Vége az ingyenes zenehallgatásnak a YouTube-on


#1

Ez is érdekes téma lehetne szerintem. Nagyon érdekelne a srácok véleménye, de gondolom részben egyetértenének vele, de azzal is, hogy ezzel még kevesebb ember használná így a youtube-ot.

"Meglepően őszinte bejelentést tett a YouTube zenerészlegének vezetője, amelynek annyi a lényege, hogy szándékosan ellehetetlenítik az ingyenes zenehallgatást a platformon._

A YouTube sokak számára az első számú zeneforrás, az összejövetelek, házibulik elengedhetetlen kelléke. Nagy előnye az ingyenesség, és hogy elképesztő mennyiségű tartalom van fent, cserébe pedig az a kis reklám még elviselhető. A Google-nek azonban ebből elege lett, ezért “kifüstölik” az ingyenes zenehallgatókat.

Lyor Cohen, a YouTube globális zenerészlegének feje elég ijesztő dolgokat mondott egy interjúban. Szerinte nincs rendben, hogy a felhasználók egy ingyenes streaming szolgáltatásként tekintenek a YouTube-ra, ezért igyekeznek a fizetős megoldás felé terelni akit csak lehet. Ennek érdekében jelentősen megnövelik a zenék közötti reklámok mennyiségét, így szinte ellehetetlenítik majd a normál zenehallgatást. Olyan kifejezések hangoztak el az interjúban, mint a “felhasználók frusztrálása”, illetve a fizetőképes júzerek “kifüstölése”.

A Google-nek jelenleg két fizetős megoldása is van, a YouTube Red és a Google Play Music, de hamarosan érkezhet egy újabb streaming szolgáltatás, ami az előző kettő kombinációja, összeolvasztása lesz."

Via The Verge
Forrás: Napidroid


#2

Igazából aki akar, előfizet. aki akar, blokkolja a hirdetéseket adblock-kal, akinek pedig nem tetszik az egész, átmegy Spotify-ra.

Valószínűleg a botrányok miatt megcsappant hirdetési pénzek miatt teszik ezt a lépést.


#3

Biztosan tudnak az adblock létezéséről és gondolom számolni is fognak vele egy idő után, szerintem a youtube-ot mindenki használja zenehallgatásra (is), és most már egyre több embernél az az első egy böngésző telepítéskor, hogy adblockot telepít, viszont ezt mobilon/tableten nem annyira egyszerű.

Az új youtube-partnerség is azoknak kedvez akik folyamatosan gyártják a contentet. Viszont ezeknek a nézői is nagyrészt ez miatt folyamatosan használják a youtube-ot, ezért valószínűleg sokszor ütköztek már reklámba és szedtek le ez miatt adblockert. De érdemes a YouTube gaminget is nézni mennyire lecopyzza teljesen a twitchet, mégis 100 emberből max 2-3-nál látom, hogy a yt gaminges linkjét osztaná meg/használná a sima helyett.


#4

Szerintem nincs ezzel gond. A Youtube egy szolgáltatás, amit egyrészt nem muszáj használni, másrészt nyilván nem kis költségei is vannak (gondoljunk csak bele mekkora tárhely kell ennyi videó tárolásához, mekkora sávszélesség stb.). Igazából ha holnap azt mondanák, hogy mostantól fizetős az egész, akkor se szólhatna senki semmit.

Aki adblockot használ, igazából olyan mint aki a tömegközlekedésen bliccel.


#5

Igazából én eddig is megelégedtem volna azzal hogyha lehet fizetni reklámmentességért…


#6

Lehet, a Reden nincs reklám, csak még kell hozzá VPN mert EU-ban ha jól tudom nincs.


#7

Ez mennyire hiteles forrásból van? Bocsi, ha felmerül bennem, hogy nem hiszem el, de sajnos felmerül… :smiley: Jó ideje átálltam Spotify-ra zene terén főleg játék/edzés alatt: sokkal kisebb az erőforrásigénye, hiszen nem kell a videót is megjeleníteni, amit úgysem nézel közben, meg egy egész jó kis felület. Azt a pár 30 mp-es reklámot 5 számonként simán ki lehet bírni :slight_smile:


#8

Addig oké, hogy adblock, de vannak helyek ahol még a sima windowsos alap adblockért is rinyál, hogy vagy offolod vagy nem nyílik meg, simán megcsinálhatja a yt is. Amúgy még meg is érteném ezt a fizetős részt, ha nem lenne a videósok helyzete olyan amilyen…


#9

Mekkora lenne házibuliban, ha hirtelen elkezd üvölteni egy tampon reklám xD


#10

Jó hát ott az szolgáltasson zenét, akinek van előfizetése :smile: vagy a drop helyet lehet hallgatni a spoty premium előnyeit :joy:


#11

Kár, hogy nincs YT Red Magyarországon (hivatalosan), úgyhogy marad nekem az alternatív megoldás…
Amúgy kár, mert Spotify-on, azokat a zenéket (pontosabban mixeket) nem találtam meg, amiket a YT-on igen.
Úgyhogy számomra érthető a YT döntése, csak előtte, a Red szolgáltatásukat kéne, több helyen is elérhetővé tenni.


