Új Ryzen pc fagyás


#1

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Januárban összeraktam egy új Ryzen pc-t és sajnos valamilyen okból random lefagy.
Több játék közben is fagy de van hogy napokig jó majd fekete kép és csak a restart gomb segít, utána viszont kb. negyed óránként megáll… .Amikor visszalépek a windowsba kiírja a gpu driver, hogy a Wattman beállításai visszaálltak az alapértelmezettre(ha azon voltak akkor is)
Visszavittem vásárlás után pár nappal az Aquába ,hogy ez a bajom és nézzék meg. Újrahúzták a Windows-t. Ment egy napig kb majd megint fagyás.
Megint visszavittem és beküldték a központi szervizbe ahol 2 hét után arra jutottak hogy minden rendben van.
Idézem:
„A terméket több terhelési, és stabilitásteszt alatt vizsgáltuk, ezek közül egyik alatt sem mutatta szervizben hibás működés jelét egyik hardware sem. A terméket ezek után folyamatosan újraindítgattuk, majd leállítgattuk, és úgy kapcsoltuk be ismét, de egy alkalommal sem kaptunk hibára utaló jelet. A tápot kimértük, ahol a gyári specifikációk szerinti adatokat kaptuk.
VGA is külön teszten volt a mi gépünkben is, memtest is futott rajta több mint 40 óra összesen.”
Visszakaptam majd este megint fagyott.
Néztem külföldi fórumokat is de nem igazán vált be egyik javaslatuk sem.
Rengeteg bios beállítást kipróbáltam.
Próbáltam azt is hogy a gpu driver beállításait állítom át(egy youtube videóban mutatták hogy ha ez a Wattman probléma van akkor mit kell állítani hogy jó legyen) de ez is hasztalan.
Vettem 2 napja egy új alaplapot, mert sok helyen írták hogy az Asrock ab350m pro4-nek ez gyári hibája de az Asus B450 TUF is csinálja.
Most ott tartok ,hogy ötletem sincs…
Volt valakinek hasonló problémája?

A számítógépem adatai.
CPU: Ryzen 7 1700 3000MHZ
Alaplap: Asrock ab350m pro 4 -> ASUS TUF B450 Plus Gaming
RAM: G Skill Aegis DDR4 16GB(2x8) 3000 MHZ
GPU: Shapphire Pulse RX580 8GB
Táp:Chieftec smart 600w
SSD:Samsung 970 Evo M.2
HDD: WD Blue 1TB
Eredeti Win10 64bit.


#2

Hát az a táp nagyon kérdéses minőségű, nem is értem mit keres egy ilyen buildben


#3

“A tápot kimértük, ahol a gyári specifikációk szerinti adatokat kaptuk.”

Sajnos ettől ez még egy elég rossz fajta táp… Én azzal próbálnám, hogy szerezz egy tápot akár kölcsönbe, hogy próbáld ki.


#4

Az aquánál ajánlották…


#5

Vannak dolgok amik nem változnak… Az ég kék, a fű zöld, az aquások meg nagyképű parasztok, akik ahol tudják, átb*sszák azt, akinek segítség kell/nem ért annyira hozzá… :frowning:

Ha a táp lesz a ludas ebben a hibában, ha nem, ilyen tápot az ember nem ajánl ilyen gépbe… Legfeljebb ha mamának rak össze az ember 50k-ért egy gépet skype-ozni…


#6

Szerintetek egy Fortron Hyper S 700 jó lehet a mostani helyett?


#7

Nekem is volt ugyan ez a hibám, nem a táp itt a baj, a windowsal van sajnos valami probléma én ugyan ezzel szenvedtem kb 3 hónapig majd egyszer csak megjavult a gép, most feltelepitette a legújabb Windows frissítést a gép majd megint elkezdte ugyan azt csak még rosszabbul.
Sajnos szerintem itt a Ryzen procikkal van valami furcsa anomália mert már sok helyen olvastam itt a fórumon is emberektől ugyan ezt a problémát, de sehol nem találtam egyértelmű választ.

Amit tudok tanácsolni, hogy próbálj meg valami másik verziójú Windowst hátha ott fog futni normálisan. Mert nekem a táp csere nem segített.


