Vagdosás

Sziasztok! Múltkor egy az psztályommal színházba mentünk. Volt egy szabad óram mikor is én egy barátom és két csaj elmentünk az egyiknek a lakására. Mire felmentünk azt láttam hogy a csaj szét vágott karral ül a kanapén mintha mise történt volna. Megkért minket hogy ne szoljunk senkinek és ezt én be is fogom tartani de akkor sem hagy nyugodni. Szerintetek mit kéne ilyenkor tenni. Ja és a csaj családi ügyekre hivatkozott és többször is mondta már hogy bajok vannak az apjával. Előre is köszönöm.

2 Likes

Ezt én sosem értettem miért jó az önvagdosás…:scream:
Bocs hogy ezen akadtam fenn de vki hozzáértő tényleg hozzászolhatna, csak van közöttünk olyan… :confused:
Miért nem inkább máshogy vezeti le a feszültségét? Mondjuk videójátékokkal?:smirk:
Persze hogy szakértőhöz kéne elvinni, csak kíváncsi lettem én is, na… ¯_(ツ)_/¯

5 Likes

Szia
Nem vagyok szakértő úgyhogy csak azt tudom elmondani amiket azoktól a lány barátaimtól tudok akik sajnos szintén vagdosták magukat. Legtöbbször valóban családi okai vannak (vagy néha szerelmi de ha szerelmi okok miatt ilyet csinálnak akkor valószínűleg a családi háttérrel sincs minden rendben) és ezzel próbálja valamilyen szinten felhívni a magára a figyelmet, illetve akikkel ezzel kapcsolatban beszéltem eddig, ők azt mondták hogy ez megnyugtatja őket. Igazából két dolgot tudsz csinálni, vagy megpróbálod rábeszélni hogy forduljon szakemberhez (bár erre általában nem nagyon lehet rávenni őket), a másik amivel tudsz neki segíteni az az hogyha minél többet foglalkozol vele és mindig mellette vagy amikor baj van, a legfontosabb hogy ne érezze magát egyedül és ne gondolja úgy hogy ő nem fontos senkinek. Remélem tudtam legalább egy kicsit segíteni.

4 Likes

Én mindenképp szólnék az iskolapszichológusnak! (Ha nem tudod hol kell elérni, kérdezd meg az osztályfőnököd) Nem szégyen szakember segítségét kérni. Azzal követed el a legnagyobb hibát, ha nem teszel semmit. Az nem indok, hogy megígérted, hogy nem szólsz senkinek. Ezek az öncsonkító tevékenységeknek semmi más célja nincs csak a segítségért kiáltás, még akkor is ha az illető azt mondja, hogy nem. Igenis szólni kell, segíteni kell, mert ha/amikor ténylegesen öngyilkosságot fog az illető elkövetni, majd mindenki lapul mint szar a fűben (bocsánat), meg csodálkozik, hogy miért nem látta senki, hogy erre készül!

9 Likes

Sziasztok :slight_smile:
Valahogy [jó nem valahogy] idekeveredtem. Mint rendszeres önbántalmazó [nem vagyok büszke rá :disappointed_relieved: ] Igaza van @Viktor1199 -nek. Én is családi okok miatt kezdtem el ezt csinálni illetve szeretet- és figyelemhiányos vagyok. Nekem a hegek egyfajta segítség kiáltás, amiket így sem hallanak meg.
Fordultam már szakemberhez is [ anyám elrángatott dilidokihoz], de nem sokat segített.
Ha megengeditek most itt elmesélnék egy rövid sztorit:
Másfél évvel ezelőtt rengeteg trauma ért egyről a kettőre. Sorra hunytak el a szeretteim, anyukámék elváltak a legjobb barátom pedig elköltözött. Ezeket még egy FELNŐTT sem igazán tud feldolgozni, nemhogy egy akkor 14 éves gyerek. Akkor kezdődött minden. Mélyen depressziós lettem aztán rá fél évre május közepe felé találtam rá a srácok csatornáját. Érdekesnek találtam így elkezdtem nézni őket és végre hosszú idő után tudtam nevetni és mosolyogni. Felemelő érzés volt újra tapasztalni ezt, mert addig csak a vágások általi fájdalmat éreztem, ami a lelkeméhez képest semmi volt.
Ha esetleg valaki nem érteni a lényeg annyi, hogy a srácok tartják bennem a lelket és erőt adnak a napjaimhoz. Nem tudom hol lennék nélkülük és enélkül a befogadó és összetartó közösség nélkül.
Szóval köszönöm mindenkinek!
Tudom nem itt lenne ennek a sztorinak a helye, de ki szerettem volna adni.
Ha elolvasod és nem unod halálra magad azt értékelem :smile: :heart: :heart:

48 Likes

"Megkért minket hogy ne szoljunk senkinek és ezt én be is fogom tartani " ez nem számít ? :smiley:

Amúgy a lánynak segítségre van szüksége , legyetek mellette és támogassátok , szeressétek azzal tudok a legtöbbet segíteni neki.

