Ventillátor szabályzás


#1

Jelenleg a gépemben van 2 ventilátor, amik fullon pörögnek, hiába állítom a biosban az rpm-et.
Van egy ilyen kábelem: https://www.pcx.hu/delock-89343-molex-3pin-kabel-095633 , mivel nincs csak egy chasefanport az alaplapomon. Én erre gyanakszom, hogy ezért pörögnek fullon.
A kérdés hogy mivel tudnám szabályozni a ventillátorokat

Általam kitalált megoldás: ugyan úgy használom ezt az elosztót, molexre kötve (mivel szeretnék egy harmadik ventit is, amit biosban szabályozhatok) egy ilyen szabályzóval: https://www.pcx.hu/zalman-zm-fm2-fan-mate-2-ventilator-vezerlo-060078

Tapasztalatokat és tanácsokat várnék!


#2

A csatolt cucc teljesen jól teszi a dolgát. Persze vannak táposabb dolgok, amiket be tudsz passzintani a háznak pl az egyik 5.25"-ös helyére, itt van pár példa:

https://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&N=40000011&Description=FAN%20CONTROLLER&name=Controller%20Panels&nm_mc=AFC-C8Junction&cm_mmc=AFC-C8Junction-Skimlinks--na--na-_-na&cm_sp=&AID=10446076&PID=5431261&SID=33330X911647X5c4b39c347aadbffe2cac0de11709b06


#3

A 3 pines ventiket nem tudod PWM jellel szabályozni. Ha 4 pines ventit a 3 pines vezetékkel kötöd rá az alaplapra akkor nem fog átmenni a PWM jel.
Használj 4 pines Y elosztót, csak arra figyelj, hogy ne terheld túl a portot, nézd meg, hogy mekkora terhelést bír el és annyi ventit köss rá amennyit még elbír.
Ha csak 3 pines csati van az alaplapon akkor jó megoldás a Zalman venti szabályzó de itt is figyelj, hogy mennyi terhelést bír el.


#4

Annyi kiegészítés, hogy általában a csak CPU fan portja szokott PWM-es (4pin) lenni a picit régebbi alaplapokon.


#5

Szia!

Ha szabályozni szeretnéd a ventiket én a helyedben egy szabályzót vennék. A SCYTHE KAZE Q Fan Controller 3.5" nem túlárazott megoldás ami megfelel a célnak egészen 4 ventilátorig. Kb 5 000 Forint.
Link:
http://www.scytheus.com/product/kaze-q-3-5-fan-controller/


#6

Találtam egy ilyen ventit: https://www.pcx.hu/arctic-f12-pwm-12cm-ventilator-051361
Ezen van a male 4pin csatlakozó mellett egy female 4pin csatlakozó, ha ilyenből 3-at összekötnék, és 700rpm-en forognának jó lenne?


#7

Alapvetően én nem szeretem ezeket az elosztós megoldásokat. Értem, hogy működik de erre inkább úgy tekintek mint a biciklire 8-as kerékkel megy-megy de nem jól. Nincs tapasztalatom ebben de nem javaslom, a korrekt megoldása Fan controller lenne. Egyébként az Artic ventik egész jók.
De a többiek mondhatnak okosat. @azmo36 @j3mrock @sutyomatic @peter1985hun


#8

Elosztós megoldás nem minden esetben működik jól. Mivel pwm ventiket is végeredményben feszültség szabályzással oldja meg az alaplap. Többet kötsz egymás után, alaplaptól függően előfordulhat hogy nem tudja megfelelő feszültséggel ellátni a ventiket és nem tudod őket egyénileg szabályozni. Kontrolleres megoldás működik feszültség szabályzást csinál ventinként. Az olcsó case ventilatorokért pedig nem rajongom fél - 3/4 év alatt ha használod a gépet napi 5-8 órát megcsapágyasodnak többséggel Érdemes minőségibbet vásárolni, esetleg olyat amire garanciát vállalnak pl.: https://www.pcx.hu/be-quiet-pure-wings-2-120mm-pwm-bl039-rendszer-huto-354837 3év gyári garid van rá. Ha nincs elég 4pines ventillátor csati az alaplapodon akkor pedig a szabályzó a jó döntés.