#12

Én csak röhögök ezeken a vergődéseken, és felnyitom a Winampot, nyomok egy ALT+L-t kiválasztok egy szimpatikus rádiócsatornát a több ezerből és hallgatom a zenét ingyen. Ha meg is akarom tartani akkor streamripper pluginnal lehúzom :slight_smile:


#13

Hát nem tudom hogy ez mennyire lehet igaz. Ha ezt meglépik akkor sok felhasználó elfordul tőlük. Néha már engem is zavar a rahedli reklám, ami ha rendesen van elhelyezve leszarom hogy ott van, de rendszerint a legszarabb helyekre teszik be őket bár ez nem csak a zenéknél tapasztalható.
A másik meg az, hogy honnan is szerezze be az ember a zenéket? mert lemez már szinte nincsen ha van is akkor drága. Online zene piac meg sehogy se áll… Dezzer Spotify Cloud… ezek is ráálltak a reklámokra. Másrészt nem található meg minden rajtuk.
Mivel rendezvényhangosítással foglalkozunk vállalkozásban, éves szinten fizetünk a jogdíjak miatt, de platform ahonnan elérjük jó minőségben a zenéket az nincs. Ha kell valami első a youtube, mert ott lesz fent. Meg a népszerű torrent oldalak… Mindkét helyről letölteni nem éppen legális, de mivel jogdíjat fizetünk a használata mégis legális lesz.
Sok sebből vérző dolog ez az egész. Igazából ha jól kitalálja a rendszert a youtube hozzá és értelmes reális áron teszi elérhetővé akkor nem lesz para.


#14

Azért Spotify-on elég sok minden fent van, még nem volt, amit nem találtam volna meg (jó, jelentős százalékban metált hallgatok, de még a Witcher 3 OST-t is megtaláltam egészben, az ilyen spéci mixek persze nem elérhetők, ha a készítője nem teszi azzá). Persze ezzel is ki lehet majd egyezni, ha megfelelően tálalják a usereknek.


#15

azért is használják véleményem szerint sokat a YouTubeot mert sokan olyan telefonos előfizut használnak ahol a social media nem szamol letöltést(fb, insta, youtube)
aztán minek fizessen valaki elő más appra ha ott a YouTube és egész nap tudja nézni/hallgatni róla a dolgokat?!


#16

Mert a youtubeot mobilon csak úgy tudod hallgatni, ha nem zárod le a képernyőt. A legtöbbet pedig a kijelző fogyasztja. Ergo nem épp a legjobb megoldás, mert gyorsan zabálja az aksit.

Szerintem mobilon Spotify.

Ha valaki venni akar zenét, ott a Google Play, az iTunes, a Bandcamp, a legtöbb előadó honlapján elérhető valamilyen link ahol megvásárolható a zenéje.


#17

@meteoric87 ebben igazad van, egy - két tag írta a fórumon hogy nekik sikerült zárolt képernyőről indítani youtubeot(fogalmam sincs hogyan csinalták) . Van még rá egy lehetőség ha megkeresel egy régi stream app verziót, ugyanúgy tudsz youtubeozni rajta és meg is jeleníti a videót lezárt képernyőn csak akkor arra nem vonatkozik az unlimited netezes.


#18

Engem a limit nem igazán érdekel, lévén korlátlan netem van.

Viszont a helyett hogy hackelget az ember hogy valahogy működjön a Youtube, még mindig azt mondom, a spotify ezerszer egyszerűbb. Előfizetsz és nincs reklám.


#19

A baj ezekkel az oldalakkal, hogy nem reális árakon dolgozik. Kelet-Európa szinten vállalhatatlan. 300-500 forint egy szám a legtöbb esetben, nem éri meg. Ha úgy alakul, hogy az embert megfogják és megbüntetik letöltött zene birtoklásáért, akkor se fizet ennyit/db után.
Persze lehet mondani, hogy ha munkához kell vedd meg, de iszonyat drága. Ha belegondolok hogy mennyi zene van a birtokunkban és azt felszorzom 300-al, egy államcsőd kijönne belőle ha most mindet meg kéne venni. Természetesen mondhatom azt is hogy akkor a szolgáltatás díját megemelem, de ahhoz hogy haszon is legyen rajta vagy legalább 0-ás legyen a végén a dolog, nagy összegekben kell gondolkodni amit meg nem akarnak kifizetni. Arról nem is beszélve hogy egy valamire való rendezvény hangosító nagyjából minimum 10-20 millió forint értékű technikával dolgozik és akkor kb 2000-3000 fős rendezvényig rendben vagyunk. Szóval a lényeg, hogy ha még a zenét is hozzáveszem akkor jócskán fel kell nyomni az árakat vagy be kell nyalni a buktát, és nem 10 év múlva kell kijönni pluszba hanem 1 év alatt.
Abban egyet értek, hogy átlagembernek aki a buszon bedugja a fülest, annak elég és talán jó árszabású a piac, de aki ebben dolgozik annak nem jó.


#20

Nézd, én hobbiból zenélek kb 15 éve.

Bőven több mint 1 millióm van hangszerekben (ami nem is olyan sok ha belegondol az ember). Visszakeresni ennek az árát én az életben nem fogom, de nem is ezért csinálom.

Egy profi zenésznek ennél nagyságrendekkel többe kerülő felszerelése van. Ezen kívül próbaterem bérlés, akinél kell session zenészek fizetése, turnénál szállítás, szállás, egy komolyabb stúdió árairól meg ne is beszéljünk. 3-500ft ma kb 1db sör ára. Akinek ennyit nem ér meg egy zeneszám amit szeret, és meghallgatja x alkalommal, az szerintem ne hallgassa. Ne lopja meg a kedvencét. Nem kell dramatizálni a helyzetet, ez ma egy átlagos fizetésből élő magyarnak sem extrém sok.

Egy spotify előfizetés 5 euró/hó ~1600ft. Ezt sem mondanám vállalhatatlan összegnek.

Az hogy valakinek akinek a munkája miatt van szüksége a számokra ez nem megoldás, nyilvánvaló, erre kellene valami külön szabályozás, de azt hiszem a topic nem is erről szól, inkább az átlagfelhasználóról.