TheVR Fórum

Vegánságosság

Sziasztok,

A mai Happy Hour-ban volt szó a vegánokról és, hogy miért szeretnének húst enni ha egyszer ők vegánok.

Én úgy tudom a vegánság (nem vegetáriánusság) lényege, hogy nem csak húst nem esznek, hanem semmi olyan élelmiszert amit állatok kizsákmányolásával állítanak elő.

Viszont szerintem ez nem jelenti azt, hogy nem szeretik a húst, pusztán annyit, hogy lemondanak róla az állatok érdekében és igyekeznek azt hússzerű ételekkel pótolni. Ezért léteznek ezek a szerintünk, húsevők szerint teljesen értelmetlen ételek, amik ma a topic-ot indították.

Bár én nem tudnék vegán lenni, attól még én sem értek egyet azzal ahogyan az állatokat tenyésztik és tartják, így megértem azt, aki végül a vegánság mellett dönt. Szerintem nehéz, illetve elég drága dolog is lehet. Itt most nyilván azokra gondolok akik valóban tartják is magukat ehhez.

Ezt nem PC-ségből szerettem volna írni, de mivel rengetegen nézzük a srácokat, most elég sokan az ő véleményük hatására viccesnek és értelmetlennek tartják majd ezt az egészet. Ami az én véleményem szerint nem feltétlenül a helyes.

Ez az egyik kedvenc témám… amikor azzal jönnek, mer’ szegény állatok, meg mennyi erdőt irtanak ki a legelőkért, meg milyen káros a környezetre meg az ózonra a sok marhafing, úgyhogy nem eszek húst, mert környezet és állatvédő vagyok…
Arról mindegyik megfeledkezik, hogy a zőccsége’ sem a levegőben terem, ugyanúgy erdőt irtanak a termőföldért és a vadon élő állatok területe csökken.
Ugyanúgy végigpöfög rajta évente többször a diesel traktor, tolják bele a talajvízbe a rengeteg műtrágyát, permetet és növényvédőszert, a “fertőzött” bogaraktól meg dögledeznek a madarak…
Persze szomorú az ipari állattartás, meg telinyomják őket antibiotikummal, aztán miután azt esszük, szinte immunisak leszünk utána az antibiotikumra ha éppenséggel kellene szedni.

3 Likes

Ezért is nehéz róla egzakt állást foglalni, mert inkább egy “nézet” minthogy valós diéta (ahol a vegetáriánus rosszul van a hús ízétől). Mondhatnád, hogy a vegán a zöldrágó greenpeace de ennyire nem kell sarkítani. Szimplán ezzel “tüntet” az nagyüzemi állattartás ellen, ez is egy opció. De szimplán csak kistermelőtől is vehetne húst. Persze vannak olyanok még ezt is elítélik, azok már másik kategória.
Tény, hogy valamilyen szinten egészségesebb lenne vissza térni kisebb gazdaságokra, de az ökonómia nem biztos hogy engedi. Innentől meg a dolog már inkább társadalompolitikai/kulturális kérdés, akárcsak az erdőirtás vagy légszennyezés. De ugye még is csak sz@r télen fagyoskodni meg pestig gyalog menni.
Szvsz aki fullba nyomja a vegánt meg posztolja, hogy hogy mersz húst enni elég hipokrita ha utána autóba ül vagy az elviteles humuszát szivacstálból eszi műanyag villával.
Persze ez nem jelenti, hogy ezeket a dolgokat nem kéne megcímezni, de amit kifiguráztak a HH-ban is, az inkább már a “fullba tolja” kategória volt. Valóban az emberek nagyja nem halna bele, ha pont fele annyi húst enne, nem petpalackból venné a levegőt is meg nem a budira is kocsival menne, de amíg a globális ingerküszöböt nem ütik meg ezek a dolgok addig megy a lejtmenet, azt vagy meg lehet állni vagy nem.

