Újraindul a számítógép

Van nekem egy lassan 3 éves gépem, de már a kezdetekről fogva azzal a problémával kell együtt élnem, hogy random újraindul ha kedve van hozzá. Ez leginkább játék közben fordul elő, de volt már hogy az Opera böngészőben csak youtube videót nézve is megtörtént az újraindulás. Vannak olyan játékok aminél egyáltalán nem is csinálja. Van hogy napokig tudok szórakozni vele újraindulás nélkül, van hogy naponta legalább egyszer újraindul.
Egyszer elvittem pc boltba, hogy nézzék meg. Szóltam nekik, hogy játszanak a Fallout 4-el, annál mindig újraindult. Mondták, hogy náluk nem jött elő ez a probléma, de azért még rámpofázták, hogy egy új táp megoldhatja a problémát. Megvettem.
Otthon Fallout 4-el teszteltem, nem kellett hozzá 30 perc és újraindult (az új táppal).
Csalódottságomban úgy voltam vele, hát akkor megpróbálok vele együtt élni, mert így is többe került már nekem ez a számítógép mint amennyit valójában ér. Időközönként még csináltam teszteléseket, hogy másik perifériát kötök hozzá. A helyzet változatlan maradt. Újrapasztáztam a processzort, újratelepítettem a windowst, durván 20 napot bírt így ki újraindulás nélkül. Most egyetlen játék van rajta NFS Heat, eközben indult újra.

Gép:

  • Processzor: Intel Core i5-7400 3000MHz 6MB LGA1151 Box
  • Videókártya: MSI GTX 1050 GB GDDR5
  • Merevlemez: Toshiba 1TB 7200RPM 32MB
  • Memória: Crucial 8GB 2400MHz DDR4
  • Alaplap: MSI H110M-PRO-D
  • Tápegység: (Sajnos az újat nem tudom, ami 600 wattos) gyári: Kolink KL-400W 80+ Bronz

Arra gondolok, hogy az alaplap hibás, de megvenni egy alaplapot eléggé költséges, ha nem oldja meg a problémát, csak pénzkidobás.

Stressztesztet (pl Aida64) és Memtestet érdemes futtatni.

Ha stressztesztnél kicrashel, ott lehet látni mibe bukik bele.

Egyéb esetben szervíz, mivel végig kell menni kb az összes alkatrészen. Az első tipp gyenge minőségű táp szerintem.

CMOS reset is elképzelhető hogy segít, kicserélni az elemet sem árthat.

1 Like

Az Aida64-en már túl vagyok, ment majdnem 2 órát. CPU, FPU, cache, system memory. Ezek futottak, majd még 20 percig ment a local disk meg a GPU.
Nem tudom mi az a CMOS reset de mindjárt meggooglézom.

Szerintem itt bármi lehet, végig kell menni a @meteoric87 által említett teszteken. Lehet hibás tápcsatlakozó az alaplapon, lehet sérült VRM, lehet hibás memória, és persze a táp. Még esetleg az sem zárnám ki hogy a merevlemezzel van valami baj. Ezt ki lehet szűrni, ha kipróbálsz egy másik merevlemezt/SSD-t, és megnézed hogy arról futva is crashel-e

1 Like

Csináltam CMOS resetet. Akkor most várok.
Aida testet most csináltam, Memtestet már egy évvel ezelőtt. Nem mutatott problémát.
Lehet akkor megint szerviz lesz belőle.

Kizárásos alapon érdemes lenne megismételni.

memtest

Ilyen eredményt kaptam.

Ezt használd:

Akkor az máskor lesz tesztelve. Nincs pendriveom hozzá. :smiley:

Nekem is volt hasonló gondom. Kipucoltam a gépet teljesen, az mintha segíett volna. Aztán hamarosan ismét jelentkeztek a fagyások (játék, videó, stb.). Furmarkon stresszteszteltem a GPU-t, jött ott is a fagyi, akkor küldtem szépen a VGA-t vissza garanciálisban és az is volt a ludas.

Ha már majdnem minden szóba került szerintem maga az alaplap maradt csak ki.

A pucolás segíthet de inkább abban hogy jobb legyen a szellőzés és így ne melegedjen jobban mint kellene,meg egy részről nem okoz kárt ha mondjuk nem hagyod hogy sokáig rajta maradjon a por és lefújatod.

Memóriakártyáról ezeket nem lehet futtatnunk?Már csak egy olvasód kellene hogy legyen.


ttps://www.auslogics.com/en/articles/how-do-i-fix-computer-keeps-restarting/

Tom hardwer-es lehet segit majd nem tudom.