Vállalkozás nélküli legális bevétel grafikusként, illusztrátorként, wedesignerként! Lehetséges? Ötletek az újrakezdéshez?

Sziasztok!

Egy külföldi cégnek dolgoztam be tavalyig grafikusként, wedesignerként. Elég sok mindent csináltam már (Logo, banner, plakát, honlap, cégér, névjegykártya, szórólap, bizonyítvány, képregény, könyvborító, esküvői meghívó, kisebb cégek arculatai, pólódesign, sapkadesign stb.) A cég amelynél dolgoztam megszűnt. Szeretnék egyedül neki kezdeni, de vállalkozást nem szeretnék kezdésnek nyitni, viszont mindenképpen szeretném legálisan végezni a munkámat. Van erre mód? Adnátok ötleteket? Próbálkozom külföldi Freelancer oldalakon is, de nehéz versenyezni az Indiaiakkal, Kínaiakkal, akik nagyon kevés pénzért vállalnak el mindent.

Esetleg tudnátok mondani olyan oldalakat, ahol a grafikus munkáimat megpróbálhatnám értékesíteni? Egyéb ötletek az újrakezdéshez? Hol érdemes közzé tenni a munkáimat, hogy többen rátaláljanak? Minden segítség jól jön. Véletlenül kerültem bele ebbe a szakmába 7 éve, és végig a hátérbe voltam, így csak a munka végzés részéről van tapasztalatom, a többiről sajnos fogalmam sincs.

Előre is köszönöm a válaszokat!

A legegyszerűbb ha egyéni vállalkozó leszel.

2 Likes

Mért nem akarsz vállalkozást? Ha freelanceren keresnél arra a pénzre is adóznod kéne, szóval ezt nem nagyon tudod kikerülni.

Legálisan kell az egyéni vállalkozói engedély és KATA adozási forma, hogy számlát tudj adni. Egyedül csinálnad a legfontosabb dolog a számlaképesség akár ügynökségen keresztül akár magad vállalsz melókat. Ezek nélkül alkalmazotként kereshetsz valami céget ahol szükség van a tudásodra.

Jól működnek az ilyen témáju szakmai facebook csoportok.

Szerk: dobj össze egy sima bemutatkozó oldalt és rakd fel a korábbi munkáidat oda. Jól tud jönni a megrendelöknél

Nameg persze linkedin profil, korábbi munkákkal szépen feltöltve.

1 Like

megbízási szerződéssel lehetséges, nézz utána, keresd fel a NAV munkatársait, elmagyaráznak mindent, komolyan mondom!

2 Likes

Lehetséges ilyen munkát végezni mint önálló tevékenység, persze valamilyen megbízási jogviszony (szerződés) alapján. Viszont ilyenkor a saját adódat (adóalap, adóelőleg stb) neked kell kiszámolni, így szerintem mindenképp érdemes konzultálni egy könyvelővel(irodával), aki elmondja neked hogy s mint vannak a dolgok pontosan, milyen módszerrel állapítsd meg a jövedelmed, mik elszámolhatók etc…

És pont emiatt egyszerűbb inkább kiváltani az egyéni vállalkozóit KATA adózási formával alanyi adómentes Áfa körrel. Havi fix 50k az adód és járulékod, az aam miatt meg versenyképes tudsz maradni. Erre még egy könyvelői díjat kell rászámolj és évi 12M-ig nincs más “külső” költséged.

1 Like

Azért az iparűzési adót se felejtsük el, amit félévente kell fizetni. Plusz infó még, hogy ha ezt mellékállásban csinálod, akkor 50 helyett 25 kell fizetni.

1 Like

Es ha mar pontosak akarunk lenni, az evi 5000 forint kamarai tagdijrol se feledkezzunk meg:)

3 Likes

Na, de cserébe kapod szorgosan a mailt, hogy milyen különböző külpiacos exporthatékonyságról meg logisztikai stratégiákról szóló előadássorozatokon vehetsz részt, valamint találkozhatsz régiós vezérigazgatókkal tapasztalatcsere és konzultációs lehetőséggel ami lássuk be, egy KATA-s vállalkozónak elengedhetetlen.

3 Likes

Ha tényleg lehet régiós vezérigazgatókkal taláékozni / konzultálni, az önmagában megéri az 5000ft tízszeresét is.

Igen, csak katásként valszeg nem az ipar 4.0-ás gyártástechnológiáról meg nagyvállalati 100+ fős menedzsmentről/vállalatirányításról/logisztikáról fogsz diskurálni, meg hogy milyen mód alkalmazz 50+, de még 10+ főt se :smiley:
/Egyébként nagyobb (pontosabban kis és középvállalkozásoknak, ami már maga ~20-50+ fő), hasznos fórumok lehetnek, de sarki közértes Laci bának annyira nem/

Köszönöm az eddigi tanácsokat. Mindenképpen jobban belevetem magam a témába. Minden tanács jól jön, úgy, hogy még egyszer köszi.

1 Like

Sosem az a lényeg hogy az adott cég hogy menedzsel, hanem hogy a menedzser hogy jutott oda, hogyan építette fel magát és a karrierjét. :wink: Beszélsz 2-3-mal, biztos lesznek közös pontok/tulajdonságok amik sikeressé tették őket.