2 Likes
A haszonállatok tenyésztése szinkronban van az emberiség létezésével. Az ember maga is egy haszonálat amit a társadalom felsőbb rétege tenyészt hogy azután minden nap a “vágóhídon” az ő “gyomrát” táplálja. Semmi külònbség nincs…ennyi erővel ne dolgozzon egyik vegán sem és csövezzenek koszosan az utcákon, hogy így tiltakozzanak a haszonember tenyésztés ellen is… elvégre mi is csak állatok vagyonk csak saját besorolásunk szerint “inteligensebbek” mint a többi körülöttünk létező.
Azt letagadni, hogy az ember maga mint biológiai élőlény alapvetően HÚSEVŐ amit csupán néhány ezer évnyi evolúció bizonyít csak…az meg merő baromság. De persze mindenki azt mesél be magának amit akar :slight_smile: úgyhogy a csomó nemileg kiégett villanykörtefoglalatként azonosuló angyallélekreinkarnálódott toalettpapírrojt azt eszik meg gondol amit csak akar mivel szabadon megteheti :slight_smile: és ez így van rendjén :smile:
4 Likes

Lassan hat éve vagyok vegetáriánus és egyre inkább közelítek a vegán étrend felé, voltak hetek, néha hónapok, amikor egyáltalán nem ettem állati eredetű dolgokat. Eleinte sokszor reagáltam az ilyen-olyan hozzászólásokra, melyekben megindokolják emberek, hogy ők miért nem tesznek semmit azért, hogy kevesebb állatot kelljen iszonyú körülmények között tartani, majd végül legyilkolni, de egy idő után rájöttem, hogy én sem azért döntöttem úgy, hogy többet nem fogyasztok húst, mert valaki győzködött vagy állandóan vágóhidakon készült videókat tolt az arcomba.

Az biztos, hogy a növények termesztéséhez is rengeteg termőföldre van szükség, csak éppen lényegesen kevesebbre, mint a haszonállatok tartása esetében, mivel az egységre jutó hasznos termék (amit beviszünk a szervezetünkbe) lényegesen magasabb az előbbi esetében. Az, hogy az emberiség évezredek óta evett húst még nem jelenti azt, hogy a mai kor emberének is kötelező. Volt, amikor húst enni felsőbbrendűséget jelentett, mivel a szegények nem juthattak hozzá. Az ősember szintén húst evett, hiszen az élete múlt azon, hogy táplálékhoz jut-e vagy sem, sajnos nem volt kétszáz métereként piac vagy ALDI.

Én a vágódhias videók helyett az alábbi, standup jellegű előadást szoktam megmutatni azoknak, akik kíváncsiak némi információra.

4 Likes

Elolvastam a hozzászólásokat és szerintem mindenki írt olyat ami megállja a helyét. Például, hogy a növénytermesztés is káros, illetve, hogy az ember húsevő stb. Ezekkel én is egyet értek, viszont ezek mind az emberiség szemszögéből illetve annak érdekében állják meg a helyüket.
Én azt gondolom, hogy szerencsére jelenleg élünk olyan biztonságban, hogy megtehetjük, hogy magunkon kívül másra is gondoljunk. Ahogy írtam is, én túl önző vagyok ahhoz, hogy lemondjak a hús fogyasztásról de tisztelem azt aki ezt az áldozatot meghozza az állatok érdekében. Valószínű abban a legtöbb ember egyetért, hogy az ipari állattartás jelenlegi formájában kegyetlen, így ha már mi nem is vagyunk hajlandóak tenni érte, legalább ne vegyük el annak a kedvét aki megpróbálná.
Ahogy említettem is, nem az eddigi hozzászólásokkal szeretnék vitába szállni, csak egy kicsit kiemelni, hogy az én eredeti bejegyzésem inkább az empátiáról próbált meg szólni.

3 Likes
Én nem gondolok másra. Az számít ami velem történik, velem van. Az, hogy mellettem valakit agyonüt a villám mondjuk a buszmégállóban az az ő baja, a lényeg, hogy nem engem.
A túlzott érzékenység ami manapság eluralkodott az embereken az ami ezt a csomo baromságot generálja ami a világon történik… anti-vaxers, 88 millió nem, divatot teremteni az étkezési szokásokból…
A legszebb, hogy az emberek többsége ugyanolyan önző férfinemiszerv mint én…csak megjátsza magát… Divatot sikerült teremteni ugyebár az együttérzésből is. Én személy szerint tudom, hogy leszarok mindenki mást és nem is hazudok rolla se magamnak VISZONT se MÁSNAK.
Egy jó kis világégés kéne ami kigyomlálná a csomó puhapférfinemiszervet…(phuu ez már nagyon szexista…már másodjára csak a férfiakat említem…) garantálom egy néhány hónap alatt elhullana a nagytöbbség túlérzékeny DIVATgluténmentes idióta…
2 Likes

