UTP vagy FTP? Kábelezésben jártasok segítsenek

Sziasztok! Lenne egy gondom ami hát egy részről gond, más részről tudom a megoldást csak szeretném a ti véleményeteket kikérni.
Nos adott egy üzem kint külterületen egy faluban…
Az üzem két épületébe hálózatot kellene kiépítenem. Egyszerű 2-3 gép mind a két oldalon. A két épület közel olyan 60 méterre vagy egymástól légvonalban. Arra gondoltam hogy a földben gégecsővel meg lehetne oldani az átkábelezést. Viszonylag kevés a forgalom viszont viharok szoktak lenni.
Tudom az UTP érzékeny a viharokra és a többi zavaro tényezőre viszont azt nem tudom h a föld az 30 centi mélyen mennyit árnyékolna?
Ti mit ajánlanátok? Utp Ftp vagy esetleg két irányított wifi antennát az adatátviteli közegnek.
Válaszotok előre is köszönöm!

Az utp kábeleket lehet vezetni föld alatt, de szerintem mélyebbre kellene temetned kb 60-80 cm-re a biztonság kedvéért, nem lesz gond az árnyékolással a megfelelő kábelekkel. Mennyire fontos az állandó folyamatos kapcsoat és mekkora adatok vannak mozgatva? Ha nem nagy én az FTP vagy share pont service megoldásokat javasolnám erre. A wifis megoldásnak és nem vagyok annyira a híve de meg lehet oldani azzal is.

A KF-Lannak vagy egy 6810-es jelzésű vastag Cat6 kábele, árnyékolatlan ugyan, de simán jó a földbe. És az erek keresztmetszete picit nagyobb az átlagtól, viszont még aljzat nélkül egy rj45-ös csati is rámegy.
Mi nem tesszük 60 centire, elég 30 is, illetve úgy mondanám, hogy egy ásónyomtól picit mélyebbre. Szemetet nem szed össze, de ne gégecsőben vidd, hanem KPE csőben, az nem törik össze olyan könnyen. És persze főlé jelzőszalag. Ha viszont nagyobb gépek járhatnak rajta, akkor menj mélyebbre.
88 méteres szakaszt húztam ki, ott az 1000-ből 999 átment, és tartós, stabil megoldás.
Oda szoktak árnyékolt kábelt húzni, ahol a csőben erősáram is megy, amúgy fölösleges.
Wifit semmiképp, ha lehet húzni kábelt.
A végére gigás switch, és kész is.
Ha tanácsra van szükséged, privátban megtalálsz.