagyott meg most is.


#5

A ryzen procikat be kell hangolni, “optimalizálni” kevésbé melegednek stb…

Prime 95-t meg ne futtass, csak aida64-et, a géped a büdös életbe nem kap olyan terhelést, mint a prime 95 alatt. Full irreális adatokat közöl.


#6

Tünetekből és leírtakból ítélve valószínűleg alaplap.

Ryzen Master ugye nincs felrakva és esetleg “Game Mode”-ra kapcsolva?


#7

Nem tudok róla hogy fent lenne. Nem szoktam ilyen plusz utility progikat felrakni csak sima driverek meg ugye vk kezelő szoftver mint geforce experience vagy crimson.
És akkor szervíz vagy próbáljak meg egy buos frissítést ha nem lenne fent a legújabb?


#8

na meglestem, jelenleg 1.50-es verzió van fent a biosból. A gyártónál pedig 3.10 a legújabb build.
Kérdésem hogy mehet egyből a 3.10-re flashelés vagy kell egy közbenső buildet is feltennem?
Továbbá a honlapon azt írják hogy vmi amd allinone pacckot is fel kell majd tennem, ez kell nekem vagy nem?


#9

Mehet egyből a legfrisebb


#10

Na mi van akkor, ha felraktam az új biost, beraktam mindent gyáriba és úgy kifagyott, ha pedig követtem a videót és beállítottam a ramokat meg beadtam -50mv-nyi offsetet és úgy meg most megy?
Oké, hogy így akkor tudnám használni, de alapesetben ennek gyári beállítások mellett ismennie kéne nem?
Kicsit tanácstalan vagyok.


#11

Offset-nek akkor van igazából értelme ha X-es chiped van, mert csak azon van XFR. Magasabbra boostolhat, ha van elég headroom a VRM-ben, EDC-ben, meg a hűtőben…

Akkor mehet a géped probléma mentesen kézi memória beállítással, ha korrupt az SPD infó valamelyik modulon és hülyeséget olvas ki és állít be a BIOS ha bekapcsolod az XMP-t.

Szóval ha a főidőzítések megadásával és 1.35V-os memória feszültséggel megy, a subtimingokat meg ráhagyod az IMC-re, hogy sakkozza ki és úgy megy a géped probléma mentesen akkor használd nyugodtan, semmi extráról nem maradsz le.


#12

És ha már benne vagy az állítgatásban, a legtöbb 2666mhz ram egész simán megy 3000-en. :wink: