Új változatú GeForce GT 1030 DDR4 - a kártya, amit nagy ívben kerülj el!

Sziasztok!

Nem szoktam témát nyitni, de úgy érzem, ez sokak számára fontos lehet, főleg azoknak, akik kevés pénzből szeretnének új alkatrészekből gépet építeni. Bő egy hónappal ezelőtt az NVIDIA bejelentette, hogy piacra dobja a GeForce GT 1030 (10 dollárral, értsd, 3 ezer forinttal) olcsóbb változatát, melyet a drasztikus különbségek ellenére ugyanazon terméknév alatt forgalmaz majd. Lássuk, miben tér el az új változat az eddigiektől.

  • DDR4 memória (szemben az eddigi GDDR5-tel)
  • 16.8 GB/mp memória sávszélesség (szemben az eddigi 48(!) GB/mp-vel)
  • 1379 MHz GPU Boost órajel (szemben az eddigi 1468 MHz-cel)

Hivatalos összehasonlító táblázat

Miért probléma ez?

A belépő, alsó-középkategóriás grafikus kártyák jellemzően nem csak azért lassabbak a drágább példányoknál, mert kevesebb számoló- és feldolgozó egység található bennük, hanem azért is, mert 64 bites memóriabusszal és alacsony órajel memóriachipekkel szerelik őket, ezáltal az elérhető memória sávszélességük is csekély. Mihez kell nagy sávszélesség? Például nagyobb felbontású textúrákhoz, élsimításhoz és minden olyan dologhoz, mely extrém módon használja a kártyán található memóriát.

A DDR4-es memória chipek a GDDR5-höz társaikhoz képest lényegesebb olcsóbban szerezhetők be, többek között ilyen chipeket találunk a DDR4-es asztali RAM-okon is. Az NVIDIA azzal, hogy a korábbi (effektív) 6 GHz-es GDDR5 RAM-okat 2.1 GHz-es DDR4-ekre cserélte, a grafikus mag számára igencsak fontos memória sávszélességet közel a harmadára csökkentette. Hogy mennyit számít ez a gyakorlatban? Íme:

Mint látható, a DDR4 memóriával szerelt GeForce GT 1030 teljesítménye a fele a régóta piacon lévő GDDR5 VRAM-okkal szerelt társáénak. Mindezt közel azonos áron, ugyanazon terméknév alatt értékesítve. Ha azt mondom, hogy ez gusztustalan húzás és a felhasználók hülyének nézése, illetve átverése, akkor még nagyon finoman fogalmaztam.

Mivel nem várható el senkitől, hogy napra kész legyen a hardverek (és így a videokártyák) világában, összegyűjtöttem Nektek azokat a GT 1030-akat, melyeket már DDR4 memóriával szereltek, így el tudjátok kerülni, hogy ne azt kapjátok, amiért valójában fizetni szerettek volna - bár a dobozon és a termék nevében jó esetben feltüntetik, melyik változatról van szó.

Asus:
PH-GT1030-O2GD4

EVGA:
02G-P4-6232-KR

Gainward:
426018336-4085 (vonalkód)

Gigabyte:
GV-N1030D4-2GL

MSI:
GeForce® GT 1030 2GD4 LP OC
GeForce® GT 1030 2GHD4 LP OC

Palit:
NEC103000646-1082F

Melyik GeForce GT 1030-at vegyem akkor?

A helyzet az, hogy egyre kevésbé éri meg az árát a GT 1030. Amíg a bányászok miatt a közép- és felső kategóriás videokártyák ára az egekbe szökött, addig a 25 ezer forint körül beszerezhető GeForce GT 1030 mondhatni “megérte a pénzét”, sokan átmeneti megoldás miatt is vettek belőle. Mostanra viszont az árak elindultak lefelé és míg a lényegesen gyorsabb GeForce GTX 1050-et már 45 ezer forint körül be lehet szerezni, a GT 1030-ak ára egyáltalán nem változott - még úgy sem, hogy piacra kerültek a DDR4-es verziók. Bizony, van olyan DDR4-es GT 1030, amit 28-30 ezer forintért árulnak és sajnos lesz is, aki meg fogja venni.