3 Likes

Nagyon szuper, hogy ezt leírtad, örülök így ismeretlenül is, hogy jó úton haladsz. Az évek alatt meglepően sokszor hallottam már ezt a vagdosós dolgot, először ledöbbentem és nem értettem, de most már tudom (bár továbbra sem értem), hogy ez miért van. Az biztos, hogy érzelmileg és “lelkileg” egy nagyon érzékeny típusú embernek kell lenni és sok szörnyűségnek kell történnie ahhoz, hogy ez történjen, de még mindig sokkal jobb, mint aki feladja.
Sok rossz dolog történt körülöttem is az elmúlt kb 10 évben, de én inkább az a típus vagyok, aki a sok szarból erőt tud meríteni és egyfajta tanulópályának élem meg ezt, meg a problémák léküzdését.

Hogy konkrétan a témához is írjak… Szerintem támogatni és terelgetni kell a szóban forgó lányt, hogy megtalálja az örömét az életben és ne a sok szarral foglalkozzon, hanem valami jó dolgokkal. Azzal szerintem semmi jót nem érnétek el, ha rákülditek az iskola dilidokiját, szerintem ez csak akkor működik, ha ő is akarja, a háta mögött semmi esetre sem szabad szerintem senkinek ilyet szervezkedni.

Igen, pontosítanék, nen úgy értettem, hogy küldje rá a pszichológust, hanem menjen be hozzá, mondja el mit látott, és ő majd elmondja mi a teendő.
Plusz szerintem érdemes elmenni hozzá még akkor is ha nem ilyen jellegű problémája van az embernek, hanem mondjuk koncentrációs vagy tanulási nehézségei vannak.

Nos néhány dolog amit tehetsz.

  1. Törődsz egy idióta ígérettel és vársz a csodára. Valószínűleg 2 éven belül megöli majd magát a lány a statisztikák szerint.

  2. Szólsz a rendőrségnek/ és családvédelemnek, hogy intézkedjenek az ügyben. Legrosszabb esetben elveszik a szülőktől a gyermeket bezárják egy intézetbe ahol szakember foglalkozik vele. Elvesz az életéből pár évet utána viszont egy normális ember lesz belőle jó esélyel.

Az utolsót pedig a forum szabályzata és főképpen a gyenge idegzetűek miatt nem írom ide le. Ha bárkit érdekel privátban szívesen beszélek vele erről. De a legjobb megoldás ha szakemberhez fordul az ember.

4 Likes

Érdekes dolgok ezek… Én egyelőre a vér hígítót is elég nehezen tudom beadni magamnak. Így két hét kórház után. Visszatérve szerintem mindenki a saját élete kovácsa, senkinek nincs joga beleszólni, mit, miért, hogy csinálj. Arról meg hogy megmagyaráztok, h ezért és azért csinálom… Csak annyit tudok mondani, h nem azt mutatják a tapasztalatok, h ezek a dolgok segítettek a lelki fájdalmain az egyénnek. És én is úgy vagyok vele ha senki olyan nincs a környezetedbe akinek ki tudnád önteni a szíved, akkor még a pszichológus a legjobb megoldás.
Ui.:Voltam már én is és meglepő milyen fordulatokra tud rádöbbenteni.(és nem azért mert bolond lennék, csupán kíváncsiságból)

Örülök neki, hogy valamilyen szinten megváltozott az életed tőlük. Nagyon jó nézni és olvasni ezeket még így nekem is, nem hogy a TheVR-nak, mint tartalom gyártónak, akik miatt ilyen változáson estél át.

A témához annyit fűznék hozzá, hogy foglalkozzatok minél többet a lánnyal, legyetek a lehető legtöbbet a társaságában, hogy még véletlenül se legyen ideje ilyeneket csinálni. (igaz nem lehettek vele a nap 24 órájában…)

2 Likes

Egyébként engem minden esetben, legyen akármilyen szar is a helyzetem. A zene az az ami mindig jobb kedvre derít és segít elfelejtetni a gondjaimat(vagy éppen lejátszani magamba). Legyen az most egy classicus trance (peszre kinek mi) :smiley:

3 Likes

Semmit nem kell vele tenni. A tinédzser korban felgyülemlö stresszt sok fiatal úgy oldja,h vagdossa a karjât,combját. Ez a fájdalom endorfint szabadít fel.
Nem a depresszió lepveszélyesebb kényszercselekvése. Ha szól az ember akkor pszichológushoz fogják küldeni ami gondolom diákoknak még mindig ingyenes /Ami amúgy tök jó , nekem is vannak olyan dolgok amiröl szívesebben beszélnék szakemberrel csak drága 7000ft/óra /. Vagy felületes vizsgálat után a háziorvos antidepresszánst fog felírni neki.
Segíteni azon kívül,h a barâtai vagytok nem tudsz mivel nem ti vagytok az oka az önnyomorgatásának. Bânj vele úgy mint eddig:
Barátként