Nekem aztán mindegy, hogy valaki vegán vagy vegetáriánus, amíg nem próbálja meg erőszakosan másokra erőltetni ezt és nem tesz lenéző megjegyzéseket azokra akik nem úgy látják a dolgokat mint ő.

Viszont ami szerintem problémás kérdés volt mindig, az az, hogyha egy vegánnak vagy vegetáriánusnak van gyereke vagy háziállata (vagy mindkettő) és már a kezdetektől fogva megvonja tőlük a húst meg az állati eredetű termékeket… az tekinthető-e önzőségnek és egyúttal egy életstílus másra való ráerőltetésének?

Az én véleményem mindig az volt, hogy ez valóban kicsit unfair, de az ismerőseim nem feltétlenül értenek velem egyet ebben a kérdésben. Általában az alábbi reakciókat szoktam hallani:

  • “ez az ÉN gyerekem/kutyám/macskám/stb és úgy nevelem ahogy akarom” - ez a válasz elég érthetetlen számomra.
  • van aki annyira undorodik a hústól, hogy ételként elkészíteni sem kívánja, mert borzasztó érzés tölti el ha arra gondol, hogy egy állatból vagy egy állat kizsákmányolásából létrejött terméket kell használnia
  • a másik válasz pedig általában arról szokott szólni, hogy a környezetvédelem fontos és úgy érzik, hogy a jövő generációjának ebben nagy szerepe lesz és ezért szeretnék, ha a gyermek ennek a fontos küldetésnek a tudatában nőne fel.

Az első reakcióval nem tudok mit kezdeni, mert ott az adott személy szerintem pusztán önző.

A második reakció esetében mintha valami fóbia vagy túlérzékenység okozná ezt a jelenséget, megértem, hogy ez ellen elég nehéz küzdeni lelkileg.

A harmadik reakció pedig valamilyen szempontból teljesen logikusnak hangzik és érthető, hisz az a szándék áll mögötte, hogy “szeretném a gyermekemet jóra nevelni”, ami alapvetően egy szülő feladata. De valóban így kell egy gyermeket jóra nevelni, hogy megvonjuk tőle a húst és az állati eredetű termékeket? Alapvetően az emberi szervezetnek szüksége van húsra, így nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy ezt egy fejlődő szervezettől meg kéne vonni és valami más módon pótolni. Megértem az érzéseiket, mert ha lenne gyerekem én is szeretném őt jól nevelni, de nem érzem úgy, hogy ez a helyes út rá. Az ember azért van életben mert egész életében más élőlények életet eszi meg, akármilyen kegyetlenül is hangzik, ez akkor sem fog változni, ha többet nem eszünk húst - hisz nem csak az állatok számítanak élőlénynek. (És ez a kijelentés nem csak az emberekre igaz, mert kb minden élőlény más élőlény életét eszi)

Ha azért harcol valaki, hogy a levágásra szánt állatokat kevesebb szenvedés érje, akkor megértem, támogatom, ez egy nemes cél. De azzal nem tudok egyetérteni, hogy másokat, főleg gyerekeket vagy háziállatokat rákényszerítsünk egy vegetáriánus vagy vegán életstílusra, mert nem érzem úgy, hogy ez lenne a kulcsa annak, hogy a levágásra szánt állatokat kevesebb szenvedés érje. Továbbá nem érzem úgy, hogy attól, hogy valaki eszik húst vagy állati termékeket kevésbé lenne empatikus az állatokkal szemben.

“Én nem gondolok másra.”

