Útmutatás új pc konfighoz

Sziasztok!

Végre valahára lehetőségem adódott egy zsír új pc konfig összeállítására, ebben szeretném a segítségetek/útmutatásotok kérni. A helyzet az, hogy kifejezetten amatőr vagyok a témában, de ezt a kérdéseim tükrözni is fogják. Egy közel 10 éves, kivénhedt pc lecseréléséről van szó, teljesen átlagos felhasználói igényeket elégítene ki + gaming funkcióval megtámogatva. Alkalmi játékos vagyok (többre nincs is időm), nem fáj ha a holnaputáni játék nem megy ultrán, ebből adódóan 200k körülire lőttem be a büdzsét. (így is van mit pótolnom az utóbbi 10 évből) Mivel az igényeim nem túl nagyok, nem szándékozok 2 havonta új alkatrészre cserélni, de ha már költök rá, szeretném azt optimálisan tenni. Periféria egyelőre marad, monitor csere később esedékes. Átnyálazva a fórumot és az itteni build ajánlót, a budget plus megfelelőnek is tűnt, majd onnan szépen átcsorogtam a mainstream-be is. Úgy döntöttem, hogy ssd nélkül tudok élni, sajnos kártyára nem elég plusz, így más alkatrészekbe préseltem az összegből. Így alakult ki az alábbi konfig:
CPU: AMD Ryzen 5 1500x
Alaplap: Asus Prime B350-PLUS (az Asrock AB350M Pro4-ról félelmeteseket olvastam eddig, ezért gondoltam erre)
RAM: 8GB (2x4 kit) DDR4 3200 HyperX Predator CL16
VGA: Geforce GTX 1050 Ti 4GB (tudom, hogy most drága, de durván 15k buktát még elvisel a lelkem)
Táp: FSP Raider II 450W Silver
Ház: Deepcool Kendomen RD
HDD: 1 TB Toshiba P300 7200 rpm 64 mb cache
A kérdéseim a következők lennének:

  • Optimális ebben a formában a konfig?
  • Mennyire éri meg az ssd árát a cpu-ba tolni és a budget féle Ryzen 3-at lecserélni az 1500x-re? Van valami szűk keresztmetszet, ami gátolja, hogy profitáljak belőle? Esetleg másba kellene fektetnem?
  • A RAM nem szerepel az alaplap QVL listáján. (de pl. a hyperx 8 gb-os nagytestvére igen) Azt olvastam, hogy az nem szentírás. Hátradőlhetek és rendelhetem ehhez a setuphoz?
  • Ez a kis bővítés a budgethez képest okozhat gondot a tápnál? Vagy nagyobbnak kellene lennie? (láttam, hogy van ebből 550W-os változat is, minimális árkülönbséggel)
  • Deepcool Kendomen házzal van valakinek tapasztalata? Csábító az 5 beépített ventilátor. (főleg, hogy nem kellene aggódnom, mennyire bénán tudok plusz ventiket a gépembe szerelni)
  • Egyéb tippek? (sokkal többet nem szeretnék már beáldozni rá, így is folyamatosan nő a költség :D)

Előre is köszi a válaszokat! (illetve köszönöm, hogy létezik a fórum, sokat okultam belőle eddig is)

B.

1 Like

Nincs vele baj, viszont még ebben a hónapban kijön a Ryzen 2 generáció, már megvárnám a helyedben.

Tápból nagyobbat néznék, amit leírtál ahhoz elég, de ha jön esetleg egy komolyabb videokártya, esetleg éhesebb proci később, kevés lesz. 5-600W körül nézelődj a Build ajánló alapján.

Az SSD eléggé hiányzik a gépből, az valahogy érdemes lenne beleszorítani a keretbe. rengeteget dob a rendszer sebességén.

Ramból azt venném ami a listán van. Semmire nem garancia hogy a 8 gigás szerepel rajta.