TheVR Fórum

"USB Device Over Current Status Detected" BIOS hiba

Egészen pontosan:
USB Device Over Current Status Detected !!
System Will Shut Down After 15 Sec…

Sziasztok!!

Játék közben a monitor elsötétül majd a gép (PC) újraindul…de a BIOS-ig (A BIOS beállításokat se érem el) se jut el a fentebbi hibaüzenet miatt.

A hiba megjelenése előtt kb 2 héttel cseréltem a PC házat és a tápot, az alábbira:

  • Ház: Zalman Z9 NEO
  • Táp: EVGA 600W (100-W1-0600-K2) : Azért választottam ezt mert tervezek egy nagyobb processzor és videokártya fejlesztést.
  • Alaplap: Asus B85G-m (ezt nem cseréltem)

Az új ház egyik előnye, hogy most elöl van 2 db USB 2.0 és 2 db USB 3.0 csatlakozó, a régin csak 2db USB 2.0-ás csati volt, így eddig nem kellet használnom az alaplapon lévő 20-1 pin-est csatlakozót…most már kell.

A fentebbi probléma megoldódik ha lehúzom az alaplapról az előlapi USB 3.0-ás portokat, így gond nélkül beboot-ol a gép és működik rendesen. Azonban szeretném használni ezeket a portokat ha már vannak.

A kérdéseim a következőek:

Mi okozhatta a problémát?
Ha megoldható, hogy használjam a portokat újra akkor hogyan?

-Bios update megvolt…nem volt eredménye

Azt olvastam, hogy BIOS reset-el újra használhatnám az elvileg “letiltott” portokat de még nem próbáltam mert előbb arra kéne rájönni, hogy mi okozta a problémát.

Még annyi, hogy a hiba jelentkezésekor ahogy írtam épp játszottam és az előlapi USB 3.0-ás portokban csak egy Wi-FI adapter volt csatlakoztatva…ami jelenleg is működik…természetesen a hátsó portok egyikében jelenleg.

Amit hibát dob a gép, az ékes magyar nyelünkön túláramot jelent, azért kapcsolja le a gépet a védelem

Gyanús rövid zár ami lehet törött kábel, rossz aljzat vagy akár rossz forrasztás is. Elsőre azt mondanám nézd meg nincs-e valami oda nem való dzsuva valamelyik 3.0-ás aljzatban. Ha nincs akkor meg kéne nézni hogy festenek az USB aljzatok alulról.

1 Like

Néztem…nem látok koszt benne. Alulról is ellenőriztem…nem látok rossz forrasztást így ránézésre. Hmm…lehet hogy vissza kéne vinni a házat?..még garanciális.

Nem lehet hogy a Wi-Fi adapter okozott túláramot?

Ha másik slotban jól működik, akkor elég kicsi az esélye hogy az legyen a hibás.

Hát láttam már defektes WiFi sticket. Működik egy darabig aztán eldobja a gép, mintha leválasztanád. Lehet túl sok delejt vesz fel az előlapin keresztül, vagy csak az amögé rakott surge protection chip allergiás. Ha előlapi 2.0-ba dugod akkor jó amúgy?

Nekem ugyan ilyen házam van, igaz újabb GB AB350-Gaming 3 deszkával de hordozható vinyó is elment a 3.0-ás portokról gond nélkül.

Le kéne húzni minden fölösleges USB eszközt és csak az előlapi portokat rádugni, ha jelentkezik a hiba akkor ott van valami gebasz. Érdemes esetleg ránézni a kábelekre, meg az előlapi NYÁK-ra, amire a portok vannak rögzítve, de valszeg gari lesz a vége, ha ott a gond. Arra még figyelj, hogy az alaplapon a tüskék amire az előlapi USB kábelt dugod nem görbült-e el és esetleg összeérnek egymással.

Próbáltam. Csak az előlapi USB 3.0 volt csak csatlakoztatva a többi nem, így jelen van a hiba, szóval tuti ezzel van a gond. Néztem a NYÁK-ot is meg az alaplapi csatlakozót és nincs szemmel látható hiba.

@sutyomatic Az előlapi USB 2.0-ban működik

Kaptam a tanáromtól egy választ:
Okozhatta a Wi-Fi adapter!!! Ugyanis függ a Wi-Fi jel erősségétől, hogy mennyi feszültséget vesz fel az adapter, értelem szerűen gyengébb jelnél kevesebbet vesz fel, erősebb jelnél többet. (emlékezetből írtam le a válaszát…nem feltétlen pontos!!)
Úgy magyarázta, hogy valószínűleg egy pillanatra meggyengült a jel majd hirtelen felerősödött és (erre az előlapi portok elvileg érzékenyebbek) ez hibának vélte, ezért letiltotta.

Most megpróbálom a BIOS reset-et, hátha ezzel úgymond “elfelejti” a letiltást, azonban kérnék némi segítséget.

Elég ha csak kiveszem a BIOS elemet pár percre vagy *jumperelni kell?

*Ha kell, akkor pontosan hogyan? Ezzel még nincs tapasztalatom.

Ha a wifi adapter okozta akkor az szar, nem terhelhetné túl az USB -t. Egyébként nem feszültséget vesznek fel a dolgok, nem is ez számít, hanem áramot, illetve az áramerősség az érdekes, ez USB2-nél 500mA, USB3-nál 900mA. 5V meleltt

Igaz…próbáltam megjegyezni amit mond…emlékezetből írtam…ehhez a részéhez nem nagyon értek…fel is tüntetem a fentebbi hozzászólásomban.

Találtam leírást a BIOS resetre, így sikeresen megcsináltam. És lám simán indul, úgy is, hogy rajta van az előlapi USB 3.0-is, teszteltem 1 pendrive-al, működnek rendesen. Szóval csak a Wi-Fi adapter okozott valamit.

1 Like