#9

Betápos PWM osztóval kell támadni.

RPM feliratúra dugod azt ami alapján a maradék 5 ventit fordulata változni fog.

http://www.merlinhardver.hu/webaruhaz/phobya-4pin-pwm-6x-4pin-splitter/51659


#10

Talán ez tetszik eddig a legjobban, lehet ez is lesz, de vajon van hozzá 4pines csati? :smiley:


#11

Ez nem csak pwm-es ventikkel megy? Ennek szerintem custom loopokhoz jó ahol 6 ventid van vagy több és nem tudod mindet alaplapra dugni. Első fő pin re rákötöd a cpu fan socketet és annak a pwm-jét dobja tovább, de ha többire 3pines non pwm ventit dugsz szerintem maxon fogja pörgetni ugyan úgy őket mivel nincs voltage szabályzása ennek. Lehet tévedek, de én úgy tudom ezek erre valóak.

http://www.aquatuning.de/download/Phobya-PWM-Splitter.pdf ez alapján szerintem az én elgondolásom szerint működik.

Létezik ilyen megoldás is, csak olyat kellene keresni amin a splitter rész 3 pines ott voltaget szabályoz.


#12

A ventiket leváltom 4pines ventikre és nem is lesz ilyen probléma :slight_smile:


#13

Talán a legtisztább megoldás az lenne , egyetértek veled.


#14

Mindenkinek köszönöm a válaszát!
A srácok által említett házba építhető 4pines elosztóra fog majd a választás esni és új, 4pines ventillátorokra.


#15

Tápcsati, plusz ugye egy Y eloszto hogy meg tudd csapolni az egyik PWM portot szabályzáshoz ami van a csomagban elvileg.


#16

Sziasztok.
Én is segítségre szorulok a témában hogy mégis hogy oldjam meg a következőt?
A gépházban elöl van 3 db Cooler master masterfan pro 140 air pressure http://www.coolermaster.com/cooling/case-fan/masterfan-pro-140-ap/ 4pin-es ventillátor. Ezeket szeretném bekötni valahogy hogy jó legyen. Keresgettem, de a legjobb amit találtam az ez: https://www.asus.com/Motherboard-Accessory/FAN-EXTENSION-CARD/overview/ bár a kompatibilitási listáján nincs rajta az alaplapom, de nemtudom hogy egyáltalán probléma lenne e hogy újjabb a felsoroltaknál. Az alaplapom egy ROG STRIX X299-E GAMING.
Mit javasoltok?

Előre is köszönöm a segítségeteket.


#17

Szia.

Egy PWM osztót. Alaplapodon elvileg 1.0A áram felvételt bírnak a venticsatik. Az említett ventilátor Performance módban is max. 0.25A-t vesz fel így a 3db-al is beleférsz ebbe a keretbe.

https://www.merlinhardver.hu/webaruhaz/ek-water-blocks-ek-cable-y-splitter-3-fan-pwm-black-10cm/57721

A három ventit bedugod a PWM osztóba, azt meg rádugod a D vagy H jelű CHA_FAN1 vagy CHA_FAN2 csatira a deszkán. BIOS-ban vagy AI Suite-ban meg betudod állítani a ventiszabályzást.


#18

A CHA_FAN2 közeleb van a a ház elejéhez szóval abba fog menni. De az a 10 centis nem lesz kevés? Találtam egy 60 centist de az meg már biztos hogy túl hosszú, de jónak jó lenne e?
https://www.merlinhardver.hu/webaruhaz/phobya-y-kabel-4pin-pwm-3x4pin-pwm-60cm/116365


#19

Attól függ merre akarod elvezetni és mekkora a ház. :slight_smile:

Azt ne felejtsd el hogy a ventiknek is van kanóca, de nyilván akkorát kell venni ami a céljaidnak megfelel.


#20

A ház: http://www.coolermaster.com/case/mid-tower/mastercase-pro-6/
Igen, csak a ventik kanóca nemtudom milyen hosszú, csak félek hogy nem érnének el odáig.