Ez a kulcs mondat és attól, mert őszintén kommunikálsz róla, a hozzáállásod ettől még nem lesz sem jobb, sem rosszabb. Attól, mert te mondjuk nem vagy gluténérzékeny, meleg, stb. másoknak ezek a dolgok nem kevés kihívást jelentenek. Ami ennél számomra sokkal kellemetlenebb az az, hogy messziről érezni az arroganciát a megnyilvánulásodban :frowning:

A divatot nem keverném ide, hiszen akik divatból csinálnak valamit, azok nem lesznek képesek kitartani az adott dolog mellett, hiszen abban a pillanatban, hogy az a valami már kimegy a divatból, ott állnak majd, hogy akkor most mi legyen…

Az együttérzés pedig nem divat, hanem egy alapvető emberi érzés. Ha valaki divatból viselkedik együttérzően, az simán álszent. Az tény, hogy a politikai korrektséget az elmúlt időben kezdik kicsit túltolni és ebből aztán mindenféle fura dolgok születnek.

Amíg nem kezdtem el jógázni hat évvel ezelőtt, addig engem se nagyon érdekeltek mások, hiszen engem is eleve olyan emberek vettek körül, akik ugyanígy gondolkodtak - és jellemzően viselkedtek is. Idővel aztán megismertem más értékrendeket, más gondolkodásmódokat, a korábbiaktól részben vagy teljesen eltérő hozzáállásokat és nyilván ezek engem is formáltak, de minimum elgondolkodtattak. Voltak aztán olyasmik is, amik egyenesen inspiráltak, azt az érzést keltették bennem, hogy azzal a valamivel szeretnék tenni egy próbát, egy kísérletet.

4 Likes
Nekem a tököm televan mikor olyanokkal hoz össze a mindennapom, hogy azt sem tudja (csak példaként ismét), hogy mi az a glutén DE ő hallotta, hogy az rossz, az menő ha nélkülözi mert az most egy külön hype közösség és ezért ő sem fogyaszt semmit amiben található ÉS bár fogalma nincs arról, hogy AMÚGY JOGOSAN a gluténérzékenység esetleg miben áll, Ő csak divatból erölteti másra is a nézetét…
A vegánokhoz meg a vegetáriánusokhoz pedig szintén volt szerencsém a LEGROSSZABB értelemben…értsd, hogy étteremben egy kellemes vacsora elfogyasztása során öklendezést mímelve ülte végig azt a fél órát a hátunknál mivel ŐT sérti az, hogy ÉN szabadidőmben abból a pénzből amiért megdolgoztam azt próbálom tenni, hogy kimegyek egyszer egy nyomorult hónapban mikor időm is engedi és nincs kedvem otthon főzni és elmegyek egy étterembe…DE NEEEM mert Ő a felsőbbrendű moráljával jogot formál arra, hogy öklendezést színleljen amiért más úgy él amihez neki SEMMI DE SEMMI KÖZE.
Mondhatom a hasonló húzások azok amik miatt simán képenmosok akármirkit ha nekem elkezd arról papolni, hogy mi a “jó”.
Ameddig megtartja magának és kussol addig nincs bajom senkivel. Mikor elkezdi magából kifele ordibálni anélkül, hogy bárki kérdezné és másokat próbál meggyőzni a maga hamis igazáról NAH ott már harapok… ÉS a LEGTÖBB ezt teszi.
Ez egy modern vallás. A kölönböző egyházak is ezt csinálják a kezdetek kezdete óta. Mindenkit arról győzködnek, hogy az ő képzeletbeli barátjuk erősebb mint a másik… A vegák meg a vegánok meg azt eröltetik, hogy az ő elveik és életmódjuk jobb mint a másé… VISZONT én meg azt eszek amit ÉN akarok…csak csendben szeretném anélkül, hogy közben valaki a háttérben mindíg ordibál.
Belátom, lehet Magyarországon annyira nem elterjedtek az ennyire szélsőbséges esetek…de kicsit nyugatabbra egyre általánosabb sajnos…
3 Likes

Akkor értem meg az ilyen étrendeket, legyen az vegán vagy hús vagy akármi, ha valaki kipróbálta és utána jobban érzi magát a bőrében, mert több energiája van vagy nem puffad, stb. Vannak ilyenek, de az nem azt jelenti, hogy mindenkinél ugyanúgy működik. Láttam olyan vegánt, akinek emésztési problémái vannak a hústól és láttam olyan embert, aki azért eszik csak húst, mert minden mástól problémái vannak.