Ha mindenképpen GT 1030-at szeretnél, akkor az egyik legéletképesebb példány a Gainward SilentFX változata 27 ezer forint körül. Ha új gépet építesz és alsó-középkategóriás processzorban gondolkodsz, akkor az AMD Ryzen 3 2200G-vel sokkal jobban jársz, hiszen a 32-33 ezer forintot kifizetve érte nem csak egy derék négymagos CPU-t, hanem egy GDDR5-ös GT 1030-hoz hasonló teljesítménnyel bíró integrált videokártyát is kapsz.

Remélem, hogy tudtam segíteni :slight_smile:

16 Likes

@sutyomatic Ez esetleg mehetne a build ajánlóba is?

Huh, köszi a topikot, nem is hallottam az új változatról, de így már képbe vagyok. :smiley:

Beollózhatom, de lehet egyszerűbb lenne ezt kitűzni vagy cross-linkelem vagy valami…

GT1030 / RX 550 nincs egyik ajánlott buildben sem, 2200G és 2400G mellé érthető okokból nem kell.
Pentium G5400 + low-end GPU kombót meg nem ajánlunk, mert a 2C/4T az új AAA gamekben kezd ha nem is egyenesen kevés, de van ahol kezd sovány lenni már most.

Hívhatták volna GT 1020-nak, de akkor az átlag vásárló nem szívja be. De azért szólnék hogy notebookokban is tessék figyelni mert not all MX150’s were created equally. Vannak laposok amikbe csak a 10W-os változat van, és az jóval lassabb érthető okokból mint a 25W TDP-s variáns. Bár itt viszonylag “egyszerűen” szűrhető a dolog, az alacsonyabb fogyasztású megoldás általában a gyűde-hordozható ultra-book-okban szokott lenni.

Minden esetre azért tessék figyelni erre is.

2 Likes

Miért? Gt 710 is volt. :smiley:

1 Like

Igen, csak tudod Átlag Jóska besétál a bótba és a termék mellé kirakott specifikációs papírt nézi. Azt fogja megvenni amiben nagyobbak a számok egyforma áron.

Na, ebben igazad van.
@60wattosneo az intelnél is ezt figyelhetjük meg…

Van valami hivatalos indok az Nvidia-tól, hogy mi a céljuk vele? Azért azt elolvasnám :slight_smile:

Még hivatalos sajtóközlemény se volt a kártya megjelenéséről, úgy szúrták ki az első példányokat egy webáruházban…

Kíváncsi lennék egy bíróság nem ítélné e ezt az egészet a fogyasztó megtévesztésének, mert azért elég közel van hozzá.

Másik részről: Nem értem pl egy ASUS miért kezd el ilyen kártyát gyártani. Nem hiszem hogy nagy pénzt termelne, ellenben aki megszívja vele, annak a szemében nem csak az nVidia lesz a szemét. Feltételezem az OEM-eknek nem kötelező ilyen kártyákat gyártaniuk, a nagyobbak helyében egyszerűen kihagytam volna ezt a lehetőséget, sőt, akár még marketinggel rá is mentem volna hogy “Nálunk biztosan a nagyobb teljesítményű 1030-at kapod” vagy valami hasonló. Kihagyott ziccer.

Valószínűleg szerződés kötelezi a partnereket erre, amit az NVIDIA-val kötöttek…

Kétlem hogy kötelezni lehetne a partnereket hogy minden létező chipet használjanak. Ez üzleti döntés kell hogy legyen az OEM részéről. Ők eleve bizonyos mennyiséget vesznek bizonyos chipekből, szerintem simán rendelhetnek 0 dbot is.

Nekem eddig csak ez a két kártyám volt alaplapi->710->1030

2 éves topicot muszáj volt ujraéleszteni? Már kb bárkinek is válaszolsz ebbe a témába már valószínű, hogy nem releváns.

1 Like