Új SSD vásárlása

Sziasztok!

A problémám az lenne, hogy van egy ASUS ROG GL552VW-CN517D (az i5-ös) laptopom, amibe SSD-t szeretnék vásárolni. Túlzottan nem értek hozzá. A laptop aljára az van írva, hogy M.2 2280 SSD support only. A kérdésem az lenne, hogy egy Samsung 960 EVO SSD beszerelhető-e ebbe a típusú laptopba?
Azt írták az SSD-nél, hogy merevlemez interfész PCI Express.

Nem tudom mit kellene még leírnom, hogy minél több információt adjak, szóval egyelőre ennyi lenne…

A válaszokat előre is köszönöm.

Elvileg mehet bele nyugodtan, bár lehet jobban járnál inkább nagyobb kapacitású de SATA felületű SSD-vel.

Arra figyelj hogy ha NVMe (PCI Express) SSD-t veszel, arra csak UEFI módban lehet majd telepíteni OS-t. Érdemes a hozzá való drivert és az Intel chipset és RST drivereket ugyanazon vagy egy másik pendrive-on tartani, ha esetleg nem ismerné fel a telepítő.

Azt írja, hogy M.2 support only. Ebből gondoltam, hogy sima SATA nem megy bele. Vagy igen? :smiley:
Alapból is csak UEFI módban lehet a lapira oprendszert rakni, abból is csak Win10-el működik rendesen.

Ahh sorry, utána olvastál az SSD supportnak ennél a laposnál és támogat PCIe-t… My bad. :hushed:

Nem az M.2-es slottól függ hogy NVMe (PCIe) vagy SATA módot támogat, hanem a vezérlőtől amire rá van kötve. Vannak M.2 csatlakozós SATA SDD meghajtók is. Kicsit utána járva elvileg csak M.2 SATA meghajtókat eszik a géped, akkor viszont csak azok közül válogass.

GL552VW-t elvileg két féle alaplappal szerelik / szerelték és attól függően vagy csak M.2 SATA3 vagy M.2 SATA3 és M.2 PCIe támogatásod is van.

Azt mondanám hogy kérdezd meg az itthoni ASUS Supportot hogy neked melyik jutott. Elvileg sorozat szám alapján megtudják neked mondani hogy nyert-e vagy sem, aztán annak függvényében rendelj meghajtót.

Valahogy nem tudom megnézni, csak supporttól tudom megkérdezni?

Hátha az ASUS support fórumon az ott dolgozók szériaszámot kérnek hozzá, akkor valószínűleg nincs egyszerűbb általad kivitelezhető módszer. :frowning:

Rendben, akkor megpróbálkozok ott :confused: Köszönöm a válaszodat. :slight_smile:

1 kedvelés

Még sosem volt rá szükségem de én ebben a helyzetben megpróbálnám egy HwInfo-val is kideríteni pontosan a csatlakozó mögött milyen interface támogatás áll.

Egyébként ha csak UEFI módban telepíthető OS ( ami érdekes, ennek kikapcsolhatónak kellene lennie, legalábbis a secure módot ki kellene tudnod kapcsolni ha olyan OS-t szeretnél bootolni aminek nincs digitális aláírása ( pl.: UBCD ) mivel másképp nem lenne rá lehetőséged, de ebben az esetben egyből nem UEFI boot jön létre ) akkor a gépnek fogadnia kellene a PCI alapú m.2-es SSD-ket is. Legalábbis szerintem.

Egyébként minden M.2 -es aljzat képes egyszerre fogadni SATA és PCI alapú eszközöket is. Talán maga a socket segítségedre lehet ha szétszeded. Mivel ha a géped támogat olyan M.2 PCI SSD-t ami X4 sávot használ csak és kizárólag M típusú socket lehet a gépedben. A többi típusú socket X2 szálig enged, de ezek is univerzálisak a SATA / PCI csatlakozás szempontjából.

Szóval a kérdés az, hogy a gép tud-e X4 sávot, és meg van a válasz. Ha X2 akkor még mindig lehet csak SATA, csak PCI vagy mindkettő.

10

3 kedvelés

Most ebből nekem megint az jön le, hogy ha azt írják rá, hogy 2280-ast lehet belerakni csak, akkor nem támogatja a Socket 3-at, tehát PCIe x4-et nem tud kezelni. Vagy ez csak nekem tűnik ilyen egyszerűnek?

A 2280 az SSD fizikai méretére utal. Az-az 8cm hosszú. Azért fontos, hogy mikor vásárolsz tudjad mekkora fér bele. A képen csak illusztrációként jelenik meg az a méret. Nincs egyenes összefüggésben azzal hogy milyen (SATA és/vagy PCI) támogatással bír az alaplapod.

747b7f96e4dc4566968e13c664c922cd

Szerk.: innen letöltheted a HwInfo-s programot, lehet megmondja mi lakik a gépben :slight_smile:
https://www.hwinfo.com/

2 kedvelés


Ez alapján gondolom akkor te már meg tudod mondani nekem :smiley:

PCIe csatolós NVMe tárolókról legalábbis Windows-zal legacy módban bootolni nem lehet és kizárólag GPT partíciókkal működnek, MBR-rel nem. Előbbit viszont csak UEFI módban fog elvileg létrehozni a Windows 10 telepítő, legalábbis ha nem maradtam le valamiről.

@neoxafonok Ne a két méretet nézd, hanem a foglalatot alatta.

Háttér tárakhoz M.2 B-key és M-key kiviteleket használják háttértárakhoz. Amúgy ennyi féle verzióban és méretben vannak M.2-es “bővítőkártyák”:

Igen, az világos, hogy PCIe ssd-ről csak UEFI alatt lehet bootolni. Egyébként gondoltam, hogy olyan nem szokott lenni( legalábbis én még nem láttam), hogy csak UEFI módban lehessen indítani a gépet.
UEFI + WIN10 páros mindig GPT partíciót hoz létre, ez biztos.

1 kedvelés

Szóval akkor http://www.samsung.com/hu/memory-storage/960-evo-nvme-m-2-ssd/MZ-V6E250BW/ őt, bele kellene tudnom tenni?

Az alapján amiket küldtetek, nekem úgy jön le, hogy ez B-key-es, ami PCIe x2-es ssd-knél van felsorolva a táblázatban. Vagy tévedek?

Szerintem ha 2db PCIe x1-es ( ebből pedig egyiknek a Wi-fi kártyának kellene lennie) foglalat érhető el (X16 a VGA lesz), akkor csak SATA-s M.2-es ssd-kel bír ez a lap. Nem tudok olyan M.2-es foglalatról ami x1 PCIe szálat használna.

De ha a programban lenyitod a motherboard fület, ott részletesebb információkat kapsz, amivel rájöhetsz pontosan mi a helyzet.

image

A bővítőpanelben ez a csatlakozó az ssd-é. Ha ez mond valamit kép alapján…

Sajnos ebből nem tudom megmondani neked, hogy jó e bele a PCIe SSD. De véleményem szerint egy 850 EVO Sata SSD tökéletesen megfelelne neked.