De mikor egy eszmét állítanak mögé, hogy jaj szegény állatok és jaj a környezet az már egoista tévelygés, mert lehet olyan forrásból húst szerezni, ahol nem nyomorgatják az állatokat és nem tömik tele őket antibiotikummal. Sőt mindenki tarthat magának állatot és úgy neveli ahogy jónak látja. Környezet védelem fontos, de nem a környezet miatt, hanem az emberek miatt, mert ha tönkre vágjuk és mi eltűnünk emiatt, a környezet helyre áll. Ez álszentség és nem empátia. Az empátiát az közelítené meg, ha legközelebb valaki ruhát, kütyüt, stb vesz megkérdezi az eladót, hogy ezt ugye nem távol keleti munkások rakták össze éh bérért.

5 Likes

Imádom a húst, tegnap előtt eszte is egy nagy adag sózott füstölt nyers husit dobtam be. ^^ A gombán kívül megeszek bármit. A gombát nem mert… se nem állat se nem növény és ufót meg nem eszek. :smiley: Aki ismer tudja hogy hülye vagyok. ^^"

Lényeg: a nébihnél dolgozom az állatvédelmi-állatjóléti-járványügyi részen. Azért (is) dolgozunk hogy a termelési állatoknak minél jobb körülményeket biztosítsunk mielőtt megesszük őket. Én így segítek.
Én is tudom milyen a nagyüzemi tartás, ismerem, szembesülök vele nap mint nap. Mégis imádom a húst. Nekem kell a hús. :slight_smile:

10 Likes

A biológia, vagy épp az emberi szervezet nem empátia, arrogancia, pc-ség, vagy ideológiák mentén működik. A fogazattól kezdve az emésztésig minden arra utal, hogy az ember számára a zöldségek mellett a húsok megfelelő mértékű fogyasztása is kiemelkedően fontos - bármelyik (zöldségek, gyümölcsök vagy húsok) túlzott hiánya súlyos egészségkárosodáshoz vezethet, így bármilyen ilyen étrend kialakítása (ha csak pont egy betegség végett nem indokolt) rendszerélettani vagy biológiai ismeretek hiányára utal. Csúnyán, de rövidebben szólva butaság.

Szóval az emberi szervezet számára természetes és létfontosságú dolgok ideológiák, elvek mentén való ‘‘felülírása’’ butaság. Az empátia, és az ebből eredő motiváció önmagában teljesen érthető, sőt. Nagyon sok hús fogyasztó - tehát normális étrendet követő - személy számára is lehet hasonlóan fontos a tisztességes haszonállat tartása, ahogyan aktívan tehet is érte. Például sokkal hatékonyabb demonstrálni, az üggyel foglalkozó szervezeteket segíteni, támogatni, képviselőket megszavazni, állattartásra és feldolgozásra vonatkozó szabályozásokat kiírnini, megfelelő forrásokból beszerezni a húsokat, stb., mint egyszerűen lemondani róla. E gondolat menet mentén, bár szélsőségesebb példa, de vannak országok, amelyek ivóvíz ellátottsága súlyosan hiányos. Empatikus ember révén, vajon a vízről való lemondás lenne az okos döntés? Természetesen nem, hanem inkább a valós segítségnyújtás lenne az.

Persze ez a lemondás még mindig szuverén jog, azonban az már sokat mondó és több aggodalomra adó ok, hogy a vegánok, vegetáriánusok 3/4-e a gyerekét és a házikedvencét is ilyen ideológia mentén etetné. Ez veszélyes!

A lényeg: több biológiai, rendszerélettani, funkcionális anatómia (vagy a témával foglalkozó orvosi) ismeret, és kevesebb vegán, vegetáriánus étrend.