#8

Egyet tudok érteni az előttem szólókkal, én még hozzátenném, hogy ram is lehet, az szokott még ilyen anomáliákat csinálni, lehet hogy nem szereti a lap, vagy kifogtad a legrosszabbat a szilikonlottón, egy hibás ram modul (1 a millióból kb. Xd). Szóval én azt mindenképp megnézném. A ryzenek amúgy is ram érzékenyek.


#10

Fortron az FSP. :slight_smile:


@posch89 Én azt mondom 90% hogy a táp gyengusz, ebből a mondatból ítélve. Valószínűleg a tápegység 12V-os ága nem bírja. Gondolom játék közben dobja el magát miután elmelegszik, majd újra indítás után azért telik rövidebb időbe, mert nincs ideje visszahülnie.

Amikor visszalépek a windowsba kiírja a gpu driver, hogy a Wattman beállításai visszaálltak az alapértelmezettre

Belépő szintű tápegységet ne vegyünk már ilyen géphez please.


@vakeger BIOS és chipset driverek frissek?


#11

Később rájöttem :man_facepalming:


#12

Jaja, minden létező dolgot megcsináltam amit lehetett, semmi nem használt majd varázsütésre egy nap megjavult, táp cserém is volt közbe de az se használt ezért írtam, hogy a windowsal is lehet probléma.


#13

Friss bios friss driverek.


#14

XMP be van kapcsolva?


#15

Elvileg igen. Az asrock alaplapnál igen. Az asusnál asszem máshogy hívják talán oc profil vagy valami hasonló. Nem tudom. Megnézem ha hazaértem.


#16

Azt már @vakeger kollégájának írtam, továbbra is tartom hogy a táp a gyenge láncszem a hiba üzenet miatt.


#17

Az a táp amit írtam jó? Fsp hyper s 700


#18

Régi design, a mostaninál biztos jobb, de igazából nem feltétlen a nagy ráírt szám a mérvadó, ha tartósan nem tudja leadni a névleges teljesítményt ami rá van írva…

Inkább ezekkel támadj 20e Ft körül. Mondanám hogy BitFenix Formula 550 / 650W de éppen megint elfogyott kishazánkban…


#19

Múlt héten történt, amikor a frissen összerakott gépem állandóan kékhalált kapott.
-Ryzen 5 2600

  • Gigabyte B450 AORUS ELITE alaplap
  • FSP 650W Hydro GE 80+ Gold
  • HyperX 16GB KIT 3200MHz DDR4 CL16 Predator RGB
    -Asus GTX 1070

Utána olvastam a dolgoknak és láttam a fórumon erre vonatkozó kérdéseket válaszokat de semmi sem segített. (teszteltem a ramokat… stb stb)

Majd egyszer csak gondoltam egyet és felraktam 1 játékot. Elkezdtem játszani a ramokkal. Ha 2 volt benne a betöltésnél kékhalált kaptam. Amikor 1 akkor minden rendben müködött. Próbáltam a ram foglalatokat is… mindig ment mindegyik foglalatban ha csak 1 db ram volt benne.

Majd valamilyen szikra folytán az XMP- vissza vettem 3000Mhz-re. Láss csodát minden megy soha egyszer sem kaptam újra hibaüzenetet.

Csak most egy kicsit idegesít h miért nem tudom max-on használni a Ram-at…


#20

Megrendeltem ezt

80gold talán nem lesz annyira szar.


#21

Két dolgot nézz meg:

  1. Melyik BIOS revízión vagy.
  2. Balról jobbra a második és a negyedik slotban legyen a RAM.

Ha friss BIOS-szal és az ajánlott helyen sem megy 3200-on, akkor Ryzen DRAM calculator és Typhoon Burner kombóval szerelkezz fel, a tutorial szerint állítsd be kézzel a memóriát ha szorosabb időzítést szeretnél. Preferáltan SAFE baseline számítással.

Másik verzió hogy kézzel beállítod a memória feszültséget 1.35V-ra, SoC feszültséget 1.085-re, memória órajelet 3200-ra és a fő időzítéseket belövöd kézzel. Azokott vannak a stick oldalán a matricán. Aztán a többi hagyod auto-n és az IMC kisakkozza, ha feltudja tréningelni a RAM-ot azon az órajelen.