4 Likes

Én csak annyit tudok hozzászólni a dologhoz amit eddig (igaz egyelőre elég felszínesen) tanultam itt az orvosin. Egy: a közvetlen okot ami ehhez vezet, már @NamelessWriterGirl leírta, ilyenkor az ember a teste által érzett dolgokat nem a sajátjaként éli meg, a testét ,zsibbadtnak" érzi, és csak akkor ,tér vissza önmagához" amikor bántja magát, mert szinte már csak ezt érzi. Ehhez persze az egyéb gondok, amiket itt már említettek, vezetnek. (Szerencsére ő mondjuk a srácokon keresztül újra megtalálta magát, de nem sikerül mindenkinek) Kettő: és itt most ellent kell mondjak @fatbee28 -nek, pedig általában egyetértek vele. Amit nem szabad, az az, hogy hagyod, mivel lehet hogy abbahagyja a vagdosást, de később, felnőttként az ilyesminek nagyon sokszor komoly lelki nyomai maradhatnak. (Bizonyos esetekben testi betegségek is kialakulhatnak.) De persze csak óvatosan, nem kell egyből teljesen letámadni.

5 Likes

Egy biztos. Amit @evenslol említett az intézettel meg gyerekvédelemmel kapcsolatban az nem járható út.
Ha bekerül a rendszerbe egy életre megbélyegzik.
Nem “gyerek“ lesz a megnevezés hanem “az ilyenek“. Nem csak a többi gyerek kegyetlenségét de a nevelök brutalitását is el kell viselje a bent töltött idö alatt. Elviselni a megalázást,hogy minden személyes holmid elveszik, felcímkézik és elzárják elöled.Aztán bekerül szépen a raktárba. Kapsz egy melegítöt ami jobb esetben nem szakadt… és vársz,hogy eldöntsék a sorsod. De mivel nem magadtól döntöttél úgy,h bemész a zaciba az idö míg eldöntik mehetsz-e iskolába akár egy hónapra is kitolódik.
Mint mondtam. Annyit tehettek,hogy a barátai maradtok,hogy legyen miért az életbe kapaszkodnia.

3 Likes

Van egy lány ismerősöm, aki szintén hasonló problémával kűzdött, neki a pszichológus/pszichiáter kombó segített elindulni kifelé. A szomszéd szobában laktak a barátjával, akit régről ismertek, a végül a barátja segített, hogy elhagyta a gyógyszereket is.
Ha szeretnél kicsit többet segíteni, jó módszer, hogy megdícséred, ha valami jót csinál, érdeklődve beszélsz vele, de ignorálod a beszélgetésekben az öngyilkos/bántalmazásos dolgait, az a pszichológus dolga.
Biztosan nem normális viselkedés, szinte mindig valami trauma váltja ki (az ismerősömnél is).
A családvédelmet csak akkor javasolnám, ha közvetlen életveszélyben van, vagy hasonló durva esetekben (lopni jár a szülővel, futtatja, hasonló elmebeteg dolgok), különben ahogy @fatbee28 mondja egy életre hazavághatod szerencsétlent. Célravezetőbb, ha van aki segít neki átvészelni az időszakot.
Tanácsot kérni a pszichológustól a legjobb amit tehetsz.

6 Likes

Ez teljesen így van, ahogy írjátok… ilyen esetben rázúdítani “lesből” a pszichológust meg intézetet meg ilyesmit az nagyon nem jó ötlet szerintem. Az ilyen mentális probléma kezelése csak úgy fog működni, ha összeszedi magát és önerőből, aktívan csinálja és akarja, hogy sikerüljön. Ez alapvetően nem egy ön és közveszélyes dolog, amit kényszer-gyógykezelni kell, viszont nagyon sok támogatásra, szeretetre és törődésre van szüksége, de mindezt úgy, hogy természetes legyen és ne azt éreztessék vele, hogy egy kisgyerek, akinek állandóan fogni kell a kezét…

3 Likes

Azért egy pszihólógus sokat tud segíteni. Nem azért vannak , hogy betugják a zárt osztályra. Azért vannak , hogy segítsenek.
A gond az, hogy sok embert elkönyvelnek gypsnek mert mondjuk orvoshoz jár a lelki nyűgjeivel.

1 Like

Na ez az! Tudtommal külföldön ez sokkal elfogadottabb és mindennapi, szinte mindenki jár főleg nyugaton, de itt, el se mernek menni szakértőkhöz az emberek mert akkor “megbélyegződnek nem normálisnak.” Pedig legtöbbnél semmi oka ilyentől tartani, ill pont hogy szükségük lenne bármilyen apróbb magán probléma miatt is, ill pont hogy ez akadályozná meg hogy tényleg olyanok legyenek… (-_-’)

4 Likes

Volt/van nekem is sok gondom, pont ezért fostam elmenni pszihómókushoz, féltem, hogy hülyének tartanak.
Aztán találtam más úton segítséget, tanultam gyógytechnikát amivel magamon segítettem és most ott tartok, hogy hozzám jönnek segítségek kérni és én segítek másnak.
Aztán egyszer elmentem egy orvoshoz, beszélgettem vele 1 órát , megállapította, hogy nem vagyok skizofrén :slight_smile:
Jó volt vele beszélgetni de akkor már nem éreztem szükségét mert a már fent említett gyógykezelések “hatása” alatt voltam.

3 Likes