6 Likes

Én csak a vasárnapi ebédnél szoktam húst enni akkor is a lehető legkevesebbet, jelképesen pár falatot hogy ne bántsam meg anyámat ha már dolgozott vele. De magamtól nem ennék húst, sosem kívántam, mindig is zöldségpárti voltam. Semmi olyat nem tartalmaz a hús ami tápanyag szinten ne volna meg a különféle növényekben. Az igazság az hogy az emberek a gyomruk miatt eszik, mert szeretik, tehát szeretetből ölnek nem szükségből… Borzasztó hallani mikor a disznóvágásokon visít az a szerencsétlen állat, emlékszem egyszer a szomszédban nem tudták rendesen lelőni, elszabadult, azok meg késekkel utánavetették magukat és halálra szurkálták. Én az év nagy részében azt eszem amit megtermelek, krumplit, babot, zöldségeket és jó érzés úgy jóllakni hogy semminek nem okoztam kárt, a természettől csak annyit vettem el ami a munkám által megillet.

Nekem ebben a vegetáriánus dologban igazából csak a képmutatás ami nem tetszik. Mivel a növény nem ad ki hangot és nincs “arcauk”, ezért teljesen rendben van a fogyasztásuk. Lehet hogy meglepő de egy gyümölcs például nem azért terem és nem azért van altalában feltűnő színe hogy téged mint vegánt odacsaljon. Vagy ha levágsz egy ágat nem azért képződik gyanta mert az adott fa unatkozik, hanem egy védelmi mechanizmus. Tudom hogy hülyén hangzik, de konkrétan sérülést, “fájdalmat” okozol, csak egy fa nem tudja elordítani magát.

De ha én felnevelek pl. egy disznót és a húsáért tenyésztem, majd levágom az valakik szerint nem normális dolog és egy barbár állat vagyok. Lehet hogy én látom nagyon ferdén ezt az egész dolgot, de nekem ez a dolog főként arról szól hogy emberek megmutassák hogy ők mások és ennek hangot is adnak.

És akkor ide a végére még feltennék egy kérdést a vegánoknak. Valaki elmondaná nekem pl a házi sertés természetes élőhelyét?

4 Likes

A háztáj :smiley: Mivel kitenyésztett állat erre a célra, az élőhelye ahova az ember teszi. Mivelhogy nem létezne az ember jelenléte nélkül. Ugyanúgy rengeteg ilyen céllal termesztett növény sem. De a vegetáriánusokat nem feltétlen keverném ide, mert szimplán létezik olyan aki nem szereti a húst, ugyanúgy mint más mondjuk az alkoholt.

A vegánok közt is vannak szintek, az aki mindennemű húst fogyasztást elítél már a radikálisságba csúszik át imo. A nagyüzemi nem megfelelő antibiotikummal teletolt állattartás ellen tiltakozók álláspontjában bőven van ráció, de aki leb.szatná a fél kezed mert kifogsz egy halat már érthetően bajos tud lenni.
Egyébként semmi baj nem lenne ezzel a dologgal ha nem vágnák az ember arcába úgy a dolgot ahogy néha teszik, lennének normálisabb módjai hogy kifejezzék a problémájukat. Részemről olyan dolog ez kicsit, mint a melegfelvonulás egyes helyeken, nincs semmi problémám velük, azzal esetleg van ha kéretlenül az arcomba tolják a kelleténél jobban, mert nem vagyok rá kíváncsi.

Szerintem nem kellene győzködni egyik oldalnak a másikat, szimplán elfogadni hogy van aki eszik vagy nem eszik húst és ésszerűen rámutatni esetleg, hogy miért és próbálni megérteni (a hús teljes elhagyásának is lehetnek egészségügyi hatásai, ugyanúgy a túlzott nagyüzemi állattartásból származó fogyasztásnak is).
Pl. én húsfogyasztóként sem értek feltétlen teljesen egyet azzal, amit fentebb írt Chrystian, hogy “A fogazattól kezdve az emésztésig minden arra utal, hogy az ember számára a zöldségek mellett a húsok megfelelő mértékű fogyasztása is kiemelkedően fontos…”, inkább azt mondanám arra utal, hogy mindkettő fogyasztására alkalmazkodott. Hiszen az ősöknél is előfordulhatott, hogy az adott területen nem jutott egyikhez vagy másikhoz. Ehhez ma csak annyit tennék hozzá, hogy ha a komplex fehérje és rostbevitelt tudja tartani az illető és egészségügyi problémái nem jelentkeznek, nem feltétlen kell aggódni.